Poliţia Română şi Ministerul Justiţiei au primit de la autorităţile americane 400.000 dolari confiscaţi de la mafioţi

Agenţia Antidrog Americană (DEA) a acordat Poliţiei Române 300.000 de dolari, iar Ministerului Justiţiei (MJ) - 100.000 de dolari, banii fiind confiscaţi de la gruparea mafiotă "Fanchini", care acţiona la nivel mondial şi care a fost destructurată cu ajutorul poliţiştilor şi procurorilor români.

680 afișări
Imaginea articolului Poliţia Română şi Ministerul Justiţiei au primit de la autorităţile americane 400.000 dolari confiscaţi de la mafioţi

Poliţia Română şi MJ au primit de la autorităţile americane 400.000 dolari confiscaţi de la mafioţi (Imagine: Shutterstock)

Banii au fost acordaţi Structurii Antidrog a Poliţiei Române şi Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni din Ministerul Justiţiei, după ce au fost retraşi de autorităţile americane din conturile membrilor unei grupări mafiote extrem de periculoase, potrivit Poliţiei Române.

Gruparea, cunoscută sub numele Fanchini, era specializată în trafic de droguri şi ţigări de contrabandă şi a fost anihilată cu ajutorul ofiţerilor români din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizată şi al procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Şeful Poliţiei Române, chestorul principal Petre Tobă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre o anchetă care s-a derulat în perioada 2007-2008 şi care a pornit de la identificarea unui cetăţean român din gruparea Fanchini - care acţiona la nivel mondial şi care se ocupa de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate. După implicarea anchetatorilor de la Bucureşti, au fost arestaţi, în ţara nostră, 15 români implicaţi în trafic cu ţigări contrafăcute, în timp ce în SUA a fost anihilat restul grupului.

"Vom folosi cei 300.000 de euro care au revenit Inspectoratului General al Poliţiei pentru a achiziţiona autoturisme pentru structurile de combatere a criminalităţii organizate", a precizat Tobă.

După intervenţia DEA pe teritoriul SUA, din conturile mafioţilor au fost confiscaţi aproximativ două milioane de euro.

La conferinţa de presă de joi au participat şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, chestorul principal de poliţie Ioan-Nicolae Căbulea, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), ambasadorul SUA, în România, Mark Gitenstein, şi directorul regional DEA, Mark Destito.

În intervenţia sa, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a arătat: "Este important de ştiut că autorităţile române au fost eficiente, au fost prompte şi au contribuit substanţial în acest caz şi că această reacţie a consolidat încrederea partenerilor americani. De altfel, aceasta abordare reflectă o componentă majoră a Strategiei Naţionale Anticorupţie, care pune accent pe confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni şi a averilor dobândite ilicit. Urmare modificărilor aduse anul acesta Codului Penal, apreciem că în prezent cadrul legislativ este complet. Nu în ultimul rând evenimentul de astăzi vine să confirme rolul Oficiului Naţional de Recuperare a Creanţelor din cadrul MJ ca principală instituţie implicată în procesul de recuperare a câştigului infracţional în dosare cu caracter transnaţional".

Secretarul de stat din MAI a subliniat încrederea reciprocă între instituţiile din România şi SUA. "Vreau să subliniez încrederea reciprocă între instituţiile celor două state şi, ca reprezentant al Ministerului Administraţiei şi Internelor, vă felicit şi totodată reafirm susţinerea necondiţionată a conducerii MAI în lupta împotriva fenomenului transfrontalier de criminalitate organizată", a afirmat secretarul stat din MAI.

La rândul său, ambasadorul SUA a apreciat curajul şi profesionalismul ofiţerilor români implicaţi într-un caz atât de complex şi a asigurat de întreaga disponibilitate a partenerilor americani în combaterea grupurilor infracţionale ce acţionează la nivel mondial.

"Dorim să recunoaştem sprijinul vital acordat de autorităţile române pe tot parcursul acestei complexe anchete care a dus la destructurarea unei vaste operaţiuni de trafic de droguri şi spălare de bani. Dorim de asemenea să recunoaştem paşii considerabili făcuţi recent de România în domeniul confiscării bunurilor provenite din infracţiuni, sub conducerea plină de dedicare a Ministerului Justiţiei", a spus Gitestein.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici