Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează: Lumea se confruntă cu mari provocări din cauza Covid, a variolei maimuţei şi a războaielor

Lumea se confruntă cu provocări "formidabile", printre care covid, războiul din Ucraina şi variola maimuţei, a avertizat şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de BBC.

602 afișări
Imaginea articolului Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează: Lumea se confruntă cu mari provocări din cauza Covid, a variolei maimuţei şi a războaielor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează: Lumea se confruntă cu mari provocări din cauza Covid, a variolei maimuţei şi a războaielor

Tedros Adhanom Ghebreyesus a vorbit la Geneva, unde experţii agenţiei de sănătate a ONU discutau despre epidemia de variolă a maimuţei din 15 ţări din afara Africii.

Mai mult de 80 de cazuri au fost confirmate în Europa, SUA, Canada, Australia şi Israel. Cu toate acestea, riscul pentru publicul larg este scăzut.

Variola maimuţei - virusul care este cel mai frecvent în zonele îndepărtate din Africa Centrală şi de Vest - nu tinde să se răspândească uşor între oameni, iar boala este de obicei uşoară.

Potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie, majoritatea persoanelor care se infectează cu acest virus se recuperează în câteva săptămâni.

Epidemia i-a luat prin surprindere pe oamenii de ştiinţă, iar oficialii britanici din domeniul sănătăţii au emis noi sfaturi, spunând că persoanele care contactează cazurile cu risc ridicat ar trebui să se autoizoleze timp de trei săptămâni. Belgia a devenit vineri prima ţară care a anunţat o carantină de trei săptămâni pentru persoanele infectate.

Alte cazuri confirmate sunt aşteptate să fie anunţate luni în Marea Britanie, relatează ziarul The Guardian.

Vorbind duminică, la deschiderea adunării generale a OMS, Dr. Tedros a declarat: "Este o problemă de sănătate: "Bineînţeles că pandemia [de Covid] nu este singura criză din lumea noastră. În timp ce vorbim, colegii noştri din întreaga lume răspund la focare de ebola în Republica Democratică Congo, la variola maimuţei şi hepatita de cauză necunoscută şi la crize umanitare complexe în Afganistan, Etiopia, Somalia, Sudanul de Sud, Republica Arabă Siriană, Ucraina şi Yemen. Ne confruntăm cu o convergenţă formidabilă de boli, secetă, foamete şi război, alimentată de schimbările climatice, inechitate şi rivalitate geopolitică", a adăugat şeful OMS.

Anterior, OMS a declarat că o serie de alte cazuri suspecte de variolă maimuţei sunt în curs de investigare - fără a numi ţările implicate - şi a avertizat că este posibil să fie confirmate mai multe infecţii.

După ce epidemia a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie, virusul a început să fie detectat în întreaga Europă - agenţiile de sănătate publică din Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia şi Suedia confirmând cazuri.

Alte cazuri au fost confirmate duminică în Austria şi Elveţia.

Deşi nu există un vaccin specific pentru variola maimuţelor, mai multe ţări au declarat că stochează vaccinuri împotriva variolei, care au o eficienţă de aproximativ 85% în prevenirea infecţiei, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici