Kelemen, după ce Iohannis a anunţat temele pentru referendum: Aş elimina OUG şi pentru ce înseamnă sistemul judiciar, şi pentru celelalte domenii

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, propune eliminarea de tot a ordonanţelor de urgenţă atât pentru sistemul judiciar, cât şi pentru celelalte domenii, susţinând că din acest punct de vedere este mai strict şi mai sever decât preşedintele Klaus Iohannis, transmite corespondentul MEDIAFAX.

676 afișări
Imaginea articolului Kelemen, după ce Iohannis a anunţat temele pentru referendum: Aş elimina OUG şi pentru ce înseamnă sistemul judiciar, şi pentru celelalte domenii

Kelemen, după ce Iohannis a anunţat temele pentru referendum: Aş elimina OUG şi pentru ce înseamnă sistemul judiciar, şi pentru celelalte domenii

Întrebat, joi, la Cluj-Napoca, de presă cum comentează temele propuse de preşedintele Klaus Iohannis pentru referendum, Kelemen Hunor spus că va depinde totul şi de cum va suna întrebarea, care trebuie să fie uşor de priceput.

„În mare parte sunt temele pe care le-am preconizat fiindcă toată dezbaterea este în jurul acestor teme. Sigur, depinde şi de cum va arăta întrebarea fiindcă trebuie să fie una foarte uşor de priceput pentru oamenii care nu au pregătire juridică, nu trebuie să fie tehnică, dar este în regulă, se poate răspunde cu DA şi NU.

Dar eu sunt mai strict decât domnul preşedinte şi mai sever în ceea ce priveşte ordonanţele de urgenţă şi nu aş limita restricţionarea doar la infracţiuni şi la domeniul infracţional, eu propun eliminarea OUG, fiindcă oricum trebuie să modifici Constituţia, fără amendarea Constituţiei nu se poate deoarece în Constituţie această instituţie, a ordonanţelor de urgenţă, există. Eu aş elimina această posibilitate a OUG de tot şi pentru tot ce înseamnă sistemul judiciar, nu sunt de acord ca acesta să fie reglementat prin OUG, dar şi pentru celelalte domenii”, a spus Kelemen.

„Dacă tot modificăm Constituţia, eu cred că trebuie să eliminăm de tot”

Acesta susţine că ar trebui lăsate doar pe baza împuternicirii Guvernului în perioada vacanţelor parlamentare ordonanţe simple, şi în caz de catastrofă sau de război.

„În rest, pentru niciun domeniu OUG nu ar trebui să rămână în Constituţie. Dacă tot modificăm Constituţia, eu cred că trebuie să eliminăm de tot, nu e bine să umbli cu jumătăţi de măsură. Să vedem după consultări dacă se va schimba ceva şi cum vor suna întrebările, pentru că vor fi două întrebări, probabil. Nu se pot înghesui într-o singură întrebare cele două chestiuni”, a mai spus liderul Uniunii.

Întrebat dacă va propune la consultările de la Cotroceni eliminarea OUG, Kelemen a răspuns că va spune ceea ce crede despre acest aspect şi va exprima doar un punct de vedere.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie.

Kelemen: Candidaţii merg pe o pârtie naţionalistă, piperată cu şovinism şi mesaje anti-maghiare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat partidele româneşti care nu prezintă, înaintea alegerilor pentru Parlamentul Europan, subiecte de politică europeană, ci doar subiecte interne, candidaţii abordând teme naţionaliste, „piperate cu şovinism şi mesaje anti-maghiare”.

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la prezentarea programului electoral al UDMR pentru alegerile europarlamentare „Transilvania prosperă, Europa puternică”, alături de candidaţii Uniunii, că are impresia că toată lumea se pregăteşte pentru altceva, nu pentru alegerile europarlamentare.

„Aceste alegeri europene sunt, poate, cele mai importante din ultima perioadă, toată lumea acceptă şi recunoaşte că este nevoie de reforme. Dacă mă uit la partidele româneşti, văd o competiţie exclusiv pe subiecte interne, de parcă ne-am pregăti de alegeri interne. De la nimeni nu am auzit subiecte de politică europeană, priorităţi pentru UE, gânduri şi propuneri pentru o reformă a UE. Parcă toţi candidaţii merg pe o pârtie foarte îngustă, este vorba despre naţionalism, naţionalism şi mai puternic, din când în când piperat cu şovinism şi mesaje anti-maghiare. Parcă toată lumea se pregăteşte pentru altceva, nu pentru alegeri europarlamentare. Noi, în acest cor, vrem să venim cu teme europene, inclusiv despre reforma UE”, a spus Kelemen.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în data de 26 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici