Ponta: Preluăm în Legea despăgubirilor un amendament ce împiedică cesionarii să ascundă preţul real

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după ce a prezentat grupurilor parlamentare ale USL proiectul de lege privind despăguburile, asupra căruia Guvernul îşi va angaja răspunderea, că în textul legii va fi preluat un amendament care împiedică cesionarii să ascundă preţul real.

375 afișări
Imaginea articolului Ponta: Preluăm în Legea despăgubirilor un amendament ce împiedică cesionarii să ascundă preţul real

Ponta: Preluăm în Legea despăgubirilor un amendament ce împiedică cesionarii să ascundă preţul real (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Colegii au depus amendamente, unele dintre ele le şi preluăm. Unul dintre colegii din USL a depus un amendament, probabil că a văzut şi am văzut şi eu acea observaţie a Consiliului Legislativ referitoare la posibilitatea ca cesionarii de fapt să ascundă preţul real cu care cesionează şi o să adoptăm acel amendamt şi preîntâmpinăm acea situaţie. Tot ce se mai găseşte ca posibil loc prin care alte interese decât cele legitime să apară, cu toată buna credinţă, le adoptăm în textul legii şi le punem în aplicare", a spus Ponta.

Premierul a mai spus că speră să aibă nu doar sprijinul USL asupra proiectului de lege, ci şi al UDMR şi al celorlalte grupuri parlamentare, el arătând că este dispus să prezinte tuturor necesitatea adoptării acestei legi.

La rândul său, preşedintele PNL Crin Antonescu a precizat că USL în ansamblu susţine adoptarea acestui proiect de lege.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea miercuri, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar începând cu 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Declaraţia premierului privind modificarea Legii despăgubirilor prin preluarea unui amendament a fost susţinută după ce agenţia MEDIAFAX a anunţat, duminică, că Legea Guvernului privind imobilele naţionalizate, care introduce şi taxarea cumpărătorului de drepturi litigioase, nu ia în calcul posibilitatea ca preţul trecut în acte ca fiind plătit să fie peste valoarea imobilului, contrar realităţii, astfel că "samsarii" vor obţine compensări chiar foarte mari

Concluzia aparţine Consiliului Legislativ şi a fost transmisă Guvernului, printr-un aviz favorabil, dar cu observaţii, fără însă ca proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate să fie modificat până în prezent în acest sens.

Astfel, în proiectul Guvernului sunt luate în considerare doar două posibilităţi, respectiv ca în acte să fie trecut un preţ sau ca din documente să nu rezulte preţul plătit de către cumpărătorul de drepturi litigioase, fără vreo menţiune legată de eventuala declarare a unui preţ fictiv. Proiectul stabileşte că, în dosarele în care se acordă măsuri compensatorii altor persoane decât titularul dreptului de proprietate, se acordă un număr de puncte (cu care pot fi cumpărate imobile sau care pot fi transformate în numerar - n.r.) egal cu suma dintre preţul plătit fostului proprietar pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului. Dacă din documentele depuse la dosarul de restituire nu rezultă preţul plătit fostului proprietar, punctele vor reprezenta echivalentul a 15% din valoarea imobilului.

Potrivit documentului prezentat de MEDIAFAX, Consiliul Legislativ a avertizat însă Guvernul că această normă constituie o problemă "deosebită", deoarece nu ia în considerare posibilitatea ca preţul plătit fostului proprietar să fie mai mare decât valoarea imobilului.

Consiliul arată că "este de aşteptat" ca, pe viitor, în asemenea cazuri, în acte să fie declarat un preţ cu mult mai mare decât valoarea imobilului, cu toate că, în realitate, ar urma să fie plătit un preţ mai mic decât respectiva valoare.

"Astfel, se va ajunge la situaţia ca cei care au cumpărat drepturi litigioase privind un imobil să obţină compensări mai mari decât valoarea imobilului respectiv", este avertismentul asupra căruia Guvernul este atenţionat în mod distinct în document.

Consiliul Legislativ a recomandat revederea acestei norme, dar proiectul depus de Guvern în Parlament nu include o modificare în acest sens.

Guvernul îşi va angaja miercuri răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege. Marţi, Executivul se va reuni în şedinţă inclusiv pentru a analiza eventuale amendamente depuse de către parlamentari.

Un document prezentat, vineri, de Guvern relevă că restituirea imobilelor naţionalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioară, dintr-o reparaţie istorică într-o mare afacere imobiliară, în care diferite persoane fizice au cumpărat pe sume modice drepturi litigioase şi au obţinut rapid milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici