Peste jumătate dintre românii cu vârste între 16-74 de ani nu au folosit niciodată internetul

Mai mult de jumătate dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani nu au folosit niciodată internetul, în timp ce mai puţin de o treime dintre gospodăriile din România au acces la o conexiune de mare viteză (broadband), cifre care plasează România pe ultima poziţie în UE.

261 afișări
Imaginea articolului Peste jumătate dintre românii cu vârste între 16-74 de ani nu au folosit niciodată internetul

Peste jumătate dintre românii cu vârste între 16-74 de ani nu au folosit niciodată internetul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, potrivit datelor Eurostat colectate în perioada de referinţă ianuarie-martie 2011, 54% dintre românii cu vârste cuprinse între 16-74 de ani nu au utilizat niciodată internetul, cel mai ridicat procentaj din UE, faţă de o medie europeană de 24%, reiese dintr-un comunicat al institutului de statistică al Comisiei Europene, potrivit Eurostat.

Media europeană a scăzut în ultimii cinci ani cu 18 puncte procentuale, de la 42% în 2006, când aproape trei sferturi dintre români (74%) nu utilizaseră niciodată internetul.

Pe locul al doilea urmează Bulgaria (46%), apoi Grecia (45%), Cipru şi Portugalia (41%), respectiv Italia (39%).

Ungaria figurează cu un procentaj de 28%, Cehia cu 24%, în timp ce în Suedia, Olanda şi Danemarca doar 5-7% din populaţie nu a avut contact cu spaţiul virtual.

În privinţa accesului la internet, Eurostat estimează că 47% dintre familiile din România au la dispoziţie o conexiune, faţă de 14% în 2006, procentaj care presupune penultimul loc în UE, devansând doar Bulgaria (45%). Media UE a urcat de la 49% la 73% în ultimii cinci ani.

Totodată, numărul gospodăriilor cu acces la internet de mare viteză (broadband) a urcat în România de la 5% la 31% în perioada analizată, cel mai scăzut procentaj din Europa, în timp ce media UE a crescut de la 30% la 68%. În Olanda, Suedia şi Danemarca procentajul se ridică la 94%, 91%, respectiv 90%.

România şi Bulgaria sunt în coada UE şi în privinţa comerţului online, numai 13% dintre utilizatorii de internet comandând produse sau servicii prin acest mediu, faţă de 58% la nivelul Uniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici