Mariana Drăgescu, fost pilot în "Escadrila Albă", a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani

Comandorul în retragere Mariana Drăgescu, pilot în escadrila sanitară românească din cel de-al Doilea Război Mondial, supranumită "Escadrila Albă", a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 100 de ani.

824 afișări
Imaginea articolului Mariana Drăgescu, fost pilot în "Escadrila Albă", a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani

Mariana Drăgescu, fost pilot în "Escadrila Albă", a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă profundul regret pentru trecerea în nefiinţă, la 24 martie, a comandorului în retragere Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu, pilot în "Escadrila Albă", escadrila sanitară românească din cel de-al Doilea Război Mondial.

"Dispariţia sa lasă un gol imens în sufletele şi inimile personalului Armatei României, fie că sunt sau nu membri ai Forţelor Aeriene, oameni pentru care Mariana Drăgescu a reprezentat un simbol de curaj, dăruire şi un exemplu de viaţă. Dumnezeu să o aibă în pace!", transmite Ministerul Apărării Naţionale.

În 7 septembrie 2012, în ziua în care a împlinit vârsta de 100 de ani, ministrul Apărării a înaintat-o pe Mariana Drăgescu în gradul de comandor în retragere.

Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obţinând al şaptelea brevet feminin din România. În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale şi Aeriene, în funcţia de pilot. A fost mobilizată şi, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din escadrila sanitară, supranumită "Escadrila Albă", participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici