Video Manda: Joi îl audiem pe Horia Georgescu să lămurim unele neconcordanţe între declaraţiile sale şi afirmaţiile fostului şef al SRI George Maior/ Ce a spus preşedintele Comisiei despre "seminarul" ţinut de Coldea

Preşedintele Comisiei de control SRI, Claudiu Manda, a anunţat, miercuri, că Horia Georgescu va fi audiat din nou, joi, de la ora 11.00 pentru a lămuri unele necondordanţe între declaraţiile sale şi afirmaţiile fostului şef al SRI George Maior.

411 afișări

”Mâine (joi - n.r.) dimineaţă la ora 11.00 (a.m.- n.r.) o să avem şedinţă de comisie. O să avem audierea dlui Horia Georgescu. Sunt câteva lucruri pe care vrem să le lămurim, neconcordanţe între declaraţiile făcute de dl. Maior la audiere şi de dl. Horia Georgescu. Inclusiv după audierea dlui Maior, dl Horia Georgescu a apărut în spaţiul public şi făcut o serie de afirmaţii şi declaraţii în plus. Am avut o discuţie cu domnia sa şi a confirmat că va veni mâine (joi - n.r.). Înţeleg că va veni cu probe şi va susţine lucruri pe care nu le-a mai spus până acum în faţa comisiei să dovedească unele lucruri care presupune a fi neadevărate cele spuse de dl Maior”, a declarat preşedintele Comisiei de control SRI, Claudiu Manda.

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a mai fost audiat în comisia de control SRI pe 14 noiembrie 2017.

La acea vreme a declarat că George Maior şi Florian Coldea îşi ţineau zilele de naştere la sediul SRI K2, unde participau politicieni de la PSD, PDL, PNL, dar şi persoane din zona justiţiei. Totodată, a susţinut că în 2011 s-a semnat un protocol între ANI şi SRI, în condiţiile în care SRI neagă existenţa unui astfel de protocol, potrivit corespondenţei dintre Comisie şi Serviciu.

Horia Georgescu şi-a dat demisia de la şefia ANI în 2015, după ce a fost reţinut, încătuşat cu mâinile la spate şi dus în arest, unde a stat patru luni, dosarul său instrumentat de DNA fiind legat de activitatea lui Georgescu la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor.

Manda: Coldea nu a citit de pe foaie în comisie. Doar în faţa presei a citit de pe o foaie

Preşedintele Comisiei de control SRI, Claudiu Manda, a declarat, miercuri, că Florian Coldea nu a citit de pe foaie în timpul audierilor din comisie, ci doar în faţa presei, după ce, marţi, Liviu Dragnea a spus că “nu a fost audiere”, ci mai degrabă un seminar în care cineva vine, citeşte şi pleacă.

”Dl Coldea în cadrul comisiei nu a citit de pe nicio foaie. În faţa presei a citit de pe foaie, probabil ce îşi pregătise înainte de comisie. Am şi spus la un moment dat că lucrurile erau un pic diferite de ce s-a discutat în comisie. (...) E clar că vom mai avea audieri cu dl Coldea şi nu cred că o să reuşim să finalizăm într-o singură întâlnire toate temele pe care le avem de parcurs. În discuţiile pe care le-am avut cu domnia sa ne-a spus că nu o să poată în prima săptămână după Paşte. Urmează ca de săptămâna viitoare să reluăm dialogul cu domnia sa şi să stabilim o zi de audienţă”, a declarat Claudiu Manda.

El a ţinut să-i dea o replică lui Florian Coldea.

”De felul meu nu comentez ce spun invitaţii la comisie, numai că am văzut în declaraţia dlui Coldea deja a doua oară, când a făcut refeririri de genul: <comisia noastră>. Vreau să spun că în această comisie suntem membri care am depus jurământul de credinţă faţă de ţară în faţa Parlamentului, nu suntem comisia dlui Coldea şi nici dl. Coldea nu este al comisiei. A apărut afirmaţii în spaţiul public legate de referirea dlui Coldea despre SRI ca şi când ar fi fost şi în acest moment în conducerea SRI. Am avut o discuţie cu cei din conducerea SRI şi au spus că nu se exprimă în numele SRI în acest moment. SRI are o conducere şi când are ceva de spus, spune”, a punctat Manda.

El a mai spus că, probabil, marţi, vor merge la SRI pentru a discuta cu membrii Direcţiei juridice pentru a discuta despre protocol, despre elementele afirmate de Floriasn Coldea şi despre care sunt faptele grave şi care sunt infracţiunile asimilate securităţii naţionale.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit, marţi, despre a doua audiere a lui Florian Coldea în Comisia de Control a SRI, despre care a spus că “nu e audiere”, ci mai degrabă un seminar în care cineva vine, citeşte şi pleacă.

“Eu, în general, nu îi cert pe colegii mei din Comsia SRI, nici măcar pe preşedintele Manda, dar eu am înţeles că acolo sunt audieri. La audieri nu te duci şi citeşti şi pleci, din câte înţeleg eu. Aia nu e audiere, aia e un seminar în care cineva vine, citeşte nişte hârtii, a dat mâna şi a plecat şi eventual mai spune nişte pilde. Am văzut la televizor. Am înţeles că şi în interior, ce am auzit şi eu pe surse" a spus Liviu Dragnea, legat de audirea lui Florian Coldea.

Preşedintele PSD a făcut referire şi la pilda cu Iuda pe care a invocat-o, în Săptămâna Mare, fostul şef operativ al Serviciului Român de Informaţii.

“Habar nu am la cine se referă şi sincer nici nu mă interesează foarte mult. Ameninţare sau a vrut să abată atenţia? Eu nu mă uit la asta. Eu cred că principalele subiecte sunt cele legate de ce s-a întâmplat în aceşti ani, nici de porc, nici de porci, nici de şorici, nici de pilda respectivă, pe care nu vreau să o analizez, mai ales că sunt în a treia zi de Paşte. Să se ameninţe între ei care vor. Toate aceste perdele de fum nu pot acoperi ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce începe să iasă la iveală în fiecare zi. Este un proces care nu mai poate fi oprit, cu toate piedicile şi cu toate frânele”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a făcut referire, joi, după audierea în Comisia de Control a SRI, la persoane care trădează interesele ţării, dând exemplu pilda lui Iuda.

"Unii, în mod vizibil, practică, astăzi, acelaşi lucru cu interesele statului român", a spus Coldea.„În încheiere, în spiritul perioadei pe care o celebrează acum creştinii, aş vrea să reamintesc şi cred că e momentul potrivit şi de un celebrul unui personaj biblic, al cărui nume nu aş vrea neapărat să-l dau care în urmă cu circa 2.000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi, ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările, lucrurile nu s-au putut repara şi răul făcut nu a putut fi rezolvat. Evident ca orice trădător, destinul lui a sfârşit tragic. Din această perspectivă constat cu îngrijorare că unii, în mod vizibil practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba mai mult par să-şi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare a statului român. Poate ar fi bine cu toţii să reflectăm la acest episod biblic şi astfel de personaje. O să revenim cu alte precizări pe măsura întâlnirilor noastre cu membrii comisiilor”, a spus Florian Coldea, după audierea în comisia parlamentară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici