Peste 24.000 de angajaţi MAI mobilizaţi după atenţionările meteo

Peste 24.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost moblizaţi după atenţionarea de cod galben de vânt şi nisoare în Bucureşti şi 34 de judeţe, în timp ce alţi 11.700 de angajaţi sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie, potrivit MAI.

102 afișări
Imaginea articolului Peste 24.000 de angajaţi MAI mobilizaţi după atenţionările meteo

Peste 24.000 de angajaţi MAI mobilizaţi după atenţionările meteo (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunţat, joi, în cadrul unei videocoferinţe cu prefecţii, că au fost mobilizaţi pentru internenţie peste 6.000 de pompieri, peste 12.700 de poliţişti şi 5.300 de jandarmi, fiind comnstituită şi o rezervă de 11.700 de cadre, "pentru situaţia în care fenomenele meteorologice se vor manifesta cu o intensitate mai mare decât cea prognozată".

Oprea a spus că principala problemă la care se aşteaptă autorităţile constă în îngreunarea circulaţiei rutiere pe drumurile din zona montană, unde se aşteaptă depunerea unui strat consistent de zăpadă.

Potrivit ministrului, pentru autostrăzi şi drumuri naţionale există la acest moment stocuri de 68.876 tone de sare, peste 36.000 tone de nisip, 531 tone clorură de calciu şi 241 tone de produse antiderapante.

Până în acest moment, din cauza vântului puternic care a doborât stâlpii de înaltă tensiune, 13 localităţi au rămas fără energie electrică. Este vorba despre localitătea Segarcea, din judeţul Dolj, localităţile Comanda, Garbovăţul de Sus, Măru Roşu, Căzăneşti, Jirov şi Vlădaşeşti, din judeţul Mehedinţi, localităţile Strejeşti, Grădinari, Perieţi, Schitu şi Bălteni din Olt şi localitatea Măldăeni din Teleorman.

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben valabilă de joi până sâmbătă după-amiază, în aproape toată ţara fiind anunţate ninsori, precipitaţii mixte şi vânt care va depăşi la rafală 70 de kilometri pe oră şi va viscoli zăpada.

Potrivit atenţionării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de joi, ora 13.00, până vineri, ora 16.00, se înregistrează precipitaţii importante cantitativ, intensificări ale vântului şi ninsori în 24 de judeţe - Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Dâmboviţa, Hunedoara, Maramureş, Prahova, Timiş, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Dolj, Harghita, Mureş, Sibiu, Vâlcea, Bacău, Buzău, Covasna, Gorj, Mehedinţi, Neamţ, Suceava şi Vrancea.

Atenţionarea de cod galben se va extinde, de vineri, ora 16.00, până sâmbătă, la aceeaşi oră, în aproape toată ţara, cu excepţia judeţelor Botoşani, Iaşi, Timiş, Arad, Bihor, Mureş, Sălaj şi Satu Mare, respectiv în 34 de judeţe.

În cele două zile vor cădea precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare în toate zonele montane, în Oltenia, Muntenia, centrul şi sudul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în sudul Banatului. De asemenea, în restul teritoriului precipitaţiile vor fi mixte.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat, joi, în videoconferinţa cu prefecţii, că vineri noapte va ninge în sudul ţării, inclusiv în Bucureşti, iar dacă vântul va depăşi 70 de kilometri la oră este posibil să fie emise coduri portocalii.

Preşedintele ANM a spus că, la nivel european, au fost emise coduri roşii în ţări precum Italia, Serbia, Croaţia, Muntenegru, unde se aşteaptă cantităţi mari de precipitaţii, asociate cu vânt.

"În România, deocamdată este emis cod galben, care înseamnă viscol la munte. Vineri după-amiază sau vineri noapte este posibil să ningă inclusiv în Bucureşti, în timp ce vântul va atinge viteze de aproximativ 50, 60 de kilometri la oră. Ne aşteptăm ca acolo unde viteza vântului va ajunge la 70 de kilomtri pe oră şi va ninge să emitem nişte coduri portocalii, pe perioade limitate, urmând ca la expirarea atenţionării cod galben la nivel naţional să nu mai emitem niciun cod”, a afirmat Ion Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici