Peste 500 de sindicalişti au protestat la Guvern şi Cotroceni. Au cerut să vorbească cu preşedintele

Peste 500 de sindicalişti au venit, vineri, pentru a doua zi consecutiv, la sediile Guvernului şi Preşedinţiei pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate anunţate de autorităţi şi îl cheamă pe preşedintele Băsescu să vină între ei şi să îşi ceară scuze pentru situaţia în care s-a ajuns.

49 afișări
Imaginea articolului Peste 500 de sindicalişti au protestat la Guvern şi Cotroceni. Au cerut să vorbească cu preşedintele

Peste 500 de sindicalişti au protestat la Guvern şi Cotroceni. Au cerut să vorbească cu preşedintele (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Protestul de la Palatul Cotroceni s-a încheiat

Cei peste 200 de sindicalişti au încheiat fără incidente protestul de vineri de la Palatul Cotroceni, în timpul pichetului protestatarii acuzându-l pe preşedintele Traian Băsescu că i-a înşelat şi că este "trădător de familie şi popor".

La protestul de la Palatul Cotroceni au participat peste 200 de sindicalişti din sănătate, administraţie, transporturi şi educaţie.

Aceştia au huiduit şi au strigat "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Ţară fără viitor cu Băsescu dictator", "Băsescu e răspunzător, a umilit un popor", "Ai fost votat şi ne-ai înşelat", "Băsescu, trădător de familii şi popor".

O femeie care a participat la protestul de la Palatul Cotroceni a spus că i-a adus preşedintelui Băsescu un pachet de pampers, iar un copil avea scris pe frunte, pe o bucată de hârtie, "foame".

Sindicaliştii au încheiat şi protestul de la Guvern

Cei peste 300 de sindicalişti au încheiat fără incidente protestul de la Guvern şi au chemat toţi românii să iasă în stradă în 19 mai, pentru că atunci "se va da finala decisivă", avertizându-l pe şeful statului că va avea mari surprize, întrucât poporul se va îndrepta împotriva lui.

Sindicaliştii le-au transmis guvernanţilor, parlamentarilor şi preşedintelui Traian Băsescu că le-au mai rămas doar patru zile pentru a găsi soluţii să nu iasă populaţia în stradă.

"Mai aveţi patru zile să găsiţi soluţii, voi, guvernanţii, parlamentarii şi chiar Zeus. A venit vemea să răspundeţi pentru cei 20 de ani de incompetenţă (...) A trecut timpul în care să vă lăsăm să vă faceţi de cap în această ţară. Ceauşescu a ieşit în balcon şi a spus «vă dau 100 de lei la salariu» şi a fost împuşcat. Acum ne iau 25 la sută din salariu, şi noi să tăcem?", au spus liderii protestatarilor.

În timpul celor două ore de protest, sindicaliştii au pus de mai multe ori în Piaţa Victoriei piesa "România, trezeşte-te!", pe care au declarat-o imnul lor.

"Vă arătăm pe 19 mai ce înseamnă Hora Unirii pe caldarâmul vostru şi vă trimitem la mititica, că ne-am săturat de voi", le-au transmis sindicaliştii guvernanţilor şi preşedintelui Traian Băsescu.

Sindicaliştii care au protestat în Piaţa Victoriei au făcut apel către populaţia României să iasă în stradă, miercuri, 19 mai, pentru că atunci "se va da finala decisivă".

"Miercuri ieşiţi în stradă, pentru că vom da finala decisivă. Miercuri s-ar putea să se scrie o zi care peste ani va fi o istorie a României", au spus liderii sindicaliştilor.

Ei i-au atras atenţia preşedintelui Traian Băsescu că va avea mari surprize, întrucât poporul se va îndrepta împotriva sa.

"Cerem tuturor românilor să vină miercuri aici. Români, în stradă ne-am câştigat libertatea, în stradă trebuie să ne găsim dreptatea", au mai spus sindicaliştii.

Protestatarii s-au întors cu spatele la Guvern, dar le-au transmis guvernanţilor că în 19 mai nu le vor mai arăta spatele, ci ceea ce vor avea în mână.

"Să nu vă fie teamă români să ieşiţi în stradă, pentru că noi luptăm doar pentru o viaţă mai bună", au transmis sindicaliştii.

Sindicaliştii din penitenciare care au participat la protestul din Piaţa Victoriei le-au transmis guvernanţilor şi preşedintelui că îi aşteptată cu drag în penitenciare.

"Vă aşteptăm cu drag la noi. Veniţi să vedeţi ce înseamnă puşcărie cu 25 la sută reducere. Vă aşteptăm cu drag la noi în penitenciare", au spus reprezentanţii sindicaliştilor din penitenciare.

Reprezentanţii poliţiştilor i-au avertizat pe guvernanţi că cei care astăzi îi păzesc s-ar putea ca în curând să nu mai facă acest lucru dacă salariile lor vor fi diminuate cu 25 la sută.

Protestatarii au strigat către colegii lor care păzesc Palatul Victoria: "Să nu-i mai apărăm şi să-i luăm drept infractori (...) Nu uitaţi că şi voi sunteţi săraci, trebuie să mergem împreună să-i gâtuim".

Aceştia au spus că îl invită pe preşedintele Traian Băsescu să vină între protestatari, atenţionând că este ultimul avertisment public pe care i-l transmit.

Sindicaliştii au cerut prezenţa preşedintelui Traian Băsescu

"Cerem preşedintelui Băsescu să vină aici şi să îşi ceară scuze publice pentru situaţia în care a adus funcţionarii publici, dar şi mediul privat", a spus preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administaţie, Romel Neagu, de pe scena amenajată în zona Palatului Victoria.

"Dacă nu vine, înseamnă că suntem nimeni pentru ei şi că ne consideră nişte sclavi. Nu glumim, îl aşteptăm pe preşedintele Traian Băsescu între noi, dacă este bărbat şi dacă se consideră numărul unu în ţara aceastra. Dacă nu, să nu mai apară pe nicăieri", au spus cei care vorbesc pe scenă.

Protestatarii au strigat "Boc, Boc, Boc, la uşa ta a venit poliţia", "Unitate", "Avem un mesaj: lăsaţi-ne şi plecaţi!" şi au avut bannere pe care scria "Guvernanţi, coborâţi în stradă la dialog, aveţi curaj, perimetrul este încă sigur", "În Poliţie, 8.000 de posturi sunt neocupate, de ce?", "Poliţiştii au intrat în imposibilitate de plată pentru transport, educaţie, medicamente, chirie, întreţinere, credite. Puteţi afla amănunte aici".

Liderii protestatarilor au chemat toţi nemulţumiţii din România să vină la mitingul din 19 mai, din Piaţa Victoriei.

Protestele de la sediile Preşedinţiei şi Guvernului sunt organizate de toate cele cinci confederaţii sindicale, ca reacţie faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare propuse în urma negocierilor cu FMI.

Joi, în prima zi de proteste la sediile Guvernului şi Preşedinţiei, au participat aproximativ 500 de sindicalişti. După protestul de vineri, sindicaliştii iau în pauză în weekend, dar vor reveni, luni şi marţi, la Guvern şi Palatul Cotroceni pentru a protesta.

Confederaţiile sindicale au anunţat şi un miting de amploare în Piaţa Victoriei, în 19 mai, la care au fost anunţaţi aproximativ 40.000 de participanţi.

Şi sindicaliştii din învăţământ au început, luni, protestele cu pichete la Palatul Parlamentului, pe care le vor continua până în 20 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici