Video GALERIE FOTO/ VIDEO Protestul din Bucureşti faţă de graţiere s-a încheiat. Zeci de mii de oameni au fost la Guvern după ce au pichetat sediul CNA şi Ministerul Justiţiei

Protestele din Capitală s-au încheiat în jurul orei 21.30, zeci de mii de oameni pichetând pe rând sediile CNA, Ministerului Justiţiei, Avocatului Poporului, la final oprindu-se în faţa Guvernului, nemulţumiţi de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

24535 afișări

UPDATE ora 21:52 Protestele din Capitală s-au încheiat

Demostranţii din Bucureşti au ajuns, duminică seară, în jurul orei 20,30, la sediul Guvernului, unde au manifestat aproximativ o oră, iar apoi s-au îndreptat spre case.

Manifestanţii s-au strâns, în jurul orei 17.00, în Piaţa Universităţii de unde au pornit în marş spre Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei, făcând opriri la sediile Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ministerul Justiţiei şi Avocatului Poporului, după care au revenit la Piaţa Universităţii şi apoi s-au îndreptat către Piaţa Victoriei. Traficul pe arterele pe care s-au deplasat oamenii a fost blocat.

UPDATE ora 20:30 Zeci de mii de oameni protestează în faţa Guvernului faţă de ordonanţele pe justiţie

Zeci de mii de oameni au ajuns, duminică seară, în Piaţa Victoriei, manifestând în faţa Guvernului faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, după ce au pichetat şi sediile CNA, Ministerului Justiţiei şi Avocatului Poporului.

Numărul celor care manifestează în Capitală a ajuns, în momentul transmiterii ştirii, la 50.000 de persoane, potrivit unor surse oficiale.

Demonstranţii s-au strâns, în jurul orei 17.00, în Piaţa Universităţii de unde au pornit în marş spre Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei, făcând opriri la sediile Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ministerul Justiţiei şi Avocatului Poporului, după care au revenit la Piaţa Universităţii. Traficul pe arterele pe care s-au deplasat oamenii a fost blocat.

UPDATE ora 19:53 Piteştenii au ieşit în stradă, protestează faţă de graţiere

Dacă în urmă cu o săptămână peste 150 de persoane s-au adunat în centrul Piteştiului, de acestă dată aproximativ 50 de oameni au protestat în stradă, la Piteşti, faţă de intenţia guvernanţilor de a graţia o serie de deţinuţi cu pedepse sub 5 ani, relatează corespondentul MEDIAFAX.
 
Nemulţumiţii au cântat „Deşteaptă-te române”, după care,cu pancarte în mâini pe care erau scrise diverse mesaje, i-au huiduit pe guvernanţi.

"Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!; Corupţia ucide sistemul; Vrem program de guvernare, nu penali cu suspendare! ; Piteştiul cere fără graţiere! ; Fără educaţie moare orice naţie; Să vină DNA să vă ia! ; Legea Graţierii e ruşinea ţării!, Vrem sistem de sănătate, nu hoţi în libertate! ; România, trezeşte-te!", au scandat protestatarii la 0 grade Celsius.

Ei promit să iasă în stradă ori de câte ori e nevoie, până vor fi luaţi în seamă.

UPDATE ora 19:39 Peste 100 de persoane au protestat la Alba Iulia împotriva graţierii

Peste 100 de persoane s-au strâns, duminică seara, în faţa Instituţiei Prefectului Alba, pentru a protesta faţă de graţiere şi amnistie, dar şi faţă de CNA şi avocatul poporului, iar apoi au plecat în marş, pe cele mai aglomerate străzi din Alba Iulia, scandând lozinci.

Protestul a fost anunţat pe reţelele de socializare, iar în jurul orei 18.15 în Piaţa Iuliu Maniu din Alba Iulia erau circa 80 de persoane. Numărul lor a crescut treptat.

Aceştia au plecat în marş, din centrul municipiului spre cartierul Cetate, scandând lozinci precum: ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, ”Alba Iulia vă cere, fără graţiere”, ”Jos corupţia”, ”Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, ”Nu mai vrem pe noi căpuşe, puneţi hoţii în cătuşe”, ”Ciorbea, demisia”, ”Vrem şosele asfaltate, nu corupţi în libertate”, ”Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum precum: ”Uniţi suntem mai puternici”, ”Nouă ne pasă, aici e acasă”, ”Nu puteţi cumpăra toate generaţiile”, ”Două fire, două paie, hai cu hoţii la pârnaie”, ”Legea-i una pentru toţi, vrem să-i judecăm pe hoţi”, ”În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, ”Schimbă canalul”.

Cei care au ieşit în stradă susţin că vor să fie ”guvernaţi corect”, iar ”vinovaţii să rămână în puşcărie”, şi cu ”averile confiscate”.

„Am ieşit împotriva graţierii, amnistiei, împotriva avocatului poporului care nu mă reprezintă. Spre exemplu în momentul în care a fost vorba de creditele în franci elveţieni şi erau atâtea zeci de mii de familii, avocatul poporului nu s-a autosesizat. Sunt împotriva manipulării la televiziune, sunt împotriva unei legi care favorizează o anumită categorie socială, pe cei bogaţi, pe cei care fac politică, unii de ani de zile şi asta le e profesia. Sunt împotriva politizării tuturor instituţiilor statului”, a spus corespondentului MEDIAFAX George B, întrebat de ce protestează.

„Se pare că trecem printr-o criză destul de gravă. E un moment care poate pune în pericol democraţia românească. Protestul e împotriva amnistiei şi graţierii, dar şi împotriva CNA care prin unele televiziuni recurg la manipularea poporului şi la a transmite informaţii eronate”, a spus corespondentului MEDIAFAX Ana O, răspunzând aceleiaşi întrebări.

Oamenii s-au mobilizat pe Facebook, unde a fost creat un eveniment care a primit titlul: ”Nu legii graţierii şi amnistiei”, iar în descrierea lui era menţionat că ”unele televiziuni manipulează fără ruşine iar CNA-ul nu îşi face treaba”, în vreme ce ”avem şi un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi”.

UPDATE ora 19:34 La Cluj, traficul din cartierul Mărăşti a fost afectat de marşul de protest

La Cluj, traficul din cartierul Mărăşti a fost afectat duminică seara de marşul care are loc în oraş, protestatarii blocând benzi de circulaţie pe Calea Dorobanţilor, precum ăi pe bulevardul 21 decembrie 1989, relatează corespondentul MEDIAFAX.

Protestatrii au pornit în marş din Piaţa Unirii, dar nu au urmat traseul propus. Ei s-au îndeptat spre cartierul Mărăşti, pe Calea Dorobanţilor, blocând două benzi de circulaţie, după care s-au întors în Piaţa Unirii pe bulebardul 21 decembrie 1989, blocând, la fel, două benzi de circulaţie.

La manifestaţie participă în jur de 10.000 de persoane, care au cîntat imnul naţional.

La protest participă şi parlamentrii USR Emanuel Ungureanu şi Mihai Goţiu.

UPDATE ora 19:33  În Bucureşti, peste 30.000 de oameni au plecat în marş spre Ministerul Justiţiei după ce au fost la sediul CNA 

UPDATE ora 19:32 În jur de 1000 de persoane sunt în stradă şi la Ploieşti, împotriva graţierii

Aproximativ o mie de persoane protestează, duminică seară, şi la Ploieşti împotriva graţierii, relatează corespondentul MEDIAFAX.

La această acţiune, organizată în faţa Primăriei, participă şi copii dar şi persoane însoţite de câini.

Protestatarii au plecat, imediat după ce s-au adunat, într-un marş, prin centrul oraşului, strigând: "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă".

În jurul orei 19.00, au revenit în faţa Primăriei. Pe parcursul marşului, protestatarii au fost însoţiţi de echipaje ale jandarmeriei şi poliţiei.

UPDATE ora 19:08 Numărul protestatarilor din Bucureşti a ajuns la 25.000

Aproximativ 25.000 de oameni se deplasează în marş, în Capitală, către Ministerul Justiţiei, după ce au manifestat şi în faţa sediului CNA, nemulţumiţi fiind de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

UPDATE ora 18:56 Manifestaţii faţă de graţiere şi amnistie au loc la Iaşi, Craiova şi Suceava

Peste 200 de persoane protestează, duminică seara, la Craiova faţă de intenţia guvernului de a modifica legislaţia în materie penală.

Protestul de la Craiova este unul paşnic, manifestanţii purtând pancarte cu mesaje precum „Literatura română mai săracă fără cărţile lui Dragnea”, sau „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”

Aproape 20 de persoane s-au adunat duminică după amiaza în faţa Palatului Administrativ din Suceava pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă pentru graţierea unor persoane şi modificarea Codului Penal, jumătate fiind veniţi din comuna Zamostea.

Un grup de zece protestatari au venit din comuna Zamostea, aflată la circa 40 de kilometri distanţă de Suceava pentru a protesta. Ei aveau mesaje cu textul „Şi eu sunt miner”, explicând că dacă liderul PSD, Liviu Dragnea a catalogat protestul de săptămâna trecută ca o mineriadă, atunci ei sunt mineri. „El nu vede ce a făcut tovarăşul Iliescu cu mineriada în 1990 şi a văzut acum mineriadă. Asta e diferenţa dintre mineriada de acum şi din 1990”, a spus unul dintre protestatari, Costică Iacob.

La Iaşi circa 1000 de persoane îşi manifestă nemulţumirea faţă de cele două ordonanţe. În Piaţa Unirii se scandează „Jos legea graţierii” sau „Până la referendum jos mâna de pe justiţie”. Ieşenii cer şi demisia Avocatului Poporului.

UPDATE ora 18:42  Numărul protestatarilor care se îndreaptă în marş către sediul CNA a ajuns la 18.000

Aproximativ 18.000 de oameni se deplasează în marş, în Capitală, către sediul CNA şi Ministerul Justiţiei, nemulţumiţi fiind de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

Numărul celor care manifestează în Capitală a ajuns, la momentul transmiterii ştirii, la 18.000 de persoane, potrivit unor surse oficiale.

Demonstranţii vor să ajungă la sediul Ministerului Justiţiei, dar şi la Guvern. Traficul pe arterele pe care se deplasează oamenii este blocat.

UPDATE ora 18:35 Aproximativ 5.000 de oameni la protestul împotriva OUG privind graţierea, la Sibiu

Aproximativ 5.000 de oameni protestează, duminică, la Sibiu, faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, sibienii adunându-se în Piaţa Mare, de unde au plecat şi traversează mai multe străzi şi bulevarde din oraş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei aproximativ 5.000 de oameni s-au adunat la ora 18 în Piaţa Mare din Sibiu, aducând cu ei steaguri tricolore şi pancarte pe care scrie „Voi cu suta-n plus în buzunar, ei scapă de penitenciar”, „Aţi făcut numai mizerie şi propuneţi graţiere” sau „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”.

Oamenii scandează: „Veniţi cu noi , că vă fură şi pe voi”, „La închisoare, nu la guvernare” sau "PSD - ciuma roşie".

Protestul sibienilor este îndreptat şi împotriva Avocatului Poporului. Oamenii scandează "Avocatul nostru, căţeluşul vostru".

Protestul este avizat de Comisia de Avizare între orele 18 – 20, coloana de manifestanţi putând mărşălui pe traseul Piaţa Mare – strada Nicolae Bălcescu – Calea Dumbrăvii – bulevardul Mihai Viteazu şi retur.

UPDATE ora 18:25 Peste 200 de persoane participă la protestul din Arad faţă de graţiere

Peste 200 de oameni de toate vârstele, unii veniţi cu copii mici, au protesteaźă, duminică seara în Piaţa Revoluţiei, în faţa Palatului Administrativ din centrul municipiului Arad faţă de proiectele de lege ale Guvernului care vizează graţierea şi amnistia, informează corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii, care s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din centrul municipiului Arad încă din jurul ore 17, au la ei pancarde cu mesaje împotriva proiectelor Guvernului care vizează amnistia şi graţierea.. Pe unele mesaje se putea citi „DNA să vină să vă ia”, ”În democraţie locul hoîilor e în puşcărie”, „Fără legi cu dedicaţie”, „NU vrem ca furtul ăi prostia să devină sporturi naţionale”.

Oamenii sunt nemulţumiţi că de la ultimele proteste atitudinea Guvernului a rămas aceeaşi. "Sunt legi cu dedicaţie pentru politicieni, că nu e nevoie de ele. Sunt politicienii în general, nu doar pentru PSD că sunt destui cu probleme. Guvernanţii par hotărâţi să meargă până la capăt", a declarat corespondentului MEDIAFAX un protestatar.

"Am venit pentru o Românie curată", a spus un tànăr.

"Legile acestea sunt cu dedicaţie, nu sunt pentru oamenii normali, ci pentru cei privilegiaţi", a spus un alt tânăr.

Printre participanţi s-au aflat şi reprezentanţi ai USR Arad, printr care deputatul Sergiu Vlad şi senatorul Adriam Wiener.

Protestul este supravegheat de către forţe de jandarmi şi poliţişti şi se desfăşoară fără probleme.

UPDATE ora 18:24-  În Capitală protestatarii au pornit în marş spre CNA, urmând apoi să îşi continue traseul spre Ministerul Justiţiei, Avocatul Poporului şi Guvern.

Cei peste 10.000 de oameni care protestează în Bucureşti faţă de proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale au plecat în marş către sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), ei dorind să ajungă şi la Ministerul Justiţiei, dar şi la Guvern.

Demonstranţii vor să ajungă şi la sediul Ministerului Justiţiei, dar şi la Guvern. Traficul pe arterele pe care se deplasează oamenii este blocat.

UPDATE ora 18:00: Circulaţie blocată în Capitală. Aproape 6.000 de oameni s-au adunat la Universitate

UPDATE ora 17:47 - Circa 1.000 de pesoane participă la Cluj la protestul împotriva amnistiei şi graţierii

Circa 1.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Unirii din Cluj Napoca la protestul faţă de ordonanţele privind amnistia şi graţierea, dar şi faţă de CNA, relatează corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii poartă pancarte pe care scrie „Ei graţiaţi, noi furaţi!”, „Amnistie pentru voi doar în viaţa de apoi”, „Va rugăm să ne scuzaţi, noi protestăm, voi furaţi”, „Respect pentru statul de drept”, „DNA să vină să vă ia” sau „Reformă în CNA”.

„Cerem retragerea actelor normative legate de graţiere şi amnistie, pentru că sunt date cu dedicaţie, în favoarea unor politicieni corupţi şi penali. Vom ieşi în stradă până când vocea ne va fi ascultată şi legile retrase. Ministerul Justiţiei şi Guvernul să îşi dea demisia, pentru că ucrează pentru penali”, a declarat unul dintre manifestanţi.

Protestatari se pregătesc să meargă spre prefectură.

UPDATE ora 17:30 - Proteste au loc şi la Timişoara

UPDATE ora 17:34- Sute de oameni protestează la Universitate faţă de proiectele de graţiere şi modificare a codurilor

Câteva sute de persoane s-au adunat, la momentul transmiterii ştirii, în zona Pieţei Universităţii din Capitală pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.
 
Protestatarii au venit cu pancarte pe care sunt scrise mesaje precum "Mandataţi să reprezentaţi, nu să ajutaţi", "Hoţii stau la puşcărie" sau "Ţara cere: fără graţiere"!

Din Piaţa Universităţii, oamenii vor porni în marş, iar de data aceasta vizat este şi sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului.

UPDATE ora 17:20 - Protestatarii au început să se adune atât în Bucureşti, cât şi la Iaşi, Sibiu ori Cluj-Napoca.

"28.000 de oameni din Bucureşti au spus clar că nu doresc amnistia şi graţierea. Am observat că unele televiziuni manipulează fără ruşine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Este momentul să îi vizităm. apoi mergem la Ministerul Justiţei, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. La final, mergem la guvern. Nu vrem demisia Guvernului, vrem să îşi respecte promisiunile pentru care a fost ales. Nu să propună legi aberante care sunt în avantajul unor persoane. Duminică ne strângem la Universitate începând cu ora 17:00. Pornim în marş la ora 18:00", se arată într-un mesaj postat pe o pagină de socializare.

Până în jurul orei 9:00, aproximativ 8.600 de oameni şi-au anunţat intenţia de a participa la protestul din Capitală.

Totodată, manifestări sunt anunţate duminică seară şi în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Teleorman, Turda şi Vâlcea.

Pe aceeaşi pagină de socializare a organizatorilor, este anunţată şi o manifestaţie pentru luni, 30 ianuarie, la ora 09.00, în faţa Ministerului Justiţiei, acolo unde va avea loc consultarea pe ordonanţele din justiţie.

"Luni dimineaţă e o «dezbatere» la Ministerul Justiţiei pe puncte care NU sunt negociabile. Graţierea pentru fapte care includ corupţie nu e negociabilă. Nici dezincriminarea unor astfel de fapte. Hai să dezbatem şi să protestăm şi luni dimineaţă, chiar în faţă celor care se prefac că dezbat.Luni se pregăteşte un simulacru de consultare publică la Ministerul Justiţiei cu «reprezentanţii» străzii, la care dezbatere s-au anunţat că participa Becali şi Ciuvică. Vrem Justiţie, nu Circ.Încă nu au înţeles că adevărata dezbatere este în stradă, este în reacţiile presei încă independente, este în reacţiile organizaţiilor profesionale, ale altor instituţii precum DNA sau CSM, în reacţiile oricărui om îi pasă de democraţia greu câştigată, aşa cum e ea, imperfectă. Dezbaterea e în stradă, nu e circul pe care îl fac ei la televiziuni de partid, nici în circul pe care îl numesc dezbatere de la Ministerul Justiţiei", se arată în mesajul postat pe pagina event-ului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici