Ponta: Românii cu domiciliul în străinătate ar trebui scoşi de pe lista electorală din România

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară, a declarat premierul Victor Ponta.

1527 afișări
Imaginea articolului Ponta: Românii cu domiciliul în străinătate ar trebui scoşi de pe lista electorală din România

Ponta: Românii cu domiciliul în străinătate ar trebui scoşi de pe lista electorală din România (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Trebuie să începem verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor, în special pe cele patru direcţii care ar putea genera diferenţe între listele electorale şi realitate. În primul rând, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie să figureze pe listele din România. Ei îşi păstrează dreptul de vot, dar dacă locuiesc în străinătate, trebuie scoşi din listele electorale din România", a spus Ponta într-o videoconferinţă cu prefecţii.

El a arătat totodată că trebuie rezolvată şi probleme unor cetăţeni decedaţi care figurează încă pe liste electorale, precum şi situaţia persoanelor care nu mai au drept de vot ca urmare a unei condamnări penale definitive şi irevocabile sau a unei afecţiuni care împiedică exercitarea normală a dreptului de vot.

Un alt caz prezentat de şeful Guvernului ca trebuind clarificat este cel al cetăţenilor români care au renunţat la cetăţenia română şi nu au astfel dreptul de a vota.

Ponta a cerut autorităţilor locale să prezinte şi alte astfel de cazuri dacă sunt identificate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici