Video Poliţistul Bogdan Gigină, înmormântat cu onoruri militare: Aproximativ 800 de persoane, prezente la funeralii - FOTO, VIDEO

Poliţistul Bogdan Gigină, care şi-a pierdut viaţa după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, în timp ce se afla în coloana vicepremierului Gabriel Oprea, a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, în prezenţa a 800 de colegi îmbrăcaţi în uniforme.

5910 afișări

Aproape opt sute de persoane au mers să îl conducă pe ultimul drum pe poliţistul Bogdan Gigină, la ceremonia religioasă, care a avut loc la Biserica ”Sfântul Nicolae” Udricani, fiind prezenţi, alături de familie şi colegi, şeful IGPR Petre Tobă, directorul general al Poliţiei Capitalei, Mihai Voicu, şeful Brigăzii Rutiere a Capitalei, Cristian Crai şi subsecretarul de stat în MAI Florea Oprea.

La funeralii s-au adunat aproximativ 600 de colegi poliţişti ai lui Bogdan Gigină, care au venit îmbrăcaţi în uniforme, cu motociclete sau cu maşinile de serviciu. Ei au adus flori şi zeci de coroane cu mesaje pe care erau trecute serviciile din care aceştia fac parte.

Cortegiul funerar a fost deschis de mai multe maşini de poliţie cu sirenele pornite, iar pe traseul spre Cimitirul Militar Ghencea 3 cei care l-au condus pe ultimul drum pe Bogdan Gigină au trecut prin faţa sediului Poliţiei Rutiere din strada Udrişte, dar şi prin faţa locuinţei acestuia. Atât colegii motociclişti, cât şi restul poliţiştilor care au mers cu maşinile la cimitir aveau în geam fotografia colegului decedat.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al poliţistului a fost adus la Cimitirul Militar Ghencea 3 învelit în drapelul naţional.

După procesiunea religioasă, un oficial al MAI a anunţat la microfon că poliţistul Bogdan Gigină a fost trecut post-mortem în Corpul ofiţerilor, fiind avansat la gradul de subinspector.

De asemenea, acesta a anunţat că Bogdan Cosmin Gigină a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler. Decizia, semnată de preşedintele Klaus Iohannis, a apărut în Monitorul Oficial joi, fără a fi anunţată oficial, cum se întâmplă de obicei. Decizia, semnată de preşedintele Iohannis şi contrasemnată de premierul Ponta, a fost luată la propunerea ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea nu a participat la funeraliile poliţistului, dar surse din MAI spun că acesta a fost joi pentru scurt timp la capela unde a fost depus sicriul lui Bogdan Gigină.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al poliţistului a fost purtat pe braţe de şase militari, iar când cortegiul a ajuns la locul în care tânărul a fost înmormântat, au fost trase salve de armă.

Agentul şef Dorin Codreanu, unul dintre cei mai experimentaţi motociclişti de la Brigada Rutieră, a spus, la înmormântarea lui Bogdan Gigină, că acesta făcea parte din generaţia mai tânără şi învăţase multe dintre secretele meseriei, pe care o făcea cu multă pasiune.

Întrebat dacă a face parte dintr-o coloană oficială presupune un risc în condiţiile actuale de trafic, Codreanu a spus că risscul există în orice meserie, dar că în ceea ce îi priveşte pe colegii săi toţi sunt expuşi pericolelor indiferent dacă sunt pe motocicletă, maşina de serviciu sau în intersecţii.

Codreanu spune că nu-şi poate explica cum s-a produs tragedia.

"Nu îmi dau seama cum s-a întâmplat, din păcate singurul care ar putea să dea un răspuns este el (...) Există şi posibilitatea ca Bogdan să fi greşit. Toţi greşim", a spus poliţistul.

Acesta a apreciat că la momentul accodentului erau condiţii grele - "vizibilitate redusă, carosabil umed, obstacole, condiţii în care trebuie să fii atent la liniile de tramvai, la marcaje, suprafaţa pe care rulezi, pete de ulei, nisip şi multe altele".

 

Referitor la posibilitatea lui Gigină de a refuza misiunea, Dorin Codreanu a spus că decizia a stat la latitudinea motociclistului.

"El putea să decidă dacă este în stare să ducă la îndeplinire această misiune sau nu, având în vedere că avea şi echipaj auto", a declarat Dorin Codreanu.

Acesta a adăugat că în cazul în care în timp ce se află în timpul atribuţiunilor de serviciu motociclistul constată că timpul a devenit nefavorabil, acesta poate să decidă retragerea la bază.

"Un poliţist poate intra în serviciu pe o vreme frumoasă, dar la un moment dat aceasta se poate schimba radical, atunci rămâne la latitudinea poliţistului dacă îşi poate continua misiunea", a mai explicat Codreanu.

Subinspectorul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit la spital, marţi seară, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la reţeaua de gaze, pe strada Ştirbei Vodă.

Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Joi, la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la "o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice".

"Poliţistul se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu specifice poliţiei rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil şi fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranţă, a unei coloane oficiale, precum şi a celorlalţi participanţi la trafic", a arătat Poliţia Capitalei.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că un alt poliţist de la Brigada Rutieră a Capitalei a fost rănit după ce a căzut cu motocicleta în timp ce însoţea coloana oficială a ministrului Internelor, Gabriel Oprea, accidentul având loc în septembrie, în zona Pieţei Victoriei.

Deşi accidentuls-a produs în 21 septembrie, acesta nu a fost făcut public, însă date despre incident au fost comunicate presei pe surse, în urma decesului subinspectorului Bogdan Gigină.

Potrivit surselor citate, accidentul s-a produs în dimineaţa zilei de 21 septembrie, la intersecţia Piaţa Victoriei cu bulevardul Vasile Lascăr. Poliţistul Dorel Moraru, care se afla pe motocicletă în coloana vicepremierului Gabriel Oprea, a fost acroşat de un autoturism condus de o femeie, care a intrat în intersecţie după ce nu a oprit la semnalul "stop" al agentului care dirija circulaţia.

În urma impactului, Moraru a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde nu a rămas internat. Medicii au stabilit că acesta a suferit o entorsă la glezna dreaptă şi o contuzie la pumnul stâng, fiindu-i pusă o atelă la picior, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale. În urma accidentului, Dorel Moraru a avut nevoie de o lună de concediu medical.

În urma accidentului în care a fost implicat poliţistul Dorel Moraru, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a deschis un dosar de cercetare.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, la momentul accidentului de miercuri seară coloana oficială a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia în condiţiile legii", se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa - Piaţa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piaţa Charles de Gaulle Piaţa Victoriei - bulevardul Uranus - strada Ştirbei Vodă.

"Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ceilalţi decidenţi din conducerea MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permenentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ţinut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat", se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei mai arată că, la locul producerii accidentului, existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

"Menţionăm că toate circumstanţele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competenţa procurorilor. Întregul colectiv al Poliţiei Capitalei este alături de familia colegului nostru, fiind profund îndurerat de tragicul eveniment", mai spun reprezentanţii Poliţiei Capitalei.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Ştirbei Vodă spun însă că maşina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.

În cazul accidentului în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină se fac cercetări într-un dosar deschis de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care analizează în anchetă inclusiv faptul că acesta era într-un dispozitiv care îl însoţea pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici