Manager de spital: "Medicii aleg să lucreze fie în Capitală, fie pleacă în străinătate"

Peste 15% din personalul sanitar din România lucrează în clinicile şi spitalele din Capitală, în timp ce în judeţe precum Ialomiţa sau Giurgiu numărul medicilor şi al personalului auxiliar nu acoperă necesităţile marilor spitale judeţene.

915 afișări
Imaginea articolului Manager de spital: "Medicii aleg să lucreze fie în Capitală, fie pleacă în străinătate"

Manager de spital: "Medicii aleg să lucreze fie în Capitală, fie pleacă în străinătate"

Giurgiu şi Ialomiţa sunt judeţele în care sunt înregistraţi cei mai puţini angajaţi în sistemul sanitar în ultimul an, cu puţin peste 2.000 de persoane angajate în spitale (medici, asistenţi, personal auxiliar), potrivit datelor de la Institutului Naţional de Statistică (INS).

"La spitalul judeţean avem într-adevăr câteva specialităţi deficitare, avem mulţi rezidenţi în pregătire şi îi aşteptăm. O parte dintre ei din nefericire nu mai ajung la posturi pentru că primesc oferte mult mai bune, atât în afara ţării, cât şi în Bucureşti, noi fiind foarte aproape de Bucureşti. O altă explicaţie ar fi numărul mic de medici în anumite specialităţi unde se înregistrează deficit în toată ţara, cum ar fi oncologie, specialişti în nutriţie, gastroenterologi", a spus Elena Dinu, manager general al spitalului judeţean Giurgiu.

La polul opus, municipiul Bucureşti s-a plasat pe primul loc în preferinţele personalului sanitar în 2015, peste 47.000 de persoane alegând să îşi desfăşoare activitatea în Capitală, urmat de judeţele Iaşi, Cluj şi Timiş.

În România, sistemul sanitar are 302.000 de angajaţi dintre care 56.000 de medici, arată datele de la INS. În judeţul Iaşi, în 2015 au activat 15.000 de persoane în sistemul sanitar, o cifră de trei ori mai mică faţă de Capitală, în timp ce pentru următoarele municipii din top, Cluj şi Timiş, datele sunt asemănătoare, existând circa 13.500 de medici, dentişti, farmacişti şi personal auxiliar activ în spitale.

Managerul spitalului judeţean Giurgiu a precizat că medicii rezidenţi aleg să plece la spitale din Bucureşti sau din străinătate după ce îşi încheie perioada de pregătire, în căutarea unor salarii mai atractive.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici