SONDAJ: 87% din medici refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile

87% dintre medicii refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, potrivit unui sondaj realizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară", pe un eşantion de 1.000 de medici.

1567 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: 87% din medici refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile

SONDAJ: 87% din medici refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile

87% dintre medicii refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, potrivit unui sondaj realizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară".

Sondajul, realizat pe un eşantion de 1.000 de medici, a avut ca principal obiectiv estimarea numărului de medici care refuză semnarea contractelor individuale de muncă (CIM) cu timp parţial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public.

Datele mai arată că doar la 10% dintre medici li s-a propus încheierea acestor contractelor de muncă pentru gărzile suplimentare. Dintre medicii cărora li s-a propus deja semnarea CIM-ului, aproximativ 73% au refuzat deja să facă acest lucru, majoritatea chiar şi în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor. De asemenea, 6,2% dintre medici au indicat existenţa presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea CIM-urilor suplimentare.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a cerut ca în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare să fie menţionate dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru CIM - urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici