Oprea: Pompierii îşi asumă riscuri în misiuni, care nu înseamnă doar stingerea incendiilor - FOTO

Pompierii luptă zilnic pentru salvarea de vieţi, îşi asumă riscuri în misiuni, care nu înseamnă doar stingerea incendiilor, pentru că riscurile la adresa securităţii publice s-au diversificat, iar uneori plătesc tributul suprem, a declarat, duminică, vicepremierul Gabriel Oprea, la Ziua Pompierilor.

533 afișări
Imaginea articolului Oprea: Pompierii îşi asumă riscuri în misiuni, care nu înseamnă doar stingerea incendiilor - FOTO

Oprea: Pompierii îşi asumă riscuri în misiuni, care nu înseamnă doar stingerea incendiilor (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a spus, la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Pompierilor din România, că pentru pompierii militari, 13 septembrie este o sărbătoare a onoarei, a mândriei şi a tradiţiei instituţionale, iar pentru români, este o sărbătoare a triumfului vieţii şi a recunoştinţei pentru aceşti eroi.

"Prin misiunile complexe pe care le desfăşuraţi în sprijinul comunităţilor pe care le slujiţi, reprezentaţi una dintre structurile de bază din domeniului securităţii naţionale. Misiunile pompierilor militari nu înseamnă doar stingerea incendiilor. Riscurile şi vulnerabilităţile la adresa securităţii publice s-au diversificat, iar structurile pentru situaţii de urgenţă s-au adaptat acestor noi tipuri de misiuni", a afirmat Gabriel Oprea.

Vicepremierul a mai spus că domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă este unul "al oamenilor inteligenţi şi adaptabili, al profesioniştilor curajoşi şi patrioţi, chemaţi să intervină în cele mai dificile situaţii".

"Am încredere în capacitatea instituţională pe care pompierii militari o au în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi mă bazez pe dumneavoastră şi pe seriozitatea militară care vă caracterizează. Cu ocazia Zilei Pompierilor, vreau să vă felicit, să vă urez succes şi să vă mulţumesc în numele meu, al Guvernului României, în numele tuturor românilor pentru dăruirea cu care vă faceţi datoria faţă de ţară şi faţă de români", a adăugat Oprea.

Vicepremierul a acordat titlul de Pompierul de Onoare al anului plutonierului major Filip-Mihai Midrigan, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, pentru prezenţa de spirit dovedită în îndeplinirea unei misiuni de stingere a incendiului, în urma căreia au fost salvaţi 25 de adulţi şi patru copii.

Totodată, Oprea a înmânat distincţia Salvatorul de Onoare al anului plutonierului major Ştefan Baută, de la ISU Bucureşti - Ilfov, care aflându-se în timpul liber, a intervenit pentru acordarea primului ajutor pentru patru victime ale unui accident rutier, până la transportul acestora la unităţile spitaliceşti.

"Ca de fiecare dată, în cadrul unei astfel de ceremonii îi evidenţiem pe acei colegi care s-au distins prin curaj şi spirit de sacrificiu în misiunile de zi cu zi şi care reprezintă un exemplu de urmat. Îi felicit pe cei doi colegi - pompieri salvatori premiaţi astăzi pentru curajul şi profesionalismul lor şi am convingerea că asemenea lor sunt mulţi colegi pompieri. Asumarea riscurilor este o decizie conştientă pe care o luaţi în fiecare zi, înaintea fiecărei misiuni. Pentru această atitudine bărbătească şi responsabilă, aveţi toată recunoştinţa mea şi a conducerii Ministerului Afacerilor Interne. În lupta pentru salvarea vieţii, în lupta cu minutele, pompierii militari au plătit tributul suprem, oferindu-ne nouă tuturor exemplul curajului şi sacrificiului lor. Gândurile noastre se îndreaptă astăzi către cei care şi-au dat viaţa, către aceşti eroi căzuţi la datorie", a mai spus Gabriel Oprea.

Vicepremierul i-a invitat pe toţi cei prezenţi la ceremonie să ţină un moment de reculegere în memoria pompierilor militari care şi-au pierdut viaţa în misiuni de salvare.

De asemenea, de Ziua Pompierilor au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, 272 de ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri din IGSU şi unităţile subordonate, pentru recompensarea efortului profesional depus şi a rezultatelor obţinute în îndeplinirea misiunilor încredinţate.

Vicepremierul a vorbit şi despre dotarea cu autospeciale a structurilor de intervenţie în situaţii de urgenţă, dar şi cu alte mijloace tehnice de intervenţie achiziţionate prin programe europene.

"Anul acesta, 156 de autospeciale au intrat în dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, la care se adaugă alte 25 de maşini de mare capacitate pentru transport de persoane şi victime multiple", a precizat Oprea.

La ceremonia organizată de Ziua Pompierilor au mai participat secretarii de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat şi Ilie Botoş, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Nicolae Cornea, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, precum şi alţi oficiali din cadrul administraţiei centrale şi locale.

De Ziua Pompierilor, duminică a fost organizată o festivitate care a cuprins ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori, la Monumentul "Eroilor Pompieri" din Calea 13 Septembrie. Momentul aniversar s-a încheiat cu defilarea Detaşamentelor de Onoare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, a Detaşamentului Jandarmi Gardă de Onoare, precum şi a tehnicii de intervenţie specifică structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

Subunităţile din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov şi-au deschis duminică porţile pentru cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator.

De asemenea, cu ocazia Zilei Pompierilor, Foişorul de Foc din Capitală poate fi vizitat gratuit, până la ora 15.00.

13 septembrie, Ziua Pompierilor din România, a fost oficializată prin Legea 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari. La 13 septembrie 1848, pompierii din compania Bucureşti, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu s-au confruntat cu forţele otomane, în lupta de la bariera Dealul Spirii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici