Moţii ajunşi primii la locul accidentului: Noi am mers să salvăm vieţi, nu ca să primim diplome

Primii moţi care au ajuns la locul accidentului aviatic din Apuseni, Gheorghe Trif, Argentin Todea şi Gheorghe Giurgiu, au declarat, vineri, cu ocazia primirii titlului de cetăţean de onoare al judeţului Cluj, că au pornit în căutarea victimelor pentru a salva vieţi, "nu pentru a primi diplome".

141 afișări
Imaginea articolului Moţii ajunşi primii la locul accidentului: Noi am mers să salvăm vieţi, nu ca să primim diplome

Argentin Todea (S), Gheorghe Giurgiu (C) şi Trif Gheorghe (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Premierea celor trei moţi, Gheorghe Giurgiu, Gheorghe Trif şi Argentin Todea, a avut loc, vineri, în cadrul ceremoniei organizate de Consiliul Judeţean Cluj, în care au mai fost acordate diplome de merit unor instituţii din judeţul Cluj implicate în operaţiunile de căutare şi salvare a răniţilor în accidentul aviatic - SCJU Cluj-Napoca, SMURD Cluj, Clubului Transylvania Off Road, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cea mai importantă a fost solidaritatea acelor oameni, în încercarea de a găsi răniţii. Ar trebui să învăţăm cu toţii din această acţiune. Voi propune CJ Cluj ridicarea unui monument la locul accidentului aviatic în memoria celor care şi-au pierdut viaţa, a răniţilor, dar şi a celor care i-au salvat pe răniţi", a declarat preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.

După primirea distincţiei, Gheorghe Giurgiu le-a urat sănătate medicilor internaţi la SCJU Cluj-Napoca, "să mai poată salva vieţi".

"Noi am mers să salvăm vieţi, nu am mers ca să primim diplome. Mă bucur că am putut să îi salvăm, dacă am fi ajuns mai repede, poate am fi salvat mai mulţi. Viaţa noastră nu s-a schimbat, rămânem aceiaşi oameni", a spus Giurgiu.

Gheorghe Trif a afirmat că este onorat de primirea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Cluj şi a spus că va pune disticţia "la loc de cinste".

Şi Argentin Todea s-a declarat emoţionat de titlul primit.

"Atât am putut să facem, mai multe nu. Asta am învăţat de la părinţi, să ne ajutăm semenii şi asta le spunem şi copiilor noştri. Le urăm sănătate şi viaţă îndelungată răniţilor", a spus Todea.

Înaintea ceremoniei de la CJ Cluj, cei trei moţi i-au vizitat pe răniţii în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, care sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Moţii au discutat doar cu cei trei medici aflaţi în salon, deoarece copilotul Răzvan Petrescu se afla în operaţie.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici