Militarii acuzaţi în cazul Ciorogârla, achitaţi pentru furt şi condamnaţi pentru călcare de consemn

Curtea Militară de Apel Bucureşti i-a achitat miercuri, definitiv, pe militarii acuzaţi de furtul armelor de la Ciorogârla, stabilind pedepse doar în cazul faptelor de călcare de consemn, cea mai mare fiind de trei ani cu executare.

455 afișări
Imaginea articolului Militarii acuzaţi în cazul Ciorogârla, achitaţi pentru furt şi condamnaţi pentru călcare de consemn

Militarii acuzaţi în cazul Ciorogârla, achitaţi pentru furt şi condamnaţi pentru călcare de consemn (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafx Foto)

Potrivit deciziei instanţei, militarii Marius Tudorache, Ionuţ Gagea şi Daniel Gugea au fost achitaţi pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor. În cazul lui Marius Tudorache, instanţa a schimbat încadrarea de la instigarea la călcare de consemn la călcare de consemn, faptă pentru care a primit un an de închisoare.

De asemenea, în cazul altor militari, pedepsele pentru călcare de consemn au fost reduse de la cele iniţiale, cuprinse între şase luni şi 15 ani de închisoare, până la cel mult trei ani de închisoare cu executare.

Instanţa a redus pedepsele aplicate de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti pentru călcare de consemn în cazul caporalului Cristian Radu, soldatului Nicuşor Niţă, sergentului Marius Tudorache, soldatului Daniel Gugea, caporalului Constantin Marian Danciu şi soldatului Ştefan Stoilă, aceştia fiind condamnaţi definitiv la câte trei de închisoare cu executare.

Curtea Militară de Apel Bucureşti a înlăturat pedeapsa complementară a degradării militare în cazul sergentului Marius Tudorache, a sergentului major Ionuţ Nicolae Gagea, a caporalului Ion Petrică, soldatului Nicuşor Niţă, caporalului Marian Tudorache, soldatului Daniel Gugea, caporalului Constantin Marian Danciu şi soldatului Ştefan Stoilă.

Totodată, instanţa militară a redus pedeapsa soldatului Marian Dinu primită pentru călcare de consemn de la trei ani şi patru luni la doi ani de închisoare.

Curtea Militară de Apel a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti.

Sentinţa în cazul celor 11 militari judecaţi în dosarul privind furtul armelor de la Ciorogârla este definitivă.

Cei 11 militari au fost trimişi în judecată în 2 martie 2009, fiind acuzaţi iniţial de furt calificat, călcare de consemn şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Marius Tudorache, Ionuţ Nicolae Gagea, Ion Petrică, Cristian Radu, Nicuşor Niţă, Marian Tudorache şi Marian Dinu au stat în arest din 13 februarie până în 23 decembrie 2009.

Potrivit procurorilor, militarii ce asigurau paza unităţii militare şi-au încălcat atribuţiile fie prin neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament pe care îl aveau în pază şi apărare, la fiecare dintre cele două intrări în postul de santinelă, fie prin părăsirea postului de santinelă fără a fi schimbaţi în mod regulamentar într-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinelă între anumite ore. Valoarea totală a armelor şi a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de peste 34.500 de lei.

În cazul furtului de arme de la Ciorogârla au mai fost trimise în judecată 17 persoane, după ce, în urma unor descinderi, în decembrie 2009, anchetatorii au găsit 35 de arme din lotul celor furate de la Ciorogârla.

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, declara, în februarie, că din depozitul militar de la Ciorogârla au fost sustrase 61 de arme, din care zece nu au fost recuperate, însă operaţiunea de căutare continuă.

Anchetatorii au descins, în 27 decembrie 2009, în 45 de locuri, fiind găsite 27 de arme din cele dispărute în martie 2009, de la unitatea militară din Ciorogârla.

În 10 februarie 2011, 15 arme - cinci mitraliere AKM şi zece pistoale - furate de la UM Ciorogârla în decembrie 2009 au fost găsite la casa bunicilor interlopului Eugen Preda, arestat în cazul tranzacţionării armelor.

În 16 martie 2010, anchetatorii au mai găsit, în zona Bâcu-Dragomireşti, încă o armă din lotul celor furate de la Ciorogârla.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici