Iohannis anunţă că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), arătând că protestul de sâmbătă împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim.

1544 afișări
Imaginea articolului Iohannis anunţă că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a CSAT

Iohannis anunţă că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a CSAT (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi", a scris Iohannis pe Facebook.

Peste 1.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle din Capitală, pentru a protesta faţă de tăierile ilegale de păduri, oamenii urmând să plece într-un marş pe traseul Piaţa Victoria - Palatul Cotroceni - Palatul Parlamentului.

Şi la Cluj-Napoca, peste 800 de persoane participă la un miting faţă de defrişarea pădurilor, scandând "Romsilva, hoţie, cu Holzindustrie în cărdăşie” sau "Moţii se luptă cu hoţii” şi criticându-l pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a trimis Codul Silvic spre reexaminare în Parlament.

Şi la Alba Iulia, aproximativ 150 de persoane protestează faţă de defrişările ilegale, ei plecând într-un marş pe Bulevardul Transilvaniei şi scandând lozinci precum ”Uniţi salvăm pădurea”, ”Jos labele de pe pădurile României”, ”Nu corporaţia face legislaţia”.

Aproximativ 200 de oameni s-au adunat şi la Iaşi, ei plecând în marş pe Bulevardul Ştefan cel Mare, prin faţa sediului primăriei, şi având bannere pe care scrie ”Vrem livezi, păduri curate, nu pământuri defrişate” şi scandând, printre altele, ”Vrem teii înapoi”. La un moment dat, protestatarii au început să cânte imnul României.

Şi la Ploieşti, aproximativ 50 de persoane protestează faţă de tăierile ilegale de păduri.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, spunea că a luat act de acţiunile de protest programate pentru sfârşitul acestei săptămâni faţă de tăierile ilegale de arbori, pe fond susţinerii Codului Silvic şi împotriva monopolului. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Graţiela Gavrilescu anunţa un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de material lemnos tăiat din păduri de către această societate, care operează patru fabrici de prelucrare a lemnului, la Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti.

Ministrul Mediului a declarat, vineri, că asupra preşedintelui Klaus Iohannis "planează o suspiciune" că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament şi a cerut reexaminarea legii.

Codul Silvic este reexaminat de Parlament la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Proiectul Codului Silvic va fi marţi în dezbaterea comisiei din Camera Deputaţilor, iar PSD îşi menţine poziţia de a adopta un Cod care să prevină şi să sancţioneze defrişări ilegale şi monopolul, a declarat, sâmbătă, premierul Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici