Pedepse între trei şi opt ani de închisoare, într-un dosar de evaziune fiscală de şapte milioane lei

Patru oameni de afaceri din Argeş, trimişi în judecată pentru o fraudă de şapte milioane de lei, au fost condamnaţi de instanţa supremă la pedepse cuprinse între trei şi opt ani de închisoare, ei fiind obligaţi să achite către ANAF contravaloarea evaziunii fiscale şi majorări la această sumă.

2744 afișări
Imaginea articolului Pedepse între trei şi opt ani de închisoare, într-un dosar de evaziune fiscală de şapte milioane lei

Pedepse între trei şi opt ani de închisoare, într-un dosar de evaziune fiscală de şapte milioane lei (Imagine: Shutterstock)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în dosarul în care oamenii de afaceri Mihai Gabriel Vîlcu, Paul Sorin Costescu, Stelian Tecuceanu şi Cornel Nicolae Dumitrache au fost trimişi în judecată pentru fraude cu un prejudiciu de peste şapte milioane de lei adus bugetului de stat.

Prin sentinţa pronunţată, ICCJ a menţinut pedeapsa de opt ani de închisoare dată de Tribunalul Argeş pentru Mihai Gabriel Vîlcu. De asemenea, instanţa supremă menţine pedepsele de şase ani şi jumătate de detenţie pentru Stelian Tecuceanu şi trei ani cu suspendare pentru Cornel Nicolae Dumitrache.

Magistraţii au admis recursul înaintat de Paul Sorin Costescu, inculpat în acelaşi dosar, în cazul căruia instanţa a redus pedeapsa de la şapte ani la patru ani de închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi.

În 15 noiembrie 2012, Mihai Gabriel Vîlcu a fost condamnat la opt ani de închisoare şi trei ani de interzicere a unor drepturi pentru infracţiuni de evaziune fiscală, soluţia fiind pronunţată de Tribunalul Argeş. Din această pedeapsă instanţa a scăzut perioada în care Vîlcu a stat în arest preventiv, respectiv din 31 mai 2011 până în 17 ianuarie 2012.

În acelaşi dosar, Paul Sorin Costescu a fost condamnat de către magistraţii Tribunalului Argeş la şapte ani de detenţie şi trei ani de interzicere a unor drepturi.

De asemenea, Tribunalul Argeş l-a condamnat pe Stelian Tecuceanu la şase ani şi şase luni de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, la data pronunţării sentinţei Tecuceanu fiind arestat în altă cauză. Tot în acest dosar, Cornel Nicolae Dumitrache a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de şase ani.

Totodată, Tribunalul Argeş a admis în parte acţiunea civilă formulată de stat prin ANAF- Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş şi i-a obligat pe inculpaţii Paul Sorin Costescu, Mihai Gabriel Vîlcu, Stelian Tecuceanu şi Cornel Nicolae Dumitrache, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Stipex AG Prest Argeş SRL Piteşti, la plata sumei de 7.022.575,85 lei, precum şi penalităţi majorări de întârziere la această sumă calculate până la executarea obligaţiei cu titlu de despăgubiri civile către statul român.

Hotărârea în această privinţă a fost, de asemenea, menţinută de instanţa supremă.

În iunie 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Mihai Gabriel Vîlcu - fost administrator de drept la SC VGM Exclusive SRL Piteşti şi Paul Sorin Costescu - administrator de fapt al SC Stipex AG Prest SRL Piteşti, Stelian Tecuceanu - administrator al SC Stipex AG Prest SRL Piteşti şi Cornel Nicolae Dumitrache - administrator cu procură al SC Stipex, fiind acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Potrivit DNA, în perioada 2008 - 2009, Mihai Gabriel Vîlcu, în calitate de asociat şi administrator al SC VGM Exclusive SRL, a iniţiat constituirea unei asocieri cu Paul Sorin Costescu, Stelian Tecuceanu şi Cornel Nicolae Dumitrache, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, în beneficiul său şi al celorlalte persoane ce au aderat la asocierea infracţională.

Practic, Mihai Gabriel Vîlcu şi Paul Sorin Costescu au convenit să fraudeze bugetul de stat prin derularea unor relaţii economice frauduloase prin intermediul SC Stipex Prest AG SRL Piteşti, societate constituită tocmai în acest scop, iar pentru ca o eventuală răspundere penală sau fiscală să nu se răsfrângă asupra lor, administratori au fost numiţi Stelian Tecuceanu şi Cornel Nicolae Dumitrache, persoane cu posibilităţi materiale reduse, preciza DNA.

Astfel, sub coordonarea lui Vîlcu, persoanele care făceau parte din asocierea infracţională au achiziţionat bunuri din spaţiul intracomunitar de la mai mulţi operatori economici din Bulgaria şi Ungaria, dar şi din România, fără să înregistreze şi să declare aceste operaţiuni comerciale. Pentru a justifica în faţa organelor fiscale provenienţa bunurilor comercializate de la firme din ţară au declarat, în mod nereal, că s-au efectuat achiziţii interne de mărfuri, însă de la firme care s-a dovedit că aveau un comportament fiscal disimulat, de tip fantomă.

Mai mult decât atât, sub falsa motivaţie de "achiziţie de cereale" ori "materii prime sau materiale", Mihai Gabriel Vîlcu şi Paul Sorin Costescu i-au instigat pe Cornel Nicolae Dumitrache şi Stelian Tecuceanu să retragă, în mod nejustificat, din conturile bancare ale societăţii Stipex suma totală de 8.285.741 lei, ulterior banii ajungând în posesia lui Vîlcu şi Costescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici