VIDEO. Iohannis, discurs la CSM: Modul de funcţionare a Consiliului a ridicat semne de îngrijorare / Preşedintele le-a cerut membrilor să susţină implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, MCV şi GRECO

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, marţi, tensiunile şi lipsa de predictibilitate existente în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) condus în ultimul an de către Lia Savonea, precizând că acestea au ridicat semne de îngrijorare.

1280 afișări
Imaginea articolului VIDEO. Iohannis, discurs la CSM: Modul de funcţionare a Consiliului a ridicat semne de îngrijorare / Preşedintele le-a cerut membrilor să susţină implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, MCV şi GRECO

VIDEO. Preşedintele Klaus Iohannis, discurs la şedinţa CSM: Susţineţi implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, MCV şi GRECO

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, marţi, tensiunile şi lipsa de predictibilitate existente în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) condus în ultimul an de către Lia Savonea, precizând că acestea au ridicat semne de îngrijorare.

"Cred că nu surprind pe nimeni dacă spun că, în acest an, care a trecut, atât în percepţia publică, cât şi în interiorul corpului profesional, unele dintre deciziile luate de CSM, în plen sau în secţii, au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM. Activitatea Consiliului are de cele mai multe ori o importantă componentă tehnică. Modul de funcţionare a Consiliului a ridicat uneori semne de îngrijorare, de la modul de exprimare a punctelor de vedere, la disfuncţionalităţi de organizare a şedinţelor şi până la lipsa de predictibilitate a stabilirii acestora, cu consecinţe directe asupra calităţii dezbaterilor şi justeţei soluţiilor adoptate", a declarat Klas Iohannis, în plenul CSM.

Şeful statului a precizat că, din această perspectivă, sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o abordare coerentă şi responsabilă, inclusiv în comunicarea publică.

"O relaţie tensionată în CSM ori cu magistraţii sau cu alte autorităţi publice aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar. O bună funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, atât la nivelul Plenului, dar mai ales al secţiilor, implică predictibilitate în luarea deciziilor, respect reciproc şi atenuarea eventualelor divergenţe. Numai astfel, poziţiile Consiliului Superior al Magistraturii şi demersurile de asigurare a independenţei justiţiei se pot bucura de o mai mare credibilitate în relaţia cu celelalte autorităţi, în rândul magistraţilor şi, în acelaşi timp, în ochii cetăţenilor", a completat preşedintele.

Klaus Iohannis a reamintit că în 2015, la prima sa participare în calitate de preşedinte al României la o şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, sublinia că instituţiile nu trebuie personalizate şi identificate cu imaginea liderului de la un moment dat, pentru că "instituţiile nu aparţin conducătorilor şi doar aşa ne putem feri de derapaje şi manipulări, de situaţii periculoase şi nedemocratice".

ŢŞi astăzi cred cu tărie în ceea ce am afirmat atunci. Tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute mereu în plan secund atunci când suntem chemaţi să contribuim la evoluţia democratică a statului român. Într-un organism colegial, cum este şi CSM, diferenţele de opinie asupra temelor supuse dezbaterilor, poziţiile diametral opuse şi uneori chiar opiniile singulare, separate, cu privire la modul de soluţionare a diverselor probleme pot părea fireşti. Însă, societatea românească, în general, şi sistemul judiciar, în special, aşteaptă de la cei chemaţi să garanteze independenţa justiţiei o abordare matură, înţeleaptă, cu bună credinţă şi lipsită de partizanat. În acest sens, păstrarea independenţei şi a conştiinţei profesionale a magistraţilor, dar şi a membrilor CSM sunt esenţiale", a conchis preşedintele.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut, marţi, membrilor CSM să susţină în mod efectiv implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, MCV şi GRECO, în scopul alinierii legislaţiei actuale la standardele europene, afirmând că recomandările instituţiilor europene nu sunt facultative.

”Fac un apel să susţineţi în mod efectiv implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, MCV şi GRECO, în scopul alinierii legislaţiei actuale la standardele europene. Fac o precizare aici, pentru că am văzut interpretările date declaraţiilor mele referitoare la caracterul acestor recomandări şi opinii. Vreau să fie foarte clar ceea ce am vrut să spun. Recomandările instituţiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare atât timp cât nu sunt transpuse în legislaţia internă”, a declarat în plenul CSM Klaus Iohannis.

El a apreciat că, în spiritul dispoziţiilor art. 148 din Constituţie - alături de Parlament, Guvern şi de Preşedintele României - revine şi Consiliului Superior al Magistraturii misiunea de a participa la procesul de transpunere în legislaţia internă a tuturor acestor opinii şi recomandări.

”Aceasta este una dintre cele mai importante căi prin care sistemul judiciar poate contribui la consolidarea parcursului european al României. Suntem la 30 de ani de la căderea regimului comunist, iar în aceste trei decenii justiţia din România a făcut progrese imense, nu doar la nivel legislativ şi instituţional, ci şi la un nivel profund al societăţii. Participarea largă la Referendum şi rezultatul acestuia arată că, ori de câte ori se încearcă o îndepărtare de la valorile democratice, românii reacţionează, obligând decidenţii să se reconecteze la aspiraţiile societăţii. Fără unitate în jurul valorilor fundamentale, democraţia noastră riscă să devină una fragilă. De aceea, ne revine nouă, autorităţilor constituţionale, datoria de a răspunde acestei misiuni şi de a ne ridica la înălţimea acestor aşteptări”, a adăugat şeful statului.

UPDATE Klaus Iohannis a declarat, marţi, la CSM, că 2019 va rămâne în memoria colectivă ca fiind anul în care cetăţenii au protejat, prin votul lor în cadrul referendumului din 26 mai, independenţa Justiţiei şi buna sa funcţionare în faţa unor demersuri sistematice de slăbire a sistemului judiciar.

”Privind retrospectiv, anul 2019 va rămâne în memoria colectivă ca fiind anul în care cetăţenii au protejat, prin votul lor în cadrul referendumului din 26 mai, independenţa Justiţiei şi buna sa funcţionare în faţa unor demersuri sistematice de slăbire a sistemului judiciar. Deşi 2019 a început în aceeaşi notă tensionată, cu un sistem judiciar aflat în defensivă, confruntat cu ample modificări legislative şi cu iminenţa intrării în vigoare a unei legislaţii penale extrem de contestată, rezultatul referendumului din luna mai a obligat decidenţii politici să-şi reconsidere acţiunile”, a declarat Klaus Iohannis la începutul şedinţei CSM.

El a mai spus că nu a ezitat să acţioneze ori de câte ori s-a încercat destabilizarea sistemului de Justiţie.

”Am utilizat toate mijloacele constituţionale pentru a înlătura prevederile controversate ale legilor Justiţiei, apelând inclusiv la expertiza Comisiei de la Veneţia. Am oprit intrarea în vigoare a modificărilor nocive”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis ia parte, la fel ca în fiecare an, la plenul CSM unde se desemnează noua conducere pentru următorul an.

În aceeaşi zi va fi dezbătut raportul de activitate al Consiliului pentru 2019. Şedinţa începe la ora 11.00 şi a fost invitat să participe şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Actuala conducere a Consiliului este formată din judecătorul Lia Savonea (preşedinte) şi procurorul Nicolae Solomon (vicepreşedinte).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici