Ponta: Autorităţile locale au primit 1,1 miliarde lei la rectificare, MAPDR - 400 milioane lei

Autorităţile locale au primit, la a doua rectificare bugetară din acest an, 1,1 miliarde lei, iar Ministerului Administraţiei Publice şi Dezvoltării Regionale (MAPDR) i-au fost alocate 400 milioane lei pentru programele naţionale de dezvoltare locală, a declarat premierul Victor Ponta.

183 afișări
Imaginea articolului Ponta: Autorităţile locale au primit 1,1 miliarde lei la rectificare, MAPDR - 400 milioane lei

Ponta: Autorităţile locale au primit 1,1 miliarde lei la rectificare, MAPDR - 400 milioane lei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"La autorităţile locale s-au alocat 1,1 miliarde de lei, din care aproximativ 600 de milioane de lei sunt pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de funcţionare, atât a autorităţilor locale în sine, cât şi a instituţiilor care ţin de autorităţile locale - mă refer în primul şi în primul rând la însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi, mă refer la autorităţile pentru protecţia copilului şi la toate celelalte instituţii care sunt în subordinea sau în coordonarea autorităţilor locale, în aşa fel încât să nu existe niciun fel de sincopă în susţinerea financiară a acestora - şi 500 de milioane de lei pentru investiţii în mod direct în lucrări care sunt în derulare. De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale - 400 de milioane de lei pentru programele naţionale de dezvoltare locală. Din nou, este vorba de investiţii începute şi programe începute şi care aveau nevoie de finanţare pentru ca aceste proiecte să fie finalizate", a spus Ponta.

Conform proiectului de rectificare, primarii primesc de alegeri, la a doua rectificare, peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adaugă încă 1 miliard lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi circa 100 de milioane lei pentru investiţii în cămine culturale şi săli de sport, prin tăierea cofinanţării fondurilor UE.

Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetară sunt cu mult peste cele prevăzute la rectificările din 2013, când Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare.

De asemenea, anul trecut autorităţile locale au primit sume derizorii la rectificare, în principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. Sume suplimentare au mai fost prevăzute din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru echilibrare şi pentru plata unor arierate, pentru a răspunde condiţionalităţilor din acordul cu FMI.

Aleşii locali au mai beneficiat de sume suplimentare de circa 1 miliard de lei, tot din alocări în plus din cotele defalcate de TVA, doar în 2012, înainte de alegerile legislative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici