Iohannis, despre rezoluţia PE şi raportul MCV: Două note foarte proaste pentru actuala guvernare. Guvernul Dăncilă este un „accident al democraţiei româneşti”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, după adoptarea rezoluţiei PE şi publicarea raportului MCV, că acestea reprezintă două note foarte, foarte proaste pentru actuala guvernare, catalogând Guvernul Dăncilă drept un "accident al democraţiei româneşti".

840 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre rezoluţia PE şi raportul MCV: Două note foarte proaste pentru actuala guvernare. Guvernul Dăncilă este un „accident al democraţiei româneşti”

Iohannis, despre rezoluţia PE şi raportul MCV: Două note foarte proaste pentru actuala guvernare

"Aceste două chestiuni reprezintă, într-adevăr, două note foarte, foarte proaste pentru actuala guvernare Dragnea-Dăncilă. Această guvernare pe care o consider un accident al democraţiei româneşti. Şi în rezoluţia PE şi în raportul MCV, apar cam aceleaşi lucruri. Românii, majoritatea românilor, şi eu şi mulţi alţii dorim să fim europeni să construim o democraţie solidă, transparentă pentru români. Din nefericire, acest accident al democraţiei care e guvernarea Dragnea-Dăncilă are cu totul alte intenţii şi încearcă să tragă ţara înapoi. Aceste schimbări la legile justiţiei au atras atenţia în mod negativ şi ne aduc deservicii majore. Trebuie să observăm că, de exemplu Dragnea, ca să folosesc o expresie din Caragiale şi Ţdă-i şi luptă şi luptă, şi ascunde valizele. Şi se luptă împotriva României. Despre doamna premier nu pot spune că luptă, ţara arde şi doamna premier se ascunde în Arabia", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a spus că, prin modificarea legilor justiţiei, România s-a întors în timp şi că singura preocupare a actualului Cabinet este să-l scape pe Liviu Dragnea de închisoare.

"Observăm cu toţi şi observăm cu mare îngrijorare că aceşti guvernanţi se fac că plouă. Ei au alte preocupări. Şi aşa este. Singurul obiectiv al Guvernării Dragnea-Dăncilă e să îl scape pe Dragnea de închisoare sau de dosare. Nu-i mai interesează nici Europa, nici românii, nici mersul României şi este foarte trist acest lucru. E clar că aceste două documente trebuie citite cumva ca să înţeleagă lumea. Ele ne spun că România s-a întors acolo unde a fost acum 11 ani înainte de aderare, ori aşa ceva nu ne-am dorit niciodată pentru România. Iată primul rezultat al guvernării au şters cu buretele tot efortul, cei 11 ani de când am aderat. Acest accident al democraţiei a reuşit să anuleze în timp record aceste rezultate. Nu va fi uşor deloc. Sper să se trezească din ce în ce mai mulţi poliţicieni din România la realitate, în special din cei care sunt în Parlament, să tragă concluziile de rigoare şi să acţioneze odată", a completat Iohannis.

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt. Pentru remedierea situaţiei, Executivul UE recomandă României "să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă" aferente. De asemenea, Bucureştiul este îndemnat să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO).

Iohannis: Dacă premierul vine din când în când din Arabia în Bucureşti nu îmbunătăţeşte guvernarea

Klaus Iohannis a afirmat că guvernarea nu este îmbunătăţită dacă premierul Viorica Dăncilă "din când în când vine din Arabia în Bucureşti şi spune lucruri haideţi să facem bine ca să fie bine". Prim-ministrul a spus că declaraţiile preşedintelui fac rău ţării, cerându-i să se abţină.

"Dacă doamna premier din când în când vine din Arabia în Bucureşti şi spune lucruri haideţi să facem bine ca să fie bine, nu îmbunătăţeşte guvernare. Ar trebui să se străduiască mai mult să facă lucrurile să meargă bine", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, marţi la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a adăugat că afirmaţiile sale nu au influenţa în niciun fel deciziile Parlamentului European sau ale Comisiei Europene, referindu-se la rezoluţia privind statul de drept în România şi raportul MCV.

"Afirmaţiile mele pot să vă asigur că nu au influenţat nici Parlamentul European, nici Comisia Europeană, lucrurile nu se mişcă atât de repede nici acolo. Dacă acum când trebuie să se lucreze cu mare intensitate la preşedinţia Consiliului UE. Acel ministru pleacă, nu este clar de ce. E o întreagă nebuloasă, nu ştim dacă el a vurt să plece, dacă a fost plecat, din ce motive. Motivele nu ţin de culoare ochilor, ci de munca pe care a făcut-o. E clar că apar semne de întrebare. Poate acum că vine altcineva lucrurile intră pe un făgaş", a explicat Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici