Omul cheie din afacerile lui Rudeanu - o femeie care muncea la o fermă, expulzată anul trecut

Unul dintre oamenii cheie din firmele fantomă aflate în circuitul evazionist înlesnit de ginerele lui Vasile Blaga, Andrei Rudeanu, se numeşte Galina Vasilenco, era administrator la trei firme şi se ocupa de o fermă de oi, iar în 2014 a fost expulzată din România.

2310 afișări
Imaginea articolului Omul cheie din afacerile lui Rudeanu - o femeie care muncea la o fermă, expulzată anul trecut

Andrei Rudeanu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

În referatul prin care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au cerut arestarea preventivă a lui Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, aceştia prezintă pe larg situaţia unuia dintre oamenii cheie ai lui Rudeanu, respectiv a Galinei Vasilenco, expulzată în 2014 în Republica Moldova.

Ea figura ca asociat, administrator şi împuternicit pe conturile bancare ale societăţilor Biovros, Biotehnical Industrial şi Edificia 2003 Construct, care, în perioada ianuarie 2009 - decembrie 2012, figurează ca furnizori importanţi ai societăţii lui Rudeanu, Axis Corporate Security, valoarea totală a facturilor fiscale ce atestă prestarea unor servicii sau bunuri către aceste societăţi fiind de 3.577.401 lei plus TVA în cuantum de 816.388 lei.

Procurorii arată că, din analiza rulajului conturilor acestor trei societăţi, rezultă că sumele primite de la Axis Corporate Security erau fie retrase de la sediul băncii sau de la ATM de către Galina Vasilenco, fie transferate în conturile bancare ale altor societăţi comerciale, având şi acestea un comportant fiscal disimulat de tip fantomă.

"Din verificările făcute la Oficiul Român pentru Emigrări rezultă că Galina Vasilenco a fost îndepărtată de pe teritoriul României în 20 iunie 2014. Pe durata şederii acesteia pe teritoriul României a fost găzduită de Ina Ceban şi Iurie Ceban la domiciliul acesteia din Bucureşti, sectorul 2, iar ulterior s-a aflat la o firmă de oi a familiei Ceban din comuna Câmpineanca, judeţul Vrancea, unde a ajutat la treburile gospodăreşti", se mai arată în documentul citat.

Astfel, conchid anchetatorii, pe întreaga perioadă în care s-a aflat în România, Galina Vasilenco a fost folosită pentru retragerea unor importante sume de bani din conturile societăţilor unde era asociat, administrator şi împuternicit, fără a presta vreun fel de activitate pentru societatea lui Rudeanu.

În document se arată că banii retraşi ajungeau de regulă la Iurie Ceban.

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă a lui Andrei Rudeanu, ginerele copreşedintelui PNL Vasile Blaga, în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 600.000 de euro.

În dosar sunt vizate cinci firme de pază, printre care şi cea a lui Andrei Rudeanu, Axis Corporate Security, care ar fi fost implicate în comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală, prin înregistrarea în contabilitate de achiziţii fictive de servicii.

"Din investigaţii a reieşit faptul că, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii specializate în prestări de servicii de pază ar fi creat un circuit infracţional, format din mai multe societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive", se arăta într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Înfiinţată în anul 2009, Axis Corporate Security este o companie care acţioneaza în domeniul securităţii private şi ai cărei specialişti sunt recrutaţi din agenţiile publice, private sau guvernamentale, scrie pe site-ul firmei.

În 2012, firma a câştigat şi contractul de pază a unitătilor miniere din Valea Jiului, iar presa a relatat că societatea a fost sancţionată de mai multe ori de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, pentru că nu şi-a respectat obligaţiile faţă de angajaţii care se ocupă cu paza unităţilor miniere.

De asemenea, firma a câştigat contracte cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, pentru paza unor poduri aflate în patrimoniul regiei. Urmare a criticilor la adresa lui Vasile Blaga, firma Axis Corporate Security a renunţat la contractul cu CNADNR.

Andrei Ionuţ Rudeanu este căsătorit cu fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina, din 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici