Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, a fost audiat de DNA. "Cercetarea e politică, vor să arate că împotriva lui Băsescu nu au fost multe voturi"

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, audiat, miercuri, la DNA Cluj, într-un dosar legat de referendumul din 29 iulie, a declarat, la ieşire, că cercetarea în acest caz este politică, "pentru a se demonstra că Traian Băsescu nu a avut multe voturi împotrivă".

1197 afișări
Imaginea articolului Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, a fost audiat de DNA. "Cercetarea e politică, vor să arate că împotriva lui Băsescu nu au fost multe voturi"

Marius Nicoară (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Am avut o discuţie lungă cu doamna procuror, în care sper că am clarificat multe aspecte şi din acest punct de vedere sper că s-a lămurit că un partid este un spaţiu public, unde oamenii pot intra, indiferent de pregătire şi de cazierele lor fiscale. Un partid se organizează pentru a mobiliza oamenii la vot, lucru pe care noi l-am făcut în 29 iulie şi ne-a reuşit, din nefericire au existat alte instituţii care spun că nu am reuşit", a declarat Nicoară, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Liderul liberalilor clujeni a afirmat că acuzaţiile în acest dosar nu au "o bază serioasă reală".

"Din punctul meu de vedere, este o cercetare politică pentru a se demonstra că Traian Băsescu nu a avut atâtea voturi împotriva sa şi că liberalii din Transilvania şi din alte părţi ale ţării au făcut mobilizări ilegale ale cetăţenilor pentru a-i scoate la vot. Eu spun că noi am mobilizat oamenii la vot în mod corect şi am reuşit să scoatem peste jumătate din românii care există în mod real pe listele electorale. Se încearcă a se demonstra că Traian Băsescu nu are 7,5 milioane de români împotriva sa, ci mult mai puţini”, a spus Nicoară.

Acesta a fost audiat, miercuri, la DNA Cluj, într-un dosar legat de referendumul din 29 iulie.

În 20 august, a fost audiat la DNA Cluj şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, vicepreşedinte al PNL Cluj, declarând că a fost audiat în calitate de martor în dosarul legat de referendum.

Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, şi Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, sunt urmăriţi penal de către DNA Cluj, alături de alte patru persoane, pentru infracţiuni la legea referendumului, informa DNA.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA la jumătatea lunii august, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au început urmărirea penală faţă de Teodor Atanasiu - deputat, preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Alba -, pentru folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, este urmărit penal pentru trafic de influenţă, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Totodată, s-a început urmărirea penală faţă de Bogdan Cristian Măgurean, reprezentant al unei societăţi comerciale de pază şi protecţie pentru cumpărare de influenţă, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În acest dosar sunt cercetaţi şi Gheorghe Grosu, Radu Stelian Rus şi Nicuşor Ştefan Hanzi,pentru complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii afirmă că există indicii că în cursul lunii iulie Teodor Atanasiu, alături de Dumitru Samson, a iniţiat o acţiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania şi Banat la referendumul din 29 iulie, prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani şi alte foloase materiale.

"Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineţii de 29 iulie 2012, în înţelegere cu Atanasiu, Samson a apelat la sprijinul învinuitului Bogdan Cristian Măgurean(cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relaţii în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acţioneze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educaţie), iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localităţi de pe raza judeţelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Arad, Timiş grupuri de interlopi care să fie pregătiţi să intervină, la nevoie, în locaţiile unde se solicită sprijin. Măgurean Bogdan a acţionat în sensul celor stabilite, în condiţiile în care i s-a pus la dispoziţie un spaţiu din sediul organizaţiei PNL Cluj-Napoca, iar Samson Dumitru l-a pus în legătură cu mai mulţi lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în acelaşi scop. Măgurean Bogdan, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanţii de pe raza acestor judeţe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de învinuitul Samson Dumitru, constând în bani şi alte foloase materiale", se arată în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârşitul zilei de 29 iulie 2012 şi în zilele următoare, banii fiind transmişi lui Măgurean de Samson, iar, pe de altă parte, Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Gheorghe Grosu.

De asemenea, s-a stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Samson i-a promis lui Măgurean că va utiliza influenţa de care se bucură la nivelul ministerelor şi îi va influenţa pe funcţionari să acorde contracte firmei de pază şi protecţie reprezentate de Măgurean.

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, declara, în 17 august, că Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, a fost trimis de conducerea centrală a PNL să supravegheze şi să răspundă de referendum şi a monitorizat prezenţa la vot în judeţ.

"Dumitru Samson a fost trimis de la Bucureşti, de conducerea centrală a PNL, să supravegheze şi să răspundă de referendumul de la Cluj şi era firesc să îl primim în sediu şi să îi asigurăm toată logistica necesară pentru a supraveghea tot ceea ce se întâmplă pe teritoriul judeţului Cluj în ziua votului. Nu am ştiut nimic de bani, de cumpărarea de voturi, şi nu cred că s-a petrecut acest lucru. Domnul Samson a fost la Cluj, a fost în sediul PNL, şi ne-a întrebat cum se mişcă lumea, ne-a îndemnat să mergem să mobilizăm liberalii noştri să meargă la vot şi pe cunoştinţele lor. Este un lucru firesc, tot timpul a monitorizat procentele de prezenţă la vot în Cluj-Napoca şi în judeţ. Ştiu că a venit pe la amiază, în ziua referendumului, dar am vorbit foarte puţin cu dânsul pentru că am fost plecat mai mult pe teren. În sediul PNL erau mai mulţi colegi ai dânsului, dar nu i-am legitimat, pentru că nu se face aşa ceva, nu le-am cerut carnetul de partid", declara, corespondentului MEDIAFAX, Marius Nicoară.

Preşedintele PNL Cluj afirma că un sediu de partid este un loc public, un loc destinat atragerii tuturor cetăţenilor, "de la cel mai sărac, la cel mai bogat, de la cel mai sărac spiritual la cel mai bogat spiritual, rolul unui partid fiind de a atrage cetăţenii şi voturile lor, şi nu facem niciun fel de discriminare", şi de aceea nu au fost legitimaţi cei care l-au însoţit pe Dumitru Samson.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici