Parchetul General: Dosar penal în cazul înregistrării cu Traian Băsescu despre dosarul ICA/ Reacţia lui Băsescu: Salut decizia Parchetului General de a se autosesiza

Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal după ce postul România TV a difuzat o înregistrare în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le-ar fi primit în legătură cu dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu. Reacţia lui Traian Băsescu.

9051 afișări
Imaginea articolului Parchetul General: Dosar penal în cazul înregistrării cu Traian Băsescu despre dosarul ICA/ Reacţia lui Băsescu: Salut decizia Parchetului General de a se autosesiza

Parchetul General: Dosar penal în cazul înregistrării cu Traian Băsescu despre dosarul ICA

UPDATE 17:47 Traian Băsescu a transmis miercuri, după ce Parchetul General a anunţat că a deschis dosar penal ca urmare a dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiţă şi a înregistrării cu fostul preşedinte care spune că a primit date despre dosarul ICA, că salută decizia procurorilor de a se autosesiza.

"Salut decizia Parchetului General de a se autosesiza în chestiunea dezvălurilor făcute de Sebastian Ghiţă la RomâniaTv" a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal după ce postul România TV a difuzat o înregistrare în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le-ar fi primit în legătură cu dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu.

"Ca urmare a vehiculării în mass media a unor informaţii privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care este redat un dialog între fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi o altă persoană,(...) în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare", transmite Parchetul General. 

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că dosarul a fost deschis în urma unei autosesizări a procurorilor, la acest moment fiind începută cercetarea penală in rem pentru fapte de abuz de serviciu.

Sebastian Ghiţă a prezentat o înregistrare în care interlocutor este fostul preşedinte Traian Băsescu care spune că ştie cum a fost condamnat Dan Voiculescu şi cum era aranjată mutarea Cameliei Bogdan în locul magistratului Mustaţă.

În înregistrarea difuzată de România TV, Sebastian Ghiţă a declarat că "sunt multe persoane cărora în aceşti 10 ani li s-au făcut mari nedreptăţi. Cazurile pe care le cunosc îndeaproape cu amănunte şi ştiu cât de nedrept, incorect au fost aranjate şi măsluite sunt cel al lui Adrian Năstase, al lui Şereş, felul în care lui Geoană i s-au furat alegerile, felul în care au fost păcăliţi milioane de români la suspendarea lui Băsescu, felul în care a fost deturnată voinţa Monei Pivniceru la numirea lui Kovesi, cazul lui Voiculescu cu Camelia Bogdan şi judecatorul Mustaţă, felul in care s-a măsluit dosarul Voiculescu-Bendei, felul în care s-a aranjat dosarul Sârbu pe adresa secretă a lui Florian Coldea".

Fostul deputat afirma că ştie felul în care s-a măsluit dosarul Pescariu-Stelian Gheorghe-Microsoft şi cazul fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir şi legătura sa cu firma de PR a SRI şi a Mihaelei Nicola.

"Nu doar eu cunosc aceste lucruri, ascultaţi-l pe fostul preşedinte Traian Băsescu ce povesteste despre întâmplările din biroul său pe care le-a înregistrat, întâmplări desfăşurate în prezenţa lui Florian Coldea, Kovesi, Cameliei Bogdan. Dacă asta vi se pare justiţie atunci nu mai am ce spune”, a declarat Sebastian Ghiţă. Ulterior, postul România Tv a prezentat o înregistrare în care interlocutor este prezentat fostul preşedinte Traian Băsescu.

Discuţie Interlocutor - Traian Băsescu

"Şi aveţi înregistrări cu toţi?

Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da' să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet. Da? Hai băieţi să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?

Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?

Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.

Probleme cu dosarul Voiculescu?

Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.

Sunteţi supărat pe ei.

Băsescu: Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!""

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu neagă înregistrarea difuzată de Sebastian Ghiţă, dar aceasta este „editată”, afirmând că din punctul său de vedere Dan Voiculescu a fost judecat corect, dar dosarul nu a fost complet investigat.

„(Sebastian Ghiţă-n.r.) afirmă gratuit. În primul rând, nu neg înregistrarea. În al doilea rând, este o înregistrare editată în care sunt scoase din context foarte multe lucruri. În al treilea rând, eu spun lucrurile acestea peste tot. Le-am spus într-un fel sau altul şi la televiziuni, le spun şi în discuţii cu oamenii pentru a-i face să înţeleagă că s-a ajuns prea departe cu puterea discreţionară a doi oameni, unul de numeşte Coldea şi altul se numeşte Kovesi”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, pentru MEDIAFAX, solicitat să comenteze înregistrarea publicată de România TV.

Traian Băsescu a declarat că Dan Voiculescu a fost judecat corect, însă, dosarul nu a fost complet investigat. „Dacă mă întrebaţi pe mine, Voiculescu a fost judecat corect. Despre Adrian Sârbu nu ştiu nimic. Sigur, dosarul lui Voiculescu nu a fost complet investigat”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că Sebastian Ghiţă „este un om care încearcă să se apare în felul acesta”. Întrebat dacă acest demers îl va ajuta pe Sebastian Ghiţă, Băsescu a răspuns: „Sincer, nu cred”.

Ulterior, fostul preşedinte a menţionat pe pagina sa de Facebook că înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016 şi că nu s-a întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan. "Implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu). Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI", a mai scris Traian Băsescu.

Judecătorul Camelia Bogdan, preşedintele completului de judecată care a decis condamnarea lui Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a declarat pentru MEDIAFAX că nu a fost dorinţa ei să judece cauza respectivă, dosarul fiindu-i repartizat. Magistratul a precizat că nu a existat nicio întâlnire cu şeful statului de la acea vreme.

"Oricine spune să vină cu dovezi. Nu am fost niciodată la dumnealui în birou. La Cotroceni am fost la numire şi când a venit vicepreşedintele Joe Biden, am primit o invitaţie de la Ambasada SUA. Nu l-am văzut pe preşedintele Băsescu dar nu cred că a spus el, ce-i drept. Eu cred că înregistrarea este trucată. Noi ca judecători, dacă pronunţăm o sentinţă fără să avem probe, riscăm 10 ani de închisoare, pe infracţiunea de represiune nedreaptă. (...)Nimeni nu ştia, nici eu, nici colegul. Nici nu vorbisem de cuantumul din sentinţă. Criteriile erau stabilite între noi şi ţine de secretul deliberării. Nu ştiu cum se putea şti. În general, pedepsele pentru spălări de bani, pentru infracţiuni economice, sunt destul de proporţionate, cum sunt în legislaţie şi era normal să ne îndreptăm spre o soluţie care să satisfacă atât scopul preventiv cât şi scopul legislativ al pedepsei. Aceste aspecte ţin de secretul deliberării. Nimeni nu avea cum să ştie până când am scos minuta, până în ultimul moment, ce pedepse vom da. Acestea sunt pure speculaţii. Dar, da, eu tot timpul sunt pentru infracţiunile de spălări de bani, pentru astfel de prejudicii să se aplice pedepsele orientate mai spre maxim. Pedeapsa a fost motivată în decizia noastră. Este nedrept să se speculeze de orice politician ce va faceun judecător în dosar. O să cer şi CSM ului şi CNA să adopte poziţii", a mai spus magistratul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici