Pacienţii cu Afecţiuni Cronice din România: Solicităm Ministerului Sănătăţii să facă publică lista medicamentelor considerate esenţiale

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) cere Ministerului Sănătăţii cere Ministerului Sănătăţii (MS) să facă publică lista celor 56 de medicamente considerate esenţiale pentru care se va aplica o metodologie nouă de preţ.

233 afișări
Imaginea articolului Pacienţii cu Afecţiuni Cronice din România: Solicităm Ministerului Sănătăţii să facă publică lista medicamentelor considerate esenţiale

Pacienţii cu Afecţiuni Cronice din România: Solicităm Ministerului Sănătăţii să facă publică lista medicamentelor considerate esenţiale

"Suntem interesaţi ca reprezentanţi ai pacienţilor cronici să ştim ce medicamente sunt pe această listă şi cum s-a făcut selecţia, având în vedere că lista cu medicamente considerate esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii numără 407 medicamente. De remarcat că lista OMS are medicamente cu adevărat vitale pentru pacienţii cronici, cum este factorul necesar în hemofilie, medicamentele necesare în tratamentul Hepatită C sau insulinele necesare pacienţilor cu diabet", a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Reprezentanţii COPAC susţine că potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Hotarâre de Guvern, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2016, au fost înregistrate un număr de 1175 de notificări de retragere de pe piaţă de medicamente iar un număr de 159 medicamente nu au alternativă de tratament, cerând ministerului să spună ce soluţie s-a găsit pentru pacienţii care se tratau cu aceste medicamente.

"Sunt 56 de medicamente pe care le consideram esenţiale. Cele compensate sută la sută în România şi apoi medicamentele esenţiale pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acele medicamente care răspund pentru tratamentul a 80% dintre patologiile existente. Dintre aceste medicamente, peste jumătate costă sub 50 de lei. Sunt extrem de ieftine si eficace", a declarat Vlad Voiculescu, ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că au identificat o listă de 56 de medicamente generice, cu preţuri sub 50 de lei, de pe lista de medicamente esenţiale (n.r.tratează 80% din simptomatologie ) pentru care vor aplica o metodologie nouă de preţ, astfel încât să evite dispariţia lor. Din 12 medicamente vor selecta doar trei, cele mai ieftine de pe listă, iar preţul de plafon maxim va fi media celor trei. Astfel, toate medicamentele, din lista celor 56, nu vor putea depăşi preţul de plafon.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici