Ministerul Economiei lansează o nouă formă a ordonanţei pentru protecţia angajaţilor disponibilizaţi

Ministerul Economiei a lansat o altă formă a ordonanţei privind protecţia socială, care nu mai include o listă a companiilor restructurate, ci stabileşte că societăţile care "pot" efectua concedieri colective, dar şi numărul de angajaţi "ce urmează să fie disponibilizaţi" vor fi decise de Guvern.

1619 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei lansează o nouă formă a ordonanţei pentru protecţia angajaţilor disponibilizaţi

Ministerul Economiei lansează o nouă formă a ordonanţei pentru protecţia angajaţilor disponibilizaţi (Imagine: Vava Marius Ionut/ Mediafax Foto)

Proiectul este în mare măsură similar celui redactat în urmă cu două săptămâni, cu excepţia faptului că nu mai include o listă de anumite companii care vor fi restructurate şi nici nu mai prevede că programele de restructurare vor include obligatoriu salariaţii care se încadrează în prevederile Legii 263/2010 privind pensia pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, şi că măsura se va aplica inclusiv membrilor aleşi în organele executive de conducere ale organizaţiilor sindicale.

În noua formă ordonanţa prevede că persoanele care îndeplinesc condiţiile privind pensia pentru limită de vârstă şi a stagiului complet de cotizare nu beneficiază de prevederile actului normativ.

"Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale. Operatorii economici care pot efectua concedieri colective, precum şi numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai în condiţiile în care exista programe de restructurare sau reorganizare aprobate conform legii şi concedierea colectivă nu depăşeste termenul de 31 decembrie 2018", se arată în document.

Programele de restructurare şi reorganizare vor cuprinde în mod obligatoriu atât numărul total de salariaţi existent, motivele care determină restructurarea şi reorganizarea ori numai restructurarea sau reorganizarea, numărul de salariaţi necesar pentru desfăşurarea activităţii, dar şi numărul de salariaţi care vor fi afectaţi de concedieri colective şi data de la care sau perioada în care vor avea loc concedierile colective.

În actul normativ se arată că, dacă restructurarea şi reorganizarea ori numai restructurarea sau reorganizarea se desfăşoară în etape, programele vor cuprinde şi numărul de salariaţi care vor fi afectaţi de concedieri în fiecare dintre etape, stabilit cu respectarea condiţiilor de concediere colectivă prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare, precum şi data la care va avea loc fiecare etapă.

Concedierea colectivă se face în condiţiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Guvernului. Dacă restructurarea şi reorganizarea ori numai restructurarea sau reorganizarea se desfăşoară în etape, această prevedere se aplică pentru concedierea colectivă efectuată în prima etapă, urmând ca pentru celelalte etape concedierea colectivă să se efectueze în termen de 90 de zile de la data stabilită prn programele de restructurare.

În nota de fundamentare se afirmă că analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecărei companii/societăţi naţionale şi societăţi comerciale din industria minieră, rezultat al reevaluării fiecărei strategii de dezvoltare, au conturat perimetrele miniere de perspectivă, precum şi cele ce urmează a fi închise. Drept urmare, fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi în perioada 2013-2018 şi care vor beneficia de prevederile ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială.

"Scopul prezentei ordonanţe de urgenţă constă în reorganizarea activităţii societatilor comerciale şi de asemenea a unui preţ competitiv al energiei electrice şi termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariaţi care vor beneficia de prevederile sale", se afirmă în notă.

La începutul lunii martie, MEDIAFAX a anunţat că Guvernul va începe un program de concediere de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariaţii concediaţi urmând să beneficieze de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare. La acel moment, Ministerul Economiei a redactat un proiect de ordonanţă care includea o listă cu companii care urmează să fie restructurate.

Ulterior, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă proiectul şi să clarifice acest subiect.

Vosganian a afirmat că organizaţiile sindicale importante consideră necesară prelungirea ordonanţei privind protecţia socială a persoanelor disponibilizate, însă doresc ca prevederile actului normativ să fie aplicate şi în cazul bugetarilor, nu doar în sectorul energetic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici