Ponta, despre statutul procurorilor: Procurorii să fie independenţi, să nu se mai subordoneze ierarhic

Premierul Victor Ponta declară că va răspunde în scris solicitării CSM privind clarificarea statutului procurorilor, arătând că procurorii trebuie să fie independenţi şi să nu se mai subordoneze ierarhic, precum judecătorii şi menţionând că în aceste condiţii nu va mai conta cine e procuror general.

295 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre statutul procurorilor: Procurorii să fie independenţi, să nu se mai subordoneze ierarhic

Ponta, despre statutul procurorilor: Procurorii să fie independenţi, să nu se mai subordoneze ierarhic (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am văzut o solicitare a CSM vizavi de ce înţelegem noi prin clarificarea statutului procurorului. Pot să vă răspund şi o să răspund şi în scris imediat ce primesc această solicitare. Eu înţeleg nu doar ca fost procuror, ci şi acum, ca lider politic şi prim-ministru, ca procurorii să fie magistraţi în continuare, aşa cum prevede Constituţia şi prevede foarte bine, dar să fie indepnedenţi, nu doar să se bucure de stabilitate, şi să nu mai aibă subordonare ierahică", a spus, luni, Victor Ponta.

El a precizat că înţelege ca procurorii să fie exact ca judecătorii, care nu se subordonează ierarhic preşedintelui ÎCCJ, apreciind că e foarte bine aşa.

"La fel trebuie să fie şi procurorii, să nu se mai subordoneze ierarhic, să fie procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătorie, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curţi de Apel, fiecare cu competenţă foarte clară şi cu lipsă de subordonare ierarhică, adică exact pe tipul judecătorilor. Aia înseamnă un procuror cu adevărat independent", a adăugat Ponta.

El a precizat că în aceste condiţii nici nu va mai conta cina va fi procuror general.

"Şi atunci o să vedeţi că nici nu mai contează cine e propcurorul general. Acuma e o bătălie pentru procurorul general, preşedintele să-l ţină pe domnul Morar procuror general pentru că se subordonează ierarhic procurorii. Dacă nu o să mai aibă subordonare ierarhică, poate să fie orice om demn, integru, care să fie respctat, dar nu mai sunt aceleaşi puteri", a mai spus Ponta.

Ministerul Public a informat, vineri, că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) va cere Guvernului detalii privind Programul de guvernare la măsurile legislative pentru "Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale".

În data de 11 ianuarie 2013, a avut loc o întâlnire a prim-procurorilor parchetelor de pe lângă tribunale, procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, procurorii şefi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), conducerea PICCJ şi membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), "în contextul îngrijorării exprimate de marea majoritate a corpului profesional al procurorilor cu prilejul consultării din data de 10 ianuarie 2013 faţă de declaraţiile apărute in spaţiul public cu privire la iminenţa unor modificări referitoare la poziţia şi rolul procurorului", se arată în comunicatul Ministerului Public remis presei.

"Participanţii au hotărât în unanimitate, în baza mandatului încredinţat de corpul profesional al procurorilor, ca PICCJ şi Secţia pentru procurori a CSM să adreseze o solicitare Guvernului României de a detalia referirile din Programul de guvernare la măsurile legislative pentru «Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale»", se precizează în comunicatul citat.

Daniel Morar - care deţine interimatul la conducerea Ministerului Public, în urma încheierii mandatelor procurorului geneal al României, Codruţă Kovesi- a declarat, joi seara, la o emisiune de la Digi 24, că "temerea tuturor procurorilor este ca ei să fie trecuţi în branşa executivă".

"Acuma sunt magistraţi, potrivit Constituţiei şi legilor justiţiei, şi din punctul nostru de vedere acolo trebuie să şi rămână, pentru că doar un procuror independent poate să lupte eficient cu infracţionalitatea şi mai ales cu corupţia la nivel înalt. Nu cred că vă puteţi închipui un procuror care face parte din puterea executivă, care să meargă în instanţă cu dosare care au ajuns acuma în instanţă, cu miniştri şi parlamentari, baroni local şi aşa mai departe, şi care să nu fie magistraţi. Aceasta este miza", a explicat Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorului general interimar "în pare rău" că în urma alegerilor privind conducerea CSM "s-a ajuns ca o parte din colegii procurori şi asociaţiilor magistraţilor să ridice această problemă".

"Ce are faptul că ai pierdut nişte alegeri în CSM sau că un procuror este preşedintele CSM-ului cu statutul procurorului. Nu are nimic, legea şi Constituţia îţi dă voie, dacă ar fi vrut legiuitorul ca un procuror să nu poată fi acolo scria că nu poate fi acolo, dar poate. Nu are rost să discutăm de chestiunea asta, dar unde dai şi unde crapă", a mai spus Morar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici