NOUA CONSTITUŢIE: Zeci de ONG-uri, îngrijorate de poziţia lui Ponta privind articolul despre familie

Zeci de ONG-uri se declară îngrijorate de declaraţia premierului Victor Ponta privind păstrarea în forma actuală a articolului despre familie din Constituţie, care, în opinia lor, arată "o minimizare a responsabilităţii statului în a asigura cadrul adecvat de dezvoltare a noilor generaţii".

791 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE: Zeci de ONG-uri, îngrijorate de poziţia lui Ponta privind articolul despre familie

Zeci de ONG-uri, îngrijorate de poziţia lui Ponta privind articolul despre familie din Constituţie

"Ne exprimăm îngrijorarea faţă de declaraţia Domnului Prim-ministru Victor Ponta de a păstra articolul în forma actuală, fără evidenţierea rolului şi importanţei familiei tradiţionale. Acest lucru relevă o minimizare a responsabilităţii pe care o are Statul în a asigura cadrul adecvat de dezvoltare al noilor generaţii şi interferează flagrant cu modul de viaţă al românilor, majoritar creştini. Ne exprimăm speranţa că se va ţine seama de credinţa spirituală a românilor şi se va recunoaşte în noua Constituţie locul şi rolul Familiei tradiţionale", se arată într-un comunicat semnat de 78 de organizaţii din Coaliţia pentru Familie.

În acelaşi context, asociaţiile semnatare, care se declară reprezentante ale societăţii civile creştine din România, îşi exprimă clar voinţa de modificare a articolului 48 din Constituţie, prin formularea "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat si o femeie".

"Românii, în majoritatea lor, consideră Familia tradiţională, formată din bărbat şi femeie, ca fiind primul şi cel mai important centru al vieţii sociale. Familia tradiţională reprezintă nucleul de formare a noilor generaţii iar rolul esenţial jucat de aceasta în viitorul unei ţări trebuie specificat şi recunoscut în noua Constituţie", se mai arată în comunicat.

Aceleaşi ONG-uri spun că se opun categoric introducerii în Constituţie, la articolul 4, alineatul 2, a textului "Orice discriminare bazată pe .... orientare sexuală este interzisă".

"Discriminarea bazată pe orientarea sexuală nu ţine de spiritul sau tradiţia românilor. În România, atât heterosexualii, cât şi persoanele de altă orientare sexuală sunt egali în faţa legilor Statului român, iar orientarea sexuală nu este criteriu de evaluare al oamenilor. Orice român este liber să acţioneze în spaţiul privat după cum îi dictează propria conştiinţă, iar minorităţile sexuale nu sunt îngrădite în nici un fel în exercitarea libertăţilor fundamentale. Orice formă de discriminare este interzisă în România, iar acest lucru este statuat în prezent prin Ordonanţa nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sancţionarea tuturor formelor de discriminare, prin urmare introducerea acestui articol nu este necesară. Mai mult, poate crea confuzii şi viitoare tulburări sociale, deoarece discriminarea pe baza orientării sexuale este în prezent definită ca fiind orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe baza de orientare sexuală", argumentează cele 78 de ONG-uri.

În opinia semnatarilor comunicatului, prin această modificare a textului legii fundamentale, se forţează "calea către o legiferare tacită a căsătoriei între persoane de acelaşi sex, cu faza intermediară de uniune civilă între persoane de acelaşi sex, lucru ce contravine tradiţiei creştine a acestui neam şi naturii umane şi pentru care în nici un caz nu vom gira prin vot".

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între "un bărbat şi o femeie", sintagmă care înlocuieşte cuvântul "soţi", prezent în textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie, care are conţinutul "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor" devine: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Amendamentul a fost iniţiat de deputaţii Florica Cherecheş, Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha.

Un amendament în acest sens a fost transmis Comisiei de revizuire şi de către Biserica Ortodoxă Română.

Amendamentul a fost adoptat cu 15 voturi "pentru" şi 3 abţineri. Deputaţii PNL Petre Roman, George Scutaru şi Alina Gorghiu sunt cei care s-au abţinut.

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, miercuri, că România va fi pusă pe lista ţărilor homofobe dacă amendamentul adoptat de Comisia de revizuire a Constituţiei care defineşte căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi femeie va fi validat de plen şi de referendum.

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au ajuns la un acord, joi, în privinţa definirii căsătoriei ca relaţie între un bărbat şi o femeie în noua Constituţie, cei doi având poziţii fundamental diferite pe care şi le menţin, votul asupra amendametului deja adoptat urmând a fi reluat.

Ponta a spus că nu vede de ce actuala prevedere din Constituţie, care defineşte căsătoria ca relaţie între "soţi", ar trebui schimbată, în timp ce Antonescu a subliniat că îşi menţine părerea iniţială, privind definirea casătoriei ca relaţie între un bărbat şi o femeie.

Antonescu a spus că, dacă se va solicita în Comisia de revizuire o reluare a votului, atunci va supune din nou la vot amendamentul, comisia urmând să decidă.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis preşedinţilor camerelor o serie de amendamente pentru revizuirea Constituţiei, propunând ca întemeierea familiei să se facă pe căsătoria liber consimţită dintre "un bărbat şi o femeie" şi ca rolul şi importanţa BOR şi a celorlalte culte în istoria României să fie recunoscut.

Expertul Amnesty International (AI) Marco Perolini a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că definirea familiei ca uniune bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie este problematică, ea putând duce la discriminare faţă de partenerii de acelaşi sex sau cei necăsătoriţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici