Negocierile salariale de la ArcelorMittal Galaţi s-au încheiat fără un acord. Care sunt cerinţele angajaţilor

Negocierile contractului colectiv de muncă pe 2013 de la ArcelorMittal Galaţi au eşuat, după ce administraţia combinatului şi sindicaliştii nu au ajuns la un punct de vedere comun legat de salarizare, sindicatele anunţând că vor începe demersurile legale pentru declanşarea conflictului de muncă.

377 afișări
Imaginea articolului Negocierile salariale de la ArcelorMittal Galaţi s-au încheiat fără un acord. Care sunt cerinţele angajaţilor

Negocierile salariale de la ArcelorMittal Galaţi s-au încheiat fără un acord. Care sunt cerinţele angajaţilor (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Joi seară, în cadrul ultimei şedinţe de negocieri, administraţia combinatului siderurgic şi sindicaliştii nu au ajuns la un punct de vedere comun privind salarizarea.

"Administraţia şi-a păstrat oferta de acordare a trei bonusuri, unul de 2 la sută din salariul anual în ianuarie, altul de 2 la sută în iulie - ambele necondiţionate. Pe lângă acestea, ei au mai oferit un alt bonus de 1,5 la sută pentru luna decembrie, condiţionat însă de profit. Nu suntem de acord cu aceste propuneri şi am cerut indexarea salariilor cu 7 la sută, majorarea primelor anuale la 200 de lei şi a primei de vacanţă la 500 de lei, menţinerea salariului minim pe unitate cu 50 de lei peste salariul minim pe economie şi dorim ca personalul care lucrează în schimburi să fie plătit conform graficului de tură continuă, toate aplicate retroactiv de la 1 ianuarie. În aceste condiţii, începem demersurile legale pentru declanşarea conflictului de muncă şi vom consulta în permanenţă angajaţii", a declarat purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor, Vasile Crişan.

În acest moment, cei 7.800 de salariaţi de la ArcelorMittal Galaţi nu beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi a expirat în 20 ianuarie, iar cel nou nu a fost încheiat la ultima rundă de negocieri.

Joi dimineaţă, peste 200 de salariaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi au protestat în faţa sediului administrativ al societăţii, în contextul în care în cursul zilei urma să aibă loc ultima şedinţă de negocieri privind contractul colectiv de muncă al unităţii pe anul 2013.

Acţiunea de protest a avut loc la ieşirea lucrătorilor din schimb, potrivit unor surse din cadrul unităţii siderurgice unii salariaţi manifestându-se violent şi aruncând cu pietre înspre clădirea unde îşi desfăşoară activitatea conducerea combinatului.

Negocierile CCM la ArcelorMittal Galaţi au început anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici