Înlocuitorul lui Calotă în CA al TVR e Adrian Ştefan Bădescu, al cărui nume apare în dosarul Duicu

Adrian Ştefan Bădescu, al cărui nume apare în dosarul Duicu, îi va înlocui pe Corneliu Calotă în Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române, după ce, vineri, premierul Victor Ponta a anunţat că acesta se va retrage din conducerea postului public de televiziune.

643 afișări
Imaginea articolului Înlocuitorul lui Calotă în CA al TVR e Adrian Ştefan Bădescu, al cărui nume apare în dosarul Duicu

Înlocuitorul lui Calotă în CA al TVR e Adrian Ştefan Bădescu, al cărui nume apare în dosarul Duicu (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Corneliu Calotă şi Adrian Ștefan Bădescu au fost numiţi membru titular, respectiv membru supleant din partea Guvernului în CA al TVR, pe 1 aprilie, printr-o hotărâre a Parlamentului. Bădescu îşi preia automat postul în CA în momentul demisiei lui Calotă.

Potrivit Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea TVR, locul devenit vacant în CA se ocupă de către supleantul titularului. În cazul în care nici supleantul nu ocupă locul vacant, Guvernul va face o propunere de înlocuire, care urmează să fie supusă votului Parlamentului, în condiţiile în care s-a făcut numirea iniţială.

Calotă şi Bădescu sunt consilieri în cadrul cancelariei primului-ministru, iar Calotă exercită şi atribuţiile de purtător de cuvânt al Guvernului, potrivit unei Decizii a premierului publicată pe 4 septembrie în Monitorul Oficial.

Numele lui Adrian Ştefan Bădescu apare în dosarul lui Adrian Duicu, fost preşedinte al CJ Mehedinţi. Acesta a fost interceptat de procurori în timp ce era contactat telefonic de Duicu, care i-a solicitat să-i transmită şefului Cancelariei primului-ministru ca acesta să-i ducă premierului Victor Ponta CV-ul Elisabetei Ponea, soţia şefului Poliţiei Mehedinţi.

"La data de 8 iulie 2013 inculpatul Duicu Ioan-Adrian l-a contactat telefonic pe numitul Bădescu Adrian-Ştefan (consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru şi preşedinte al TSD Mehedinţi) căruia i-a spus să-i transmită numitului Stoica Vlad (şef al Cancelariei Primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Ponea Elisabeta. În cadrul discuţiei inculpatul Duicu Ioan-Adrian a convenit cu numitul Bădescu Adrian-Ştefan ca acesta să-i spună numitului Stoica Vlad că primii doi s-ar fi întâlnit şi că nu au discutat aceste aspecte «sensibile» la telefon", se arată în referatul procurorilor.

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a fost retras din CA al televiziunii publice şi îşi va depune demisia. Victor Ponta a adăugat că speră ca, astfel, "verticalitatea şi competenţa proverbiale" ale directorului TVR, Stelian Tănase, să aibă succes.

Anunţul lui Victor Ponta a venit după ce Stelian Tănase a afirmat, într-un interviu pentru Gândul, că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, este în incompatibilitate, fiind, în acelaşi timp, şi reprezentantul Executivului în CA al televiziunii publice, unde este omul cel mai puternic.

Totodată, şi Radu Carp, membru în CA al TVR, a criticat, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX, în 12 septembrie, dubla calitate a lui Corneliu Calotă, de membru în CA al TVR şi de purtător de cuvânt al Guvernului. Atunci, Radu Carp a declarat că, pe lângă incompatibilitatea legală, Calotă se află şi într-o incompatibilitate morală.

Pe de altă parte, contactat pe 5 septembrie de agenţia MEDIAFAX, parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, a declarat că nu există nicio incompatibilitate legală în acest caz, astfel încât să fie necesară înlocuirea lui Calotă în CA al televiziunii publice.

"Nu este nicio incompatibilitate. Legea SRTv spune că nu pot fi membri ai CA al TVR parlamentarii şi membrii Guvernului. Membrii Guvernului sunt miniştri. Mirel Palada a fost consilier al premierului, deci funcţionar, şi îndeplinea funcţia de purtător de cuvânt. Corneliu Calotă, până acum, a fost consilier personal şi rămâne în continuare consilier al premierului, deci tot funcţionar, şi preia funcţia de purtător de cuvânt. Deci este o rocadă în interiorul aparatului cancelariei premierului. Deci nu este vreo incompatibilitate. Este totul ok şi poate rămâne în CA al TVR", a spus Georgică Severin.

El a mai spus că, dacă ar fi fost o incompatibilitate în cazul lui Corneliu Calotă, locul lui în CA al TVR ar fi fost ocupat de membrul supleant al acestuia, respectiv de Adrian Ştefan Bădescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici