Mită pentru Prima casă | Percheziţii la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, într-un dosar al Parchetului General: Sumele de bani care ar fi fost cerute/ Reacţia instituţiei

Poliţiştii efectuează, joi, peste 20 de percheziţii într-un dosar al procurorilor de la Parchetul General, ce vizează infracţiuni de corupţie la o instituţie publică. Percheziţiile au loc la Fondul de Garantare a Creditelor şi la birourile şi domiciliile unor angajaţi, potrivit unor surse judiciare.

2927 afișări
Imaginea articolului Mită pentru Prima casă | Percheziţii la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, într-un dosar al Parchetului General: Sumele de bani care ar fi fost cerute/ Reacţia instituţiei

Peste 20 de percheziţii la o instituţie publică care gestionează Prima Casă, într-un dosar al Parchetului General

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR efectuează 23 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţul Ilfov, într-un dosar al PÎCCJ, la o instituţie de interes public, la birourile şi domiciliile mai multor angajaţi, cercetaţi sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au loc la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor - Prima casă.

„Din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obişnuiesc să condiţioneze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririlor lor de serviciu de primirea unor sume de bani. În concret, cei în cauză condiţionează soluţionarea cererilor petenţilor, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanţii din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiaţi, fiind creat astfel un mecanism între funcţionarii instituţiei din diverse compartimente, având ca scop obţinerea de beneficii personale. În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate şanse egale şi este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credinţă, câştigători fiind doar cei ce se încadrează în ,,priorităţile” angajaţilor, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă”, au precizat reprezentanţii Parchetului General, printr-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, mita oferită varia între 200 şi 500 de euro, fiind vizate, până la acest moment, 60 de soluţionări în regim de urgenţă. În dosar sunt vizaţi un şef de serviciu din instituţia publică, dar şi alţi funcţionari şi intermediari.

Vor fi puse în aplicare opt mandate de aducere pe numele suspecţilor, urmând a fi audiaţi şi aproximativ 60 de martori, arată Parchetul General.

„Concomitent, cu sprijinul specialiştilor din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, vor fi efectuate controale fiscale şi verificări de specialitate la o societate comercială deţinută de una dintre angajatele cercetate şi pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obţinute ilegal de personale implicate în mecanismul infracţional. Aceste acţiuni vizează şi un subofiţer din cadrul unei unităţi militare din Bucureşti, cercetările faţă de acesta fiind realizate distinct de către procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. (...) Pentru desfăşurarea activităţilor de astăzi, organele de urmărire penală au fost sprijinite de conducerea instituţiei angajatoare, în vederea probării activităţilor infracţionale ale persoanelor cercetate”, a mai precizat Parchetul General. 

Citeşte pe pagina 2 reacţia instituţiei

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici