Medic: Sedentarismul are o implicaţie majoră pentru o multitudine de boli reumatice

Sedentarismul are o implicaţie majoră pentru o multitudine de boli reumatice, influenţând artroza, suferinţele de tip inflamator, cât şi osteoporoza, a declarat, miercuri, Cătălin Codreanu, managerul Centrului de Boli Reumatismale "Ion Stoia" din Bucureşti.

564 afișări

Afecţiunile reumatismale reprezintă cel mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La toate categoriile de vârstă, această grupă de boli este cauza majoră de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardiovasculare.

Deşi prevalenţa bolilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr tot mai mare de adulţi, tineri şi copii.

"Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afecţiuni. Din păcate, frecvenţa acestora este în continuă creştere, chiar şi în rândul tinerilor", a explicat Codreanu, la conferinţa organizată miercuri de Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie.

"Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară şi afectează aproximativ 1 la sută din populaţia generală, ceea ce înseamnă cel puţin 200.000 de pacienţi în ţara noastră", a afirmat, Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, precizând că boala are consecinţe grave atât asupra stării de sănătate fizică a celor afectaţi, cât şi un impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor.

O altă boală reumatismală, artroza este de departe cea mai frecventă suferinţă articulară şi a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, după boala ischemică coronariană, ceea ce atrage după sine un impact economic enorm şi o transformă într-o adevarată problemă de sănătate publică. Incidenţa ei creşte cu vârsta, fiind maximă între 55 - 75 de ani.

Osteoporoza, boală care se instalează "silenţios", afectează 22 milioane de femei şi 5,5 milioane de bărbaţi cu vârsta între 50 şi 84. În România, prevalenţa osteoporozei este estimată la 11,5 la sută ceea ce înseamnă că una din trei femei va fi osteoporotică după vârsta de 55 ani.

Potrivit medicilor, aderenţa la tratament rămâne o barieră în îngrijirea pacienţilor cu boli reumatice.

"Din fericire, terapiile biologice sunt incluse în programele de sănătate. Din păcate, programul nu a mai fost actualizat din 2008 şi sunt multe terapii biologice pe lista de aşteptare", a mai spus Ruxandra Ionescu.

"Chiar dacă tratamentul pacientului este costisitor, cu siguranţă acest cost este mai mic decat costurile indirecte pentru handicapul funcţional. Pentru poliartrită, de exemplu, pierderea medie pentru incapacitate de muncă este de 30.000 de euro/an. În mod evident, nu există niciun medicament care să coste atat de mult. Şi, în mod la fel de evident, pentru stat este profitabil să trateze pacienţii. În caz contrar, aceştia devin o povară", mai atrage atenţia Cătălin Codreanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici