Laura Codruţa Kovesi: Nu sunt de acord ca o lege de amnistiei şi graţierii să vizeze infracţiuni în compentenţa DNA

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, după întâlnirea la care şefii de parchete au fost convocaţi de ministrul Justiţiei, că nu este de acord cu o legea a amnistiei şi graţierii care să vizeze infracţiuni din competenţa DNA.

3205 afișări
Imaginea articolului Laura Codruţa Kovesi: Nu sunt de acord ca o lege de amnistiei şi graţierii să vizeze infracţiuni în compentenţa DNA

Kovesi: Nu sunt de acord ca o lege de amnistiei şi graţierii să vizeze infracţiuni în compentenţa DNA

"Mi-e foarte greu să comentez, neavând un proiect de lege pe baza căruia să-mi formez o opinie. Pot însă să vă spun că nu sunt de acord ca o lege de amnistie sau de graţiere colectivă sau individuală să vizeze infracţiuni din competenţa DNA", a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Precizările au fost făcute, după ce, la audierile din comisiile parlamentare, noul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a declarat că dezbaterea în Parlament a unui astfel de proiect de lege ar fi de "bun augur". Ulterior, şefii din Justiţie, preşedintele CSM, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României, au precizat că nu sunt de acord cu amnistia şi graţierea.

Un alt aspect dezbătut în ultima perioadă, legat de sistemul judiciar, este răspunderea materială a magistraţilor. Şi în legătură cu o astfel de propunere, poziţia judecătorilor şi a procurorilor este clară: deja răspund în faţa legii pentru eventualele erori.

"În prezent avem în legislaţie instituită răspunderea magistraţilor, ea se aplică, sunt dispoziţii legale în conformitate cu legislaţia europeană,din punctul meu de vedere nu trebuie modificat, sunt suficiente garanţii că atunci când nu îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu el poate fi sancţionat disciplinar sau să răspundă direct prin patrimoniul personal. Din perspectiva mea această lege nu trebuie modificată", a precizat Kovesi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici