Unioniştii au montat corturi în Piaţa Universităţii/ 5 protestatari au fost ridicaţi de jandarmi în timpul marşulului. Ministrul de Interne cere un raport Jandarmeriei cu privire la modul în care s-a intervenit

Peste 2.000 de oameni participă, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia organizat de Platforma Unionistă, manifestanţii cerându-le preşedintelui, premierului, dar şi liderilor politici să-şi asume unirea României cu Basarabia ca proiect de ţară. Unioniştii au montat corturi în Piaţa Universităţii şi au transmis un ultimatum către politicieni / 5 protestatari au fost ridicaţi de jandarmi în timpul Marşulului.

10962 afișări
Imaginea articolului Unioniştii au montat corturi în Piaţa Universităţii/ 5 protestatari au fost ridicaţi de jandarmi în timpul marşulului. Ministrul de Interne cere un raport Jandarmeriei cu privire la modul în care s-a intervenit

Unioniştii au montat corturi la Piaţa Universităţii / 5 protestatari au fost ridicaţi de jandarmi în timpul Marşulului pentru Basarabia

UPDATE 20:20 Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi la Marşul pentru Basarabia, potrivit MAI.

"Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia măsuri în situaţia în care au fost săvârşite abuzuri în timpul intervenţiei jandarmilor. Jandarmii au primit dispoziţie să nu intervină în derularea manifestaţiei din Piaţa Universităţii, decât pentru a asigura protecţia participanţilor şi fluidizarea traficului din zonă", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne remis sâmbătă MEDIAFAX.

UPDATE 20:05 Protestatarii au transmis un ultimatum către politicieni, spunând că aşteaptă până duminică, la ora 14.00, un răspuns.

“Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu şi Nicuşor Dan sunt chemaţi de unioniştii din stradă să îşi asume Unirea ca proiect de ţară. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti, este duminică, ora 14:00. Manifestanţii care au ridicat baricadă la Piaţa Universităţii din Bucureşti precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României şi reprezentanţii partidelor politice îşi vor asuma clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară cu toţi paşii concreţi aferenţi acestui proiect naţional”, se arată în comunicat transmis de Platforma Unionistă Acţiunea 2012. 

UPDATE 19:36 Mai multe corturi au fost montate în Piaţa Universităţii de către manifestanţii care au participat, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia, aceştia declarând că nu au de gând să plece până când Preşedinţia, Guvernul şi politicienii nu vor declara unirea cu Basarabia o prioritate naţională.

Aproximativ 300 de unionişti s-au regrupat la fântâna din Piaţa Universităţii şi spun că nu au de gând să plece până când Preşedinţia, Guvernul şi politicienii nu vor declara unirea cu Basarabia o prioritate naţională.

Manifestanţii au montat corturi lângă fântâna din Piaţa Universităţii, deşi nu au autorizaţie pentru acest lucru.

"O parte dintre aceştia au ales să revină în Piaţa Universităţii, având în vedere că nu mai este un protest autorizat, dar jandarmii le asigură acestora prezenţa atâta timp cât nu escaladează, cât nu ocupă căi de comunicaţii şi binenţeles atâta timp cât respectă indicaţiile jandarmilor. S-a luat legătura cu reprezentanţii Primăriei , nu se acceptă amplasarea de corturi deoarece este domeniu public şi nu putem să transformăm domeniul public în alte spaţii. Li se va recomanda să ridice binenţeles acele corturi, în permanenţă noi avem un dialog cu aceştia, prin echipele noastre de dialog. Până acum, au fost înţelegători", a declarat Mihai Vornicu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei.

În urma incidentelor de la marş, patru protestatari au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei.

"În apropiere de Piaţa Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane a încercat să intre pe Calea Victoriei, forţând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog alate la faţa locului, s-a discutat cu aceştia, li s-a explicat calea legală, aceştia nu au înţeles, după care s-a acţionat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanţilor şi conduse la secţiile de poliţie. Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru a li se stabili identitatea şi a se lua măsurile legale asupra acestora, drept pentru care patru persoane dintre aceştia au fost sancţionate conform legii 60 privind organizarea adunărilor publice cu câte 3.000 de lei fiecare. Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acţionat legal", a mai precizat Vornicu.

Momentan la nivelul Jandarmeriei nu a fost deschisă o anchetă privind posibile violenţe ale jandarmilor.

"La finalul fiecărei misiuni, în cazul în care colegi de-ai mei au filmări operative şi se poate observa faptul că jandarmii au greşit sau au intervenit ilegal, se vor analiza aceste aspecte şi se vor lua măsurile de rigoare. În acest moment, nu există o anchetă în curs deoarece nu sunt informaţii că jandarmii au acţionat ilegal", a mai spus Mihai Vornicu.

Manifestanţii cer preşedintelui, premierului şi liderilor politici unirea României cu Basarabia.

UPDATE 17:16 Cinci manifestanţi care participau, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia din Capitală au fost ridicaţi şi duşi la Secţia 4 de Poliţie pentru identificare şi audiere, în urma incidentelor care au avut loc la protest, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Bucureşti.

Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti au declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că, în urma forţării cordonului de jandarmi în zona Calea Victoriei, cinci manifestanţi care participau la marşul pentru unirea României cu Basarabia au fost ridicaţi şi duşi la Secţia 4 de Poliţie pentru identificare şi audiere.

La ora trasmiterii ştirii, o parte din cei 2.000 de participanţi la Marşul pentru Basarabia pleacă de pe Calea Victoriei, care a fost blocată câteva zeci de minute, şi se îndreaptă către Piaţa Victoriei, zonă pentru care au primit autorizaţie din partea autorităţilor.

Incidentele au avut loc atunci când unii dintre protestatari au încercat să intre pe Calea Victoriei, forţând cordonul de jandarmi, ei neavând autorizaţie să meargă pe acel traseu până în Piaţa Universităţii.

UPDATE 16:13 Unii demonstranţi care participau, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia au încercat să forţeze cordonul jadarmilor în zona Guvernului, circulaţia auto în zona Piaţa Victoriei fiind blocată, la ora transmiterii ştirii.

Unii manifestanţi care participă la marşul pentru Basarabia au forţat cordonul jandarmilor din zona Guvernului şi au vrut să intre pe Calea Victoriei din Bucureşti, dorind să ajungă în Piaţa Universităţii.

Jandarmii au ridicat câţiva protestatari, aceştia urmând să ajungă la audieri la secţiile de poliţie.

Aproximativ 2.000 de oameni participă la această manifestare.

Manifestanţii strigă "Basarabia e România!" şi le cer liderilor politici să facă din unirea României cu Basarabia o prioritate. Ei au plecat din Piaţa Unirii, pe traseul spre Guvern şi apoi Piaţa Universităţii.

"Noi nu suntem partide, nu suntem organizaţii, noi suntem oameni liberi, suntem unionişti. Ne-am adunat din toate colţurile ţării să îi întâmpinăm pe fraţii noştri basarabeni, care anul trecut au venit pe jos spre ţară şi a căror dorinţă nu a fost ascultată de clasa politică din România. Exstă o mare indiferenţă în momentul ăsta la Bucureşti, dar indiferenţa asta trebuie să se oprească astăzi, aici şi acum. Ne-am adunat în faţa Hanului lui Mnauc pentru că de aici a fost răpită Basarabia prima oară şi nu o să oprim această manifestaţie până când premierul Dacian Cioloş şi toţi liderii partidelor politice nu o să ne asculte şi o să îşi asume unirea ca proiect de ţară", a declarat unul dintre manifestanţi.

"Noi am venit, cum am venit şi anul trecut în cadrul marşului lui Ştefan cel Mare, noi, tinerii Moldovei, să spunem foarte clar că ne dorim unirea Republicii Moldova cu România. O spunem acum. Atunci, anul trecut, noi am venit, am fost primiţi la Cotroceni, nu e preşedinte, dar am fost primiţi şi am plecat fără a avea promisiuni clare. Acum noi am venit şi nu vom pleca până când nu vom fi ascultaţi", a mai spus un unionist.

"Îl aşteptăm pe premierul Cioloş, preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea, Gorghiu şi toţi lierii politici în Piaţa Universităţii! Îi aşteptăm să vină să ne spună că uniea este pe agenda publică, că este un proiect principal, nu o promisiune, o idee", a mai declarat un bărbat.

Manifestarea este organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, pentru al cincilea an consecutiv.

Aproximativ 50.000 de basarabeni au participat anul acesta, pe 27 martie, la un marş de amploare în Chişinău, care a celebrat 98 de ani de când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici