Jianu susţine că Mamaia arată bine şi ar dori ca investiţii similare să aibă loc şi în alte staţiuni

Ministrul pentru IMM şi Turism, Florin Jianu, susţine că staţiunea Mamaia arată bine, deşi lucrările de modernizare sunt în plină desfăşurare, apreciind investiţiile făcute de municipalitate şi spunând că şi-ar dori ca astfel de proiecte să aibă loc şi în alte staţiuni.

163 afișări
Imaginea articolului Jianu susţine că Mamaia arată bine şi ar dori ca investiţii similare să aibă loc şi în alte staţiuni

Ministrul pentru IMM şi Turism, Florin Jianu (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

Ministrul Florin Jianu a continuat marţi vizita începută în urmă cu o zi pe litoralul românesc, oprindu-se iniţial în staţiunea Mamaia, în zona Cazino, unde au loc lucrări de modernizare, apoi mergând pe plajă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat cum i se pare că arată Mamaia cu doar câteva zile înainte de 1 Mai, ministrul a răspuns: "Arată bine. Acolo se lucrează, e normal, nu trebuie să ne ferim de lucrul ăsta, trebuie făcute lucrările, aţi văzut că ele sunt necesare pentru toţi cei care funcţionează aici".

El a adăugat că şi-ar dori ca asemenea investiţii să fie făcute în toate staţiunile de pe litoral, nu doar în Mamaia.

"Toată lumea e conştientă de acest sacrifiu care trebuie făcut. Atunci când ai investiţii e normal să se întâmple aşa şi beneficiile sunt pentru toată lumea pentru că lucrările nu sunt făcute pentru o persoană sau alta sunt făcute pentru toţi hotelierii din zonă. Eu m-aş bucura să văd investiţii de acest tip din nordul până în sudul litoralului, dar sunt alte zone în care nu prea se fac investiţii şi lucrurile nu arată atât de bine", a spus ministrul Turismului.

Florin Jianu a precizat că nu sunt lucruri care nu i-au plăcut în timpul vizitei făcute pe litoral, adăugând că a prezentat investitorilor din turism, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o luni la Mangalia, mai multe propuneri pentru dezvoltarea turismului.

"Nu sunt lucruri care nu mi-au plăcut. Sunt investiţii bune, investiţii majore care s-au făcut şi care trebuie lăudate, e adevărat că mai sunt şi lucruri care trebuie îmbunătăţite legate de curăţenie pe unele plaje, legate de lipsa de investiţii în diverse structuri şi eu, ca ministru, reiau mesajul pe care l-am avut că voi veni cu soluţii inovatoare, cu soluţii care să ajute investiţiile, cu acele ajutoare de stat care să faciliteze investiţii, atrageri de turişti, crearea de noi de locuri de muncă, cu vouchere de vacanţă electronice, o modalitate modernă cerută de mediul de afaceri şi de hotelieri", a spus Florin Jianu.

Ministrul a fost însoţit în timpul vizitei făcute în Mamaia de viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, care a spus că lucrările din staţiune vor continua şi în perioada 1 - 4 mai, autorităţile încercând să obţină o modificare a legii potrivit căreia, în timpul sezonului estival, între 15 mai şi 15 septembrie nu sunt permise lucrări de construcţie, astfel încât lucrările începute să fie finalizate.

"Facem eforturi să obţinem o derogare de la faimoasa lege 597 în sensul de a putea implementa proiectele europene şi după 15 mai. Încercăm să promovăm o ordonanţă de urgenţă şi sunt convins că domnul ministru ne va sprijini. Deşi avem un şantier, toţi turiştii se vor simţi în siguranţă şi bine găzduiţi în Mamaia. În staţiune se va lucra în această perioadă, evident cu grijă faţă de turişti, izolat, protejându-i pe aceştia. Hotelierii se bucură că aceste investiţii sunt făcute pentru a crea infrastructură adiacentă tuturor celor care au activităţi economice în staţiunea Mamaia. Constructorii vor lucra până pe 15 mai cel puţin, dacă obţin derogare până pe 15 iunie terminăm tot", a spus Decebal Făgădău.

De asemenea, Constantin Văduva, reprezentantul firmei Mobitom care face lucrările în zona respectivă, a prezentat lucrările care vor mai fi realizate în perioada următoare. "Noi avem sectorul de promenadă de la piaţeta Cazino până la Hotelul Parc. În momentul de faţă este pavată piaţeta de la Perla şi pavăm în continuare spre Cleopatra. De la Cleopatra până la Hotel Victoria am început să pregătim drumul pentru asfaltare, iar de la Hotel Victoria până la Cazino suntem la stadiul de beton şi începem să pavăm", a spus Văduva.

Zona de promenadă de la Cazino către Hotel Rex este la stadiul de beton, iar pe faleza din Mamaia, unde au loc lucrări, sunt grămezi de nisip şi pietriş.

Şi agenţii economici din Mamaia au început să facă ultimele pregătiri pentru 1 Mai: reamenajează terasele, unii dintre ei cumpărând mobilier nou, mese şi scaune, pe care le descărcau din camioane marţi dimineaţă.

De asemenea, angajaţii de la Spaţii Verzi tundeau iarba şi plantau diverşi arbuşti şi flori. Şi plaja din Mamaia a fost pregătită pentru primii turişti, fiind strânse gunoaiele.

Ministrul Turismul, Florin Jianu, a făcut, luni şi marţi, o vizită în staţiunile de pe litoral, pentru a vedea care este situaţia înainte de 1 Mai. Luni, ministrul a mers în staţiunile din sudul litoralului şi a avut o întâlnire cu investitorii din turism, la Mangalia.

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a inspectat lucrările din Mamaia, susţinând că nu toate vor fi gata până la 1 Mai, edilul adăugând că ar vrea prelungirea termenului pentru efectuarea de lucrări pe litoral după 15 mai, când începe sezonul estival şi de când legea le interzice.

"Va fi o zonă de faleză care va fi la stadiul de piatră, pietruită, din păcate acolo nu pot termina, cred că este o zonă din estimarea mea cam de un kilometru. În rest sunt zone la stadiul de beton şi la stadiul de pietruit. Singurul lucru care mă îngrijorează şi voi merge la birou ca să văd ce soluţie putem găsi este faptul că conform actualei legi pe 15 mai trebuie oprite intregal lucrările. Ori în psihoza care există în România nimeni nu are curajul să depăşească nici măcar cu o oră dată de 15 mai, nici constructorul, nici noi de la Primărie şi atunci riscăm să rămânem cu faleza peste vară în acest stadiu”, declara Mazăre.

El spunea că vrea să aibă o discuţie cu premierul Victor Ponta, sperând că Guvernul ar putea modifica legea respectivă, permiţând autorităţilor locale să decidă ce lucrări trebuie oprite.

Lucrările la faleza din Mamaia au început în luna noiembrie a anului trecut. Obiectivul acestui proiect îl reprezintă modernizarea şi reamenajarea promenadei turistice din municipiul Constanţa - zona Sat Vacanţă, cuprinsă între bulevardul Alexandru Lăpuşneanu şi bulevardul Mamaia şi staţiunea Mamaia - zona cuprinsă în Piaţeta Perla şi complex hotelier Bicaz. În cadrul acestui proiect va fi reabilitată aleea principală din Satul de Vacanţă, vor fi reabilitatea şi reamenajate Piaţeta Perla, Piaţeta Cazino, promenada de la Hotelul Malibu la Cazino Mamaia şi promenada de la Club Castel la complexul hotelier Bicaz.

Zidul de demarcare a plajei va fi reabilitat prin placare şi mobilare cu băncuţe. De asemenea, vor fi plantaţi circa 820 de copaci, iar numărul locurilor de parcare va fi suplimentat.

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 10 milioane de euro. Lucrările sunt realizate de către un consorţiu format din firmele ABC Val, Mobitom şi UTI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici