Ignatul, tradiţia tăierii porcului, şi ateliere de frământat pâine îi aşteaptă pe turişti la Festivalul de Crăciun din Bistriţa - FOTO

Tradiţia tăierii porcului, ateliere de frământat şi copt pâine după toate rigorile clasice, dar şi un târg cu produse confecţionate manual îi aşteaptă, de miercuri, timp de trei zile, pe turiştii care ajung la Festivalul de Crăciun, din Bistriţa-Năsăud, transmite corespondentul MEDIAFAX.

326 afișări
Imaginea articolului Ignatul, tradiţia tăierii porcului, şi ateliere de frământat pâine îi aşteaptă pe turişti la Festivalul de Crăciun din Bistriţa - FOTO

Tradiţia tăierii porcului şi ateliere de frământat pâine, la Festivalul de Crăciun din Bistriţa - FOTO

Sute de colindătorii sunt aşteptaţi, de miercuri seara, timp de trei zile, în curtea Complexului Muzeal din Bistriţa-Năsăud, pentru a participa la a cincea ediţie a Festivalului de Crăciun din Bistriţa-Năsăud, un festival de obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă, cu târg tradiţional şi ateliere unde turiştii pot învăţa cum să prepare pâinea tradiţională, cum se taie porcul după toate rigorile săteşti şi de unde îşi pot cumpăra produse sută la sută naturale şi ornamente ori cadouri pentru Crăciun.

Turiştii îşi pot reamintească, la festival, cum arăta Crăciunul din trecut, cu cetele de colindători care vor aduce vestea Naşterii lui Iisus, vor participa la împodobirea bradului, la tăierea porcului de Ignat, cu cadouri şi delicatese făcute de meşterii din Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, meşterii populari au adus ţuică cu mărgele, pâine pe vatră, cozonaci, brânzeturi, uleiuri presate la rece, vin fiert şi must pentru turiştii care ajung în aceste zile la muzeu.

Numeroase obiecte decorative, confecţionate manual, pentru împodobirea bradului de Crăciun sau pentru cadouri pot fi şi ele găsite în curtea Muzeului, toate fiind confecţionate de meşterii populari din Bistriţa-Năsăud.

Bistriţenii sunt aşteptaţi să participe la tăiatul porcului, tradiţional, ca în gospodăriile de la ţară, să înveţe cum să frământe pâinea ori să picteze globuri şi ornamentele pentru brad.

Colindătorii sosiţi din toate colţurile ţării au început programul încă de miercuri seara, cu o paradă spectaculoasă prin centrul oraşului, punctul final fiind la scena din curtea Complexului Muzeal.

“În ultimii ani recuperarea tradiţiilor a devenit o tradiţie în sine iar una dintre cele mai distincte caracteristici naţionale e dată de bogăţia culturală şi spirituală care îmbracă Sărbătorile prilejuite de Naşterea Mântuitorului. Colindele, bucuria pomului de Crăciun, deschiderea inimilor spre semeni, iubirea care înfloreşte în această perioadă, generozitatea, puterea exemplului, obiceiurile culinare tradiţionale, reprezintă o sursă de valoare şi nobleţe pentru fiecare dintre noi”, a declarat, miercuri seara, managerul Comnplexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş.

Festivalul Crăciun în Bistriţa-Năsăud se desfăşoară în perioada 20-23 decembrie, organizatorii promiţând un Crăciun de poveste, trei zile de sărbătoare magică unde personajul principal este Moş Crăciun, care va veni cu sacul plin de daruri pentru copiii cuminţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici