Ponta: Ratele reduse la credite, aplicate în Italia de Berlusconi şi şeful băncii. Nu cred că erau de stânga niciunul dintre ei

Măsura înjumătăţirii ratelor la creditele bancare a fost aplicată, în 2009, în Italia, de prim-ministrul Silvio Berlusconi şi fostul guvernator al Băncii Italiei, actual guvernator al Băncii Central Europene, şi niciunul dintre aceştia nu era "de stânga", a afirmat premierul Victor Ponta.

243 afișări
Imaginea articolului Ponta: Ratele reduse la credite, aplicate în Italia de Berlusconi şi şeful băncii. Nu cred că erau de stânga niciunul dintre ei

Ponta: Ratele reduse la credite, aplicate în Italia de Berlusconi şi şeful băncii. Nu cred că erau de stânga niciunul dintre ei (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

"Apropos de chestia cu stânga şi cu dreapta, cu liberalismul şi neliberalismul: îmi trimitea cineva că această măsură a fost aplicată, în 2009, în Italia de primul-ministru Berlusconi şi fostul guvernator al Băncii Italiei, actual guvernator al Băncii Central Europene. Nu cred că sunt de stânga niciunul dintre ei, adică...ideea e să fim serioşi când comentăm ceva, să vedem care sunt toate implicaţiile, să nu le politizăm, să ne gândim că este bine pentru economie şi pentru oameni, bineînţeles. Ce ne dorim mai mult ?", a afirmat Ponta, după o discuţie avută despre acest proiect, la sediul Băncii Naţionale cu guvernatorul Mugur Isărescu.

Anterior, întrebat de jurnalişti cum comentează declaraţia liberalului Klaus Iohannis, care a arătat că PNL nu agreează măsura reeşalonării creditelor, nefiind de dreapta, Ponta a menţionat că Iohannis nu a participat la şedinţă.

"Sincer, cred că e o prostie să mai vorbeşti de măsuri de dreapta şi de stânga. Ce e de dreapta şi de stânga? Banii care se scot de la bănci, pentru că e vorba de provizioane pentru credite neperformante, se duc la populaţie care îi cheltuie şi creşte consumul. Ce e neliberal în asta? Sau cine mai e liberal acuma în România ca să ne spună cum e cu liberalismul sau cu social-democraţia?", a spus Ponta.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri seară la TVR că măsura Guvernului privind reeşalonarea creditelor la bănci nu a fost discutată şi agreată în PNL, menţionând că în opinia sa nu este o măsură liberală şi va solicita clarificări la Delegaţia Permanentă a partidului.

Luni seara, la finalul discuţiilor cu FMI, premierul Ponta a confirmat informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX privind programul de stimulare a consumului pregătit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare.

Guvernul estimează că această schemă de reduceri fiscale pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la reeşalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, iar băncile ar putea reduce ratele la credite cu până la 4 miliarde de lei în 2014.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la 24 ianuarie, că Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor, dar numai în condiţii stabilite de stat, cu prelungirea scadenţei până la doi ani.

Proiectul a atras critici din partea PNL, partid aflat la guvernare în coaliţia USL, întrucât această măsură limitează şansele implementării unei reduceri a contribuţiilor de asigurări sociale, iniţiativă a liberalilor care urma să fie introdusă de la mijlocul anului.

De altfel, liderii PNL au propus înlocuirea ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, pentru că ar fi fost de acord cu iniţiativa lui Liviu Voinea, pe care presa a numit-o "Electorata". Pe de altă parte, informaţii despre schimbarea iminentă a lui Chiţoiu de la Ministerul Finanţelor circulau din urmă cu două săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici