Judecătoarea Sofica Dumitraşcu, audiată ca martor în dosarul Veronicăi Cîrstoiu: Niciodată nu mi-aş fi permis să pun în pericol prestigiul Înaltei Curţi

Judecătoarea Sofica Dumitraşcu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a venit, luni dimineaţă, la DNA pentru a fi audiată ca martor în dosarul în care Veronica Cîrstoiu este acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare.

469 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Sofica Dumitraşcu, audiată ca martor în dosarul Veronicăi Cîrstoiu: Niciodată nu mi-aş fi permis să pun în pericol prestigiul Înaltei Curţi

Judecătoarea Sofica Dumitraşcu, audiată ca martor în dosarul Veronicăi Cîrstoiu: Niciodată nu mi-aş fi permis să pun în pericol prestigiul Înaltei Curţi (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Sofica Dumitraşcu a declarat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că are calitate de martor în acest dosar. Judecătoarea a spus că va face mai multe declaraţii după ce va discuta cu procurorii.

La ieşirea de la DNA, judecătoarea Sofica Dumitraşcu a declarat că niciodată nu şi-ar fi permis să pună în pericol prestigiul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi siguranţa copilului său, precizând că nu a cunoscut-o pe avocata Adriana Dascălu, care s-a folosit de numele ei.

"Niciodată nu mi-aş fi permis să pun în pericol prestigiul Înaltei Curţi, deci niciodată. Şi, în al doilea rând, pentru copilul meu n-aş fi făcut niciodată nimic ca să ajung într-o astfel de situaţie", a spus Sofica Dumitraşcu.

Judecătoarea a mai spus că nu a cunoscut-o niciodată pe avocata Adriana Dascălu, precizând că aceasta s-a folosit de numele ei în discuţiile interceptate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Numele mi-a fost folosit de acea doamnă avocat, pe care nu am văzut-o niciodată în viaţa mea. Pur şi simplu s-a folosit de numele meu", a mai declarat Dumitraşcu.

Judecătoarea Sofica Dumitraşcu a precizat că luni a fost audiată în calitate de martor în dosarul care Veronica Cîrstoiu este acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare.

Întrebată în legătură cu relaţia de colegialitate cu judecătoarea Veronica Cîrstoiu, Sofica Dumitraşcu a spus că au fost simple colege, refuzând să comenteze acuzaţia care i-a fost adusă acesteia de procurorii anticorupţie.

Întrebată în legătură cu soluţia din dosarul lui Omar Hayssam prin care, cu ani în urmă, l-a pus în libertate, Dumitraşcu a spus: "Omar Hayssam este un caz încheiat pentru mine, am dat o soluţie în acel dosar, ce să vă mai spun de Omar Hayssam....".

În aprilie 2006, Sofica Dumitraşcu, atunci magistrat la Curtea de Apel Bucureşti, a decis ca judecarea lui Omar Hayssam să se facă în stare de libertate, din motive medicale, sirianul părăsind ulterior România. Omar Hayssam a fost condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, fiind adus în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa după şapte ani de la fuga acestuia din România.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv în 9 august, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare, printre care şi cel al lui Dinel Staicu.

În motivarea deciziei de arestare preventivă instanţa a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Florin Cergan a fost prins în flagrant, în 8 august, după ce a primit 50.000 de euro de la Adriana Dascălu, unul dintre avocaţii lui Dinel Staicu.

Cei 50.000 de euro găsiţi la fiul judecătoarei Cîrstoiu trebuiau să ajungă, prin intermediul acesteia, la un magistrat de la ICCJ, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar de evaziune, arăta în motivare instanţa Curţii de Apel Bucureşti care a decis arestarea Veronicăi Cîrstoiu şi a lui Florin Cergan.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 30 mai - 8 iulie, Adriana Dascălu a cerut de la un investigator sub acoperire iniţial, 60.000 de euro, iar ulterior, după ce a primit o primă tranşă de 10.000 euro, a mărit suma cu o diferenţă de 100.000 de euro, precum şi o altă sumă de bani.

"În schimbul acestei pretinderi, Dascălu Adriana, cu ajutorul numitului Zgăbei Giorgel (avocat în Bucureşti şi colaborator al Adrianei Dascălu - n.r.), a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorului D. S. şi asupra celorlalţi doi magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, care intră în compunerea completului învestit să judece recursul în dosarul nr. 1754/63/2012, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre favorabilă inculpatului O. G. L.", se menţionează în motivare, inculpatul menţionat fiind Gabriel Lucian Obeanu, judecat pentru evaziune fiscală.

Dosarul lui Obeanu este judecat la instanţa supremă de un complet din care fac parte Sofica Dumitraşcu, Maricela Cobzariu şi Lucian Macavei, următorul termen fiind 6 septembrie. În acest dosar, Obeanu a fost condamnat anterior la trei ani de închisoare cu executare şi la plata a peste 1,1 milioane de lei.

În motivare se precizează că, în condiţiile în care judecătorul D. S. intrase în concediu de odihnă, Dascălu ar fi menţionat că s-ar înţeles cu acesta în sensul ca semnul legat de soluţionarea favorabilă a dosarului Obeanu să fie transmis investigatorului sub acoperire de către Veronica Cîrstoiu.

În 20 august, Veronica Cîrstoiu, magistrat la Secţia Penală a Curţii de Apel Bucureşti, a fost suspendată din funcţie de Secţia pentru judecători a CSM.

În acelaşi dosar, Curtea de Apel Bucureşti a admis, pe 14 august, propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a lui Dinel Staicu şi a Ioanei Carmen Popescu.

DNA a anunţat, pe 13 august, că în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru complicitate la dare de mită, şi faţă de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinişoară şi Ionuţ-Cătălin Butaru-Nistor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici