Ionel Manţog şi Ion Vulpe, condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii

Fostul director al Complexului Energetic Turceni Ionel Manţog şi fostul director general al SNLO Ion Vulpe au fost condamnaţi, luni, de Tribunalul Sibiu, la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, pentru fals în declaraţii, dar sentinţa poate fi atacată cu apel.

136 afișări
Imaginea articolului Ionel Manţog şi Ion Vulpe, condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii

Ionel Manţog şi Ion Vulpe, condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Sibiu, încadrarea juridică a faptelor comise de fostul director economic al Complexului Energetic Turceni Ionel Manţog şi de fostul director general al SNLO Ion Vulpe a fost schimbată, în timpul procesului, din fapte de corupţie în fals, uz de fals, abuz în serviciu, infracţiuni prevăzute de Codul Penal, şi cei doi au fost condamnaţi, dispunându-se, totodată, confiscarea a peste 280.000 de lei.

"Urmare a schimbării încadrărilor juridice din infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie, în infracţiuni de fals, uz de fals, abuz în serviciu prevăzute de Codul Penal, instanţa a dispus, în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Manţog Ionel, condamnarea la o pedeapsă de un an şi opt luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii şi l-a achitat pentru două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi trei infracţiuni de fals în declaraţii", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Tribunalul Sibiu.

Potrivit sursei citate, Ion Vulpe a fost condamnat la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii, dar a fost achitat pentru luare de mită.

Magistraţii sibieni precizează că aceste condamnări sunt cu suspendare, de aceea, timp de trei ani şi opt luni, cei doi nu au voie să comită nicio infracţiune cu intenţie, în caz contrar putându-se dispune executarea pedepsei cu închisoarea.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu, deşi faptele sunt prescrise, procesul a continuat şi instanţa a constatat vinovăţia ambilor inculpaţi pentru această faptă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Sibiu, judecătorul Laura Popa, instanţa a dispus confiscarea unor sume de bani de la cei doi inculpaţi.

"În această cauză au fost dispuse confiscări speciale. Este vorba despre sume de bani pentru care Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) nu s-a constituit parte civilă şi care urmează a fi confiscate de la cei doi", a declarat Laura Popa.

Potrivit sursei citate, de la Ion Vulpe va fi confiscată suma de 132.528 de lei, iar de la Manţog suma de 147.800 de lei.

Hotărârea Tribunalului Sibiu nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Procesul a început în 2005 la Târgu Jiu, dar, pentru că soţia lui Manţog este judecător în localitate, DNA a cerut strămutarea procesului. Procesul a intrat pe rolul Tribunalului Sibiu din 2006, dar a fost suspendat în mai multe rânduri până la începutul anului 2010, când a fost reluat pe fond.

Fostul secretar de stat pe probleme de minerit Ionel Manţog a fost trimis în judecată, în luna septembrie 2006, de către procurorii anticorupţie, în legătură cu achiziţionarea la preţuri foarte mici a locuinţelor persoanelor care urmau să fie strămutate din cauza unor lucrări miniere din zona Târgu Jiu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au declanşat, în 28 martie 2006, urmărirea penală împotriva lui Ionel Manţog, care a fost cercetat alături de alte patru persoane.

Ionel Manţog ar fi încălcat articolul 12 din Legea 78/2000, referitor la "folosirea în orice mod direct sau indrect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii", ar fi încălcat articolul 12 din Legea 78/2000, referitor la "folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii".

În acelaşi dosar a fost judecat şi consilierul judeţean PSD Ion Vulpe, fost director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Manţog fiind până în 2005 director de resurse umane în cadrul SNLO. Ambii sunt acuzaţi că ar fi beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri în zonele ce urmau a fi expropiate de compania minieră, în schimbul acestora urmând să le fie reconstruite vile la marginea municipiului Târgu Jiu, în cartierul denumit "Primăverii".

Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat, în decembrie 2009, pe deputatul PDL Cosmin Mihai Popescu, fost secretar de stat MEC, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, în legătură cu faptele de corupţie de care era acuzat Ionel Manţog în dosarul "Strămutaţilor de lux".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici