MAE: Românii care erau blocaţi în Ungaria din cauza condiţiilor meteo şi-au reluat călătoriile

Ultimii cetăţeni români blocaţi în Ungaria din cauza condiţiilor meteo care au afectat situaţia drumurilor au părăsit, duminică dimineaţă, adăposturile improvizate, continuându-şi călătoriile, informează MAE, citând autorităţile ungare.

192 afișări
Imaginea articolului MAE: Românii care erau blocaţi în Ungaria din cauza condiţiilor meteo şi-au reluat călătoriile

MAE: Românii care erau blocaţi în Ungaria din cauza condiţiilor meteo şi-au reluat călătoriile

"Ministerul Afacerilor Externe informează că ultimii cetăţeni români au părăsit în această dimineaţă adăposturile improvizate, continuându-şi călătoriile, potrivit informaţiilor obţinute de la Inspectoratul General al Poliţiei din Ungaria. Autorităţile ungare au emis în dimineaţa zilei de 17 martie 2013 o avertizare meteorologică cod galben de ploaie, ninsoare şi ploaie îngheţată pentru judeţele Komarom-Esztergom, Fejer, Pest, Nograd, Heves şi Borsod-Abauj-Zemplen, avertizare valabilă până luni, 18 martie 2013, la miezul nopţii", se arată într-un comunicat al MAE remis agenţiei MEDIAFAX.

Inspectoratul de poliţie al judeţului Komárom – Esztergom, cel mai afectat de viscol, recomandă, în continuare, evitarea călătoriilor în zona Gyor-Tatabanya.

"În cazul în care cetăţenii sunt nevoiţi să pornească la drum, aceştia trebuie să fie pregătiţi pentru condiţii meteo dificile (datorită temperaturilor scăzute şoselele sunt acoperite cu polei), să aibă asupra lor haine groase, pături, apă şi alimente iar maşinile să fie în stare tehnică bună, alimentate cu combustibil şi echipate cu anvelope de iarnă", precizează MAE.

Situaţia traficului în Ungaria s-a ameliorat parţial sâmbătă seara, însă existau în continuare drumuri blocate, iar zeci de mii de oameni erau privaţi de energie electrică.

Autostrada M1, care asigură o legătură majoră între Budapesta şi frontiera austriacă, a fost deschisă pentru rafic în ambele direcţii sâmbătă seara, dar porţiuni ale acesteia au fost reînchise imediat.

Autostrada a fost închisă în urma unor ninsori puternice, joi şi vineri, care au blocat aproximativ 14.000 de persoane în circa 4.000 de vehicule. De asemenea, aproximativ 2.700 de camioane formau o coloană pe o distanţă de 45 de kilometri între Gyor şi Tatabanya, în vestul Ungariei, a anunţat într-o conferinţă Gyorgy Kossa, comandantul serviciilor de pompieri.

Românii blocaţi în maşini în Ungaria din cauza vremii şi care au apelat, vineri, la Ambasada României la Budapesta au fost preluaţi de către autorităţile ungare şi transportaţi în adăposturi în apropierea autostrăzii M1, informează MAE, precizând că nu mai există, acum, sesizări privind noi cazuri.

Ministerul Afacerilor Externe informa, sâmbătă, că cetăţenii români care au apelat secţia consulară a Ambasadei României la Budapesta vineri sesizând faptul că sunt captivi în autoturisme înzăpezite, au fost preluaţi de către autorităţile ungare şi transportaţi în adăposturi improvizate, în săli de sport şi şcoli, aflate în apropierea autostrăzii M1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici