Învăţătoare de la Şcoala Centrală, reclamată la Poliţie că îi pedepseşte şi umileşte pe elevi

Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală din Bucureşti a depus plângere la Secţia 6 Poliţie pe numele unei învăţătoare, în care a reclamat că elevii pedepsiţi sunt puşi să dea cu capul în perete, iar pe de altă parte, că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru a merge la concursuri.

3837 afișări
Imaginea articolului Învăţătoare de la Şcoala Centrală, reclamată la Poliţie că îi pedepseşte şi umileşte pe elevi

Învăţătoare de la Şcoala Centrală, reclamată la Poliţie că îi pedepseşte şi umileşte pe elevi (Imagine: Shutterstock)

Părintele s-a prezentat vineri la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.

Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

Sursele citate au precizat că părintele ar fi fost chemat luni pentru a fi audiat la sediul Secţiei 6.

Plângerea a fost făcută în aceeaşi zi în care Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 "Maria Rosetti" din Capitală a decis desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

Un dosar penal în cazul învăţătoarei Dana Blându este deja înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, în urma unei sesizări făcute, în 30 decembrie 2013, de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Dosarul a fost trimis în 8 ianuarie de procurori la Secţia 6 Poliţie, unde anchetatorii care fac cercetări pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit să audieze aproximativ 20 de părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei Dana Blându. Audierile la Secţia 6 Poliţie au început în 9 ianuarie, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil.

Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându.

Ancheta administrativă de la Şcoala nr. 10 şi cea a Parchetului Judecătoriei Sector 2 au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi învăţătoarea Dana Blându, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, anunţa, vineri, după demiterea învăţătoarei Dana Blându, că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va începe o anchetă similară celei de la Şcoala nr. 10 la o altă unitate de învăţământ, după ce a primit informaţii despre un caz asemănător.

Pricopie a precizat că, după prezentarea cazului de la Şcoala nr. 10 "Maria Rosetti", la Ministerul Educaţiei, dar şi la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-au primit noi informaţii privind cazuri similare.

"În ultima săptămână, aşa cum dumneavoastră aţi primit informaţii şi din alte părţi, şi Ministerul Educaţiei a primit informaţii din alte părţi. De exemplu, astăzi Inspectoratul Şcolar a primit o serie de informaţii, în urma cărora o a doua anchetă va fi declanşată, aproape similară, dar pe o altă şcoală. Vom vedea dacă informaţiile se confirmă şi încurajez Inspectoratul Şcolar să meargă pe aceeaşi direcţie, dacă lucrurile se confirmă", a spus ministrul Educaţiei.

Pricopie a adăugat că în ultima perioadă s-a vorbit mult de fondul clasei şi despre banii care circulă în şcoli.

"Nu este o noutate şi se ştie că fondul gestionat de profesori, de directori este ilegal. Nimeni din şcoală nu are voie să primească, să gestioneze astfel de bani. În acelaşi timp, este dreptul oricărui cetăţean din România să contribuie de bunăvoie la o anumită activitate. Dacă se doreşte acest lucru, în şcoala românească acest lucru trebuie făcut numai şi numai prin asociaţiile de părinţi şi numai cu chitanţă şi cu justificarea sumelor respective. Aici asociaţia de părinţi nu poate impune vreo sumă", a precizat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a mai spus că este lăudabilă atitudinea mamei care a semnalat cazul de la Şcoala nr. 10.

"Cred că din această situaţie negativă trebuie să luăm puterea exemplului, curajul de a spune şi de a furniza informaţii exacte. Numai aşa putem să acţionăm imediat", a adăugat Pricopie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici