Interceptări în dosarul "mită la PSD": Hrebenciuc a primit la Real Phone o adresă privind o plată la INSOMAR

Viorel Hrebenciuc era interesat de ancheta pe care procurorii DNA au început-o în cazul finanţării campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană, deputatul PSD interzicându-i fiului său să îi comunice telefonic ce conţine o adresă trimisă la firma Real Phone, în legătură cu o plată la INSOMAR.

922 afișări
Imaginea articolului Interceptări în dosarul "mită la PSD": Hrebenciuc a primit la Real Phone o adresă privind o plată la INSOMAR

Interceptări în dosarul "mită la PSD": Hrebenciuc a primit la Real Phone o adresă privind o plată la INSOMAR (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Informaţia apare în volumele de urmărire penală ale dosarului în care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe liderul PSD Brăila, Bunea Stancu, pe Ioan Niculae şi pe directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, în cazul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană.

Procurorii anticorupţie detaliază în material o situaţie din care ar reieşi faptul că Viorel Hrebenciuc era interesat de ancheta începută de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul lui Ioan Niculae, Bunea Stancu şi Gheorghe Teodorescu. Astfel, atunci când este sunat de fiul lui, care dorea să-l anunţe în legătură cu o adresă a DNA primită la sediul firmei Real Phone SRL, acesta i-a interzis "energic" lui Andrei Hrebenciuc să mai discute despre asta la telefon.

"Revelantă asupra cercetărilor efectuate în cauză este şi discuţia purtată la 13 iulie 2010 între Hrebenciuc Viorel şi fiul acestuia Andrei Hrebenciuc, din conţinutul căreia rezultă că cel din urmă îşi informează tatăl asupra adresei trimise de DNA la data de 12 iulie 2010 către firma SC Real Phone SRL, în legătură cu aspectele detaliate anterior", notează procurorii într-unul dintre volumele de urmărire.

DNA arată că "această convorbire demonstrează interesul explicit al lui Viorel Hrebenciuc faţă de cercetările efectuate de DNA, precum şi legătura acestuia cu activităţile de ascundere a tranzacţiilor financiare prin intermediul INSOMAR".

Procurorii redau în material discuţia din 13 iulie 2010 dintre Viorel şi Andrei Hrebenciuc:

"A.H.: Hai că m-a sunat grecul, o să îmi trimită acuma actele. I-a venit de la Înalta Curte nu ştiu ce dosar. Cu o plată la INSOMAR. Să văd despre ce este vorba.

V.H.: De la Înalta Curte?

A.H.: Da, trimis cu dosarul cred. Cred că de astea, de pe la campanie, ştii.

V.H.: Nu mai vorbi prostii la telefon.

A.H.: Bine, hai te pup, pa".

Mircea Geoană arată în declaraţia dată în dosarul omului de afaceri Ioan Niculae şi a vicepreşedintelui CJ Brăila, că Bunea Stancu şi Viorel Hrebenciuc nu se ocupau de atragerea de fonduri pentru campania din 2009.

Potrivit datelor din rechizitoriul procurorilor, INSOMAR a încheiat în acea perioadă contracte cu trei firme, respectiv cu Intrarom - pentru 200.000 de euro, SIVECO - pentru 250.000 de euro şi cu Asesoft SA, în 4 septembrie 2009 - pentru 200.000 de euro, obiectul reprezentându-l întocmirea de către INSOMAR a unor rapoarte sociologice.

Procurorii mai notează în documentul citat că cele trei contracte nu au prezentat urme de suspiciune, ci alte două contracte, încheiate cu firmele Real Phone - pentru 33.000 de euro şi cu Senior Consulting - pentru 356.000 de lei.

Anchetatorii au descoperit pe parcursul anchetei că pe numele societăţii Real Phone este trecut numărul de telefon folosit de Viorel Hrebenciuc.

Totodată, se mai arată în actul de inculpare, acţionarii firmei Senior Consulting sunt Ionel Marin, fostul director adjunct al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Raluca Ecaterina Cămărăşan, colonel în rezervă în SRI şi Ionuţ Răzvan Chirilă, fratele unuia dintre administratorii firmei Asesoft, patronată de Sebastian Ghiţă.

Procurorii anticorupţie mai arată că, după declanşarea cercetărilor, raportul sociologic presupus comandat nu a fost găsit niciodată la INSOMAR, care a motivat că "a dispărut din motive tehnice", în vreme ce firmele cadrelor SRI şi a lui Sebastian Ghiţă nu au răspuns solicitărilor DNA de a pune la dispoziţie aceste rapoarte sociologice.

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

De asemenea, procurorii arată, în rechizitoriu, că a fost constituit un nou dosar, în care urmează să fie cercetate infracţiunile de folosire a influenţei sau a autorităţii politice, fals în înscrisuri şi spălare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alături de Viorel Hrebenciu, Robert Negoiţă, dar şi oameni de afaceri precum Sebastian Ghiţă şi Emilian Dinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici