Ministrul Victor Negrescu: Vom accesa fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru zonele inundate

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, luni, în Alba, că România va accesa fondul de Solidaritate al UE, după pagubele produse de inundaţii, precizând că unele situaţii puteau fi anticipate dacă se implementau la timp proiecte.

148 afișări
Imaginea articolului Ministrul Victor Negrescu: Vom accesa fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru zonele inundate

Ministrul Victor Negrescu: Vom accesa fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru zonele inundate

Victor Negrescu a spus, luni, după ce a evaluat situaţia din zonele inundate din judeţul Alba, că este foarte important pentru membrii guvernului nu doar să intervină, sprijinindu-i pe oameni, ci şi să creeze proiecte de infrastructură care, pe viitor, să prevină inundaţiile.

”Este clar că sunt zone care au risc mai ridicat să fie afectate de inundaţii, iar acolo trebuie să facem proiecte. Că este vorba de fonduri naţionale, că e vorba de fonduri europene, că e vorba de proiectele de la CNI. Deja am identificat, la nivel naţional, proiecte care, din păcate, în anii trecuţi nu au fost implementate şi, dacă ar fi fost implementate, unele situaţii puteau fi anticipate”, a spus Victor Negrescu.

Ministrul delegat pentru afaceri Europene a declarat, apoi, presei, că România va accesa Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Acesta a mai fost utilizat la dezastre, precum inundaţii puternice, incendii mari, cutremure sau furtuni devastatoare.

”Există şi acest fond de Solidaritate la nivelul Uniunii Europene pe care îl vom accesa. Este important să avem o evaluare cât mai clară. De principiu, de la primele inundaţii, trebuie să facem o evaluare completă în maximum 12 săptămâni. Noi ne-am fixat la nivelul Guvernului ca în maxim două săptămâni să avem o evaluare cât mai clară. Prefecţii deja au făcut o raportare iniţială. Avem nevoie de o raportate cât mai clară, cât mai precisă, să aducem şi aceste resurse disponibile la nivel european. Resursele nu acoperă tot, nu e vorba numai de bani europeni, vom folosi şi bani naţionali, dar e important să folosim şi acest mecanism cât mai repede”, a mai spus Victor Negrescu.

Inundaţiile au făcut ravagii, duminică, în comuna Şona din judeţul Alba, unde 14 persoane au fost evacuate şi adăpostite la căminul cultural, după ce apele au intrat cu putere în casele lor, iar acum sunt improprii locuirii. Astfel de inundaţii nu au mai fost de peste 20 de ani, au spus localnicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici