Institutul Naţional de Statistică: Rata mortalităţii generale, dar şi a celei infantile, mai mare în România decât media UE - FOTO

Rata de mortalitate generală, dar şi a celei infantile înregistrează valori mai mari decât media Uniunii Europene, a declarat, joi, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, cu ocazia lansării Anuarului Demografic al României.

14199 afișări
Imaginea articolului Institutul Naţional de Statistică: Rata mortalităţii generale, dar şi a celei infantile, mai mare în România decât media UE - FOTO

Institutul Naţional de Statistică: Rata mortalităţii generale, dar şi a celei infantile, mai mare în România decât media UE - FOTO (Imagine: Marian Ilie/Mediafax Foto)

Preşedintele INS a precizat că numărul deceselor în România se menţine constant în ultimii 20 de ani, variind între 240.000 - 260.000 de decese anual, în timp ce numărul de născuţi-vii a scăzut semnificativ, ajungând la 170.000 în 2014.

În plus, rata medie de decese înregistrate de România este peste rata mortalităţii din Uniunea Europeană, respectiv 13 decese la mia de locuitori, faţă de media UE de 10 decese la mia de locuitori.

Tudorel Andrei a adăugat că în aceeaşi situaţie se află România şi în privinţa mortalităţii infantile. Astfel, dacă în Uniunea Europeană sunt patru decese în rândul copiilor sub un an la mia de născuţi-vii, România înregistrează nouă decese la mia de născuţi-vii în aceeaşi grupă de vârstă.

Preşedintele INS a precizat că posibilele explicaţii ar putea fi modelul cultural la nivelul familiei şi factorii economici şi sociali.

În Anuarul Demografic al României se mai arată că, începând din 1950, rata de mortalitate a fost în scădere, atingând o valoare minimă de 8,1 decese la mia de locuitori în 1964, după care s-a manifestat o tendinţă de creştere constantă până în 1996, când s-au înregistrat 12,5 decese la mia de locuitori.

Rata de mortalitate este mai mică în mediul urban decât în cel rural, diferenţa dintre cele două medii de rezidenţă crescând în perioada 1960-1996, după care această diferenţă a cunoscut o uşoară scădere.

În ceea ce priveşte speranţa de viaţă la naştere, aceasta a înregistrat o creştere uşoară, de la 67,33 de ani în 1968-1970, la 69,82 de ani în 1976-1978, urmată de o perioadă în care s-a menţinut la o valoare aproximativ constantă până în anii 1998-2000, când a început o creştere accentuată, atingându-se valoarea de 75,47 de ani în perioada 2012-2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici