Ministrul Agriculturii: Bacteria E Coli a fost descoperită în produse lactate din Argeş

Bacteria Escherichia Coli a fost descoperită în produse lactate din judeţul Argeş, mai exact în brânza de vacă produsă de firma "Lactate Brădet", a declarat luni pentru MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii: Bacterie E Coli a fost descoperită în produse lactate din Argeş (Imagine: Shutterstock)

Bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei "Lactate Brădet" din Curtea de Argeş, potrivit ministrului Irimescu.

"Este vorba despre brânză proaspătă de vaci, 25 de kilograme. Lotul nu a mai fost găsit, între timp s-a stopat activitatea. Este vorba de Lactate Brădet din Curtea de Argeş. De asemenea, s-a mai găsit în carne de pasăre recoltată din frigiderul unei familii din Bacău, era o pasăre din gospodăria personală", a precizat, pentru MEDIAFAX, Irimescu.

De asemenea, Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX că, în 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj au demarat acţiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV).

Potrivit rezultatelor anchetei, dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău).

De asemenea, bacteria a mai fost descoperită în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş („Lactate Brădet”).

„În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare. Măsurile dispuse au fost următoarele: sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei; efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru; dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii; personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate; recoltarea de probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate”, se arată în comunicatul ANSVSA.

În acest moment, la Spitalul "Marie Curie" din Capitală mai sunt internaţi cinci copii, cu sindrom hemolitic-uremic, cauzat de E.Coli.

Dintre aceştia, unul se află în stare gravă la terapie intensivă, după ce au apărut complicaţii neurologice, care sunt "departe de a fi stopate", a declarat pentru MEDIAFAX, luni dimineaţă, dr. Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie".

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 27 comentarii
Taguri:
ECOLI ,
BACTERIE ,
ARGES ,
lactate ,
descoperire ,
ministrul agriculturii
COMENTARII
  • gigi 1 mar 2016

    Au murit pentru ca sistemul medical romanesc e unul * plin de coruptie si incompetenta de sus pana jos....pana nu vor raspunde doctorii penal/material si sa le fie detras dreptul de practica nu se rezolva... sa vezi dupa aia cum se rezolva

  • gigi 1 mar 2016

    Problema adevarata este alta...toti putem face toxiinfectie alimentara..dar de ce trebuie sa treaca 7 ZILE pana sa puna cineva diagnosticul corect si de ce tratamentul se acorda doar dupa ce te plimbi prin 10 spitale? asta e problema adevarata..copii aia nu au murit pt ca au mancat branza stricata...au…

  • gigi 1 mar 2016

    ....daca ai cumparat branza de la magazin si o duci acasa si o tii in frigider in conditii improprii sau tai din ea cu cutitul cu care ai taiat si puiul....sau vine tata dupa ce s-a dus la WC si nu s-a spalat si deschide frigiderul si baga destul in branza sa guste si el o poate contamina..si vine inspectorul…

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
RASTURNARE TOTALA de situatie in cazul mortii patronului Hexi Pharma. Care ar putea fi ADEVARATA CAUZA a decesului. ANUNTUL procurorilor