O parte dintre profesorii din Bucureşti va încasa salariul abia luni

Preşedintele Sector 1 al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat, după o întâlnire cu reprezentanţii MEN, că sunt multe şcoli care şi-au primit, joi, banii pe luna ianuarie, dar o parte dintre profesori va încasa salariul de abia luni, ţinând cont că pe 14 este ziua de leafă.

485 afișări
Imaginea articolului O parte dintre profesorii din Bucureşti va încasa salariul abia luni

O parte dintre profesorii din Bucureşti va încasa salariul abia luni

"În acest moment, în Bucureşti, sunt mai puţine unităţi de învăţământ care şi-au primit salariiile decât cele care ar fi trebui să şi le primească. Sunt câteva unităţi în sectorul 1, sunt sectoare cum ar fi 3 sau 5, în care nicio unitate de învăţământ nu are banii pe card, chiar dacă liniile de finanţare au început să se proceseze chiar de ieri. Banii trebuiau să ajungă în conturile salariaţilor pe data de 14. Se mai poate întârzia. Vor fi multe şcoli care îşi vor primi salariile în această după amiază, vor fi unităţi care le vor primi chiar şi mâine, dar, din păcate, vor exista unităţi de învăţământ care îşi vor primi salariile abia luni", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele FSLI Sector 1, Sorin Dragne.

Problema salariilor din învăţământ a apărut după ce banii nu au mai fost plătiţi prin consilile locale, ci prin ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare neavând personal suficient pentru calcularea lefurilor.

"Am obţinut o suplimentare pentru ISMB de trei posturi pentru că ceea ce făceau şase primării de sector, acum este ogligat să facă ISMB cu o resursă umană subdimensionată . Sper să ajungă cele trei posturi în plus pentru ISMB şi să fie scoase de urgenţă la concurs pentru a fie ocupate de oameni competenţi. Am mai obţinut din partea ministerului promisiunea că se va trimite o adresă către inspectoratele şcolare ca data limită la care trebuie procesate statele de plată să fie 10 ale fiecărei luni, adică cu patru zile înainte de data scadentă a plăţii salariilor ca în eventualitatea în care apar probleme punctuale la o unitate de învăţământ, ele să poată fi remediate", a adăugat sindicalistul.

De asemenea, după discuţia de la ministerul Educaţiei, sindicaliştii au subliniat că dascălii care nu şi-au încasat salariile întregi în lunile precedente îşi vor primi diferenţele.

Dragne a precizat că se fac calcule şi pentru persoanele care se află în concedii medicale pentru a primi plata integrală a banilor.

Reprezentanţii cadrelor didactice au mers, joi dimineaţă, la sediul miniserului Educaţiei pentru a găsi soluţii de prevenire a aceste probleme. Pe parcursul discuţiilor, aproximativ 40 de cadre didactice s-au strâns în faţa instituţiei pentru a-şi arăta nemulţumirea.

"În conformitate cu prevederile legale în domeniu, unităţile de învăţământ sunt cele care întocmesc statele de personal şi de plată şi le transmit inspectoratelor şcolare spre validare, iar acestea din urmă transferă sumele pentru plata salariilor către unităţile de învăţământ. Astfel, plata salariilor se realizează de către fiecare unitate de învăţământ în parte, pe baza statelor validate", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către MEN.

Ministerul Educaţiei va analiza situaţia la fiecare inspector şcolar judeţean pentru o eventuală suplimentare a posturilor.

Miercuri, 14 februarie, în Bucureşti şi în alte judeţe, profesorii nu şi-au primit banii, chiar dacă era zi de salariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici