Judecătoria Ineu, cu doi magistraţi arestaţi din patru, nu găseşte personal

Judecătoria Ineu (Arad), unde doi magistraţi au fost arestaţi după ce ar fi primit mită, nu-şi poate completa schema de personal pentru că de trei luni nu s-au găsit judecători care să accepte delegarea, astfel că cei doi magistraţi rămaşi au un volum mare de muncă şi fac ore suplimentare neplătite.

314 afișări
Imaginea articolului Judecătoria Ineu, cu doi magistraţi arestaţi din patru, nu găseşte personal

Judecătoria Ineu, cu doi magistraţi arestaţi din patru, nu găseşte personal (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Judecătoriei Ineu, Mariana Luciu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în urma arestării a doi magistraţi, din cei patru judecători definitivi au rămas doi, iar până acum au fost adresate trei cereri Tribunalului Arad pentru delegarea altor magistraţi, dar nu s-au găsit persoane interesate.

"După apariţia noului Cod de procedură penală, volumul de muncă a crescut în instanţe, însă la Ineu am rămas tot cu doi judecători definitivi. Nu s-au găsit colegi care să accepte delegarea la Ineu, astfel că vomulul de muncă a crescut cu 30 la sută pe judecător, faţă de exact acum un an”, a afirmat Mariana Luciu.

Preşedintele Judecătoriei a spus că de câteva luni se fac cel puţin două ore suplimentare pe zi, care nu sunt plătite.

"Fără aceste ore suplimentare nu am putea ţine pasul cu numărul de cauze care sunt pe rol. Tot sperăm că lucrurile se vor îndrepta şi se va găsi cel puţin un magistrat pentru Ineu, fie şi un stagiar”, a adăugat Mariana Luciu.

Conducerea Judecătoriei Ineu anunţa şi la începutul lunii ianuarie că a cerut suplimentarea personalului pentru că volumul de muncă a crescut pentru fiecare magistrat după arestarea a doi judecători din cei patru angajaţi.

La sfârşitul anului trecut, exista o încărcătură de peste 1200 de cauze pe fiecare judecător, "probabil cea mai mare din judeţ", după cum declara Mariana Luciu.

Magistratul Aurel Tripa, prins în flagrant după ce a luat mită 300 de euro pentru a interveni într-un dosar, a fost arestat preventiv, în 6 decembrie 2013, printr-o decizie a Curţii de Apel Timişoara.

Aurel Tripa a fost trimis în judecată de DNA Timişoara în 23 decembrie, fiind acuzat că în perioada octombrie-decembrie 2013, în calitatea sa de magistrat judecător la Judecătoria Ineu, a pretins de la un denunţător 1.000 de lei şi 600 de euro, din care a primit în mai multe tranşe 500 de lei şi 500 de euro. De asemenea, Aurel Tripa a acceptat promisiunea de a primi, de la acelaşi denunţător, două telefoane Samsung Galaxy S4, din care a primit unul, în valoare de aproximativ 2.000 de lei.

Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite cu scopul de a influenţa mai mulţi colegi de serviciu, magistraţi de la Tribunalul Arad, pentru a-i determina să dispună o soluţie în favoarea denunţătorului într-o cauză civilă în care acesta avea interes, privind un litigiu ce viza dreptul de proprietate asupra unui teren.

Totodată, în 23 decembrie 2013 judecătoarea din Ineu Floriţa Boloş, acuzată de luare de mită, a fost condamnată, la patru ani de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Timişoara, decizia putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conform procurorilor anticorupţie, în perioada 17 ianuarie - 10 iunie 2013 judecătoarea Floriţa Boloş ar fi pretins şi primit în mai multe tranşe, de la două persoane, suma totală de 13.000 de lei şi 5.500 de euro, pentru ca, în schimb, să pronunţe o hotărâre civilă favorabilă uneia dintre cele două persoane, prin care se asigura transferul pe cale judiciară a dreptului de proprietate asupra unor terenuri.

Judecătoarea Floriţa Boloş a fost iniţial reţinută în iunie 2013, apoi a fost arestată preventivă, iar în 22 octombrie Curtea de Apel Timişoara a decis ca judecătoarea să fie cercetată în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Tot în iunie, Floriţa Boloş a fost suspendată din funcţie de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici