Noi dezvăluiri din scrisoarea lăsată de Adamescu înainte de moarte: Am primit rapoarte că am devenit o ţintă a lui Ponta, SRI şi DNA

Omul de afaceri Dan Adamescu susţine, în continuarea scrisorii lăsate înainte de moarte, că ajunsese pe o listă neagră, având informaţii potrivit cărora devenise o ţintă a lui Victor Ponta, SRI şi DNA, făcând referire la falimentul Astra şi insolvenţa ziarului pe care îl deţinea.

1958 afișări
Imaginea articolului Noi dezvăluiri din scrisoarea lăsată de Adamescu înainte de moarte: Am primit rapoarte că am devenit o ţintă a lui Ponta, SRI şi DNA

Noi dezvăluiri din scrisoarea lăsată de Adamescu înainte de moarte: Am primit rapoarte că am devenit o ţintă a lui Ponta, SRI şi DNA (Imagine: Liviu Adascalitei/ Arhiva Mediafax Foto)

"Victor Ponta şi PSD s-au răzbunat pentru anii de critică din partea ziarului România Liberă, utilizând puterile din stat pentru a mă lua în vizor pe mine personal şi afacerile mele. Victor Ponta a fost înfuriat de articolele de presă din România Liberă, care l-au criticat dur pentru ignorarea valorilor democratice. A fost pus la zid de România Liberă pentru exercitarea influenţei asupra unor părţi din sistemul judiciar prin vărul său Robert Cazanciuc, pe care l-a numit Ministrul Justiţiei în 2013. Victor Ponta m-a acuzat public încă din 2013 în mai multe apariţii publice că aş susţine partidele de centru-dreapta şi în mod specific pe adversarul său direct Traian Băsescu. A făcut declaraţii publice defăimătoare împotriva mea, insinuând că l-aş fi finanţat în mod ilegal pe Traian Băsescu. (..)Victor Ponta nu s-a oprit la denigrarea mea publică", se arată în scrisoarea lăsată de Dan Adamescu.

Omul de afaceri face referire şi la alte afaceri pe care le deţinea, dând exemplul firmei Astra, despre care susţine că ASF a împins-o spre faliment, după ce Victor Ponta l-a numit la şef al autorităţii pe Dan Radu Ruşanu.

"Victor Ponta a renunţat la putere la sfârşitul lui 2015, dar premiul controlării România Liberă a fost ridicat de alţii. Eu sunt sigur că Serviciul de Informaţii Interne din România, SRI, are un rol foarte important în acest proiect de preluare a controlului asupra ziarului. În martie 2014 Victor Ponta l-a felicitat pe Dan Radu Ruşanu de la ASF pentru decizia de a smulge controlul asupra Astra de la mine şi pentru solicitarea insolvenţei ziarului România Liberă. De asemenea, el a început să mă acuze în mod public de delapidarea a sute de milioane de euro din companie, o acuzaţie care nu a fost confirmată niciodată şi care este strigător la cer de eronată. Prin această campanie de defăimare a început să-mi distrugă consecvent reputaţia de om de afaceri onest. A vociferat cu ocazia a numeroase apariţii publice între februarie 2014 şi mai 2014 pentru ca procurorii din România să mă investighez şi să mă pună sub acuzare. În lunile februarie-mai 2014 am fost părăsit şi la nivel personal şi la nivel profesional de cunoştinţele şi prietenii mei. Din ce în ce mai puţini oameni erau dispuşi să se întâlnească cu mine. Mi s-a dat de înţeles de oamenii cu surse în cadrul SRI că mi se pregătea ceva rău, dar nu mi s-a spus ce anume exact. Am primit rapoarte că am devenit o ţintă a lui Ponta, SRI şi DNA şi că am fost pus pe un fel de listă neagră", se arată în document.

Om de afaceri a murit, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 2017, într-un spital privat din Capitală. Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care include ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.

La finele lunii noiembrie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins cererea de eliberare condiţionată depusă de Dan Adamescu astfel că acesta ar fi trebuit să rămână în închisoare cel puţin până pe 19 februarie 2017, când ar fi putut depune o nouă solicitare de eliberare condiţionată.

Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, în luna mai, la patru ani şi patru luni de închisoare în dosarul în care era acuzat că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă, alături de el fiind condamnaţi şi patru magistraţi la pedepse cuprinse între 3,4 ani şi 12 ani şi două luni. El a fost găsit vinovat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Dan Adamescu şi fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, au fost trimişi în judecată, în 20 decembrie, pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcţii de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma provizorie de 788,9 milioane de lei. Totodată, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 714,08 milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici