Prefectul de Harghita: Am atacat la Tribunal autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

464 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Harghita: Am atacat la Tribunal autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef

Prefectul de Harghita: Am atacat la Tribunal autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef

Prefectul judeţului Harghita a spus că instituţia pe care o conduce a atacat la Tribunal autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente.

De asemenea, Augusta Cristina Urzică a afirmat că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, "orice acţiune de reînhumare" a poetului Nyiro Jozsef este suspendată.

Prefectul a mai spus că termenul stabilit de Tribunalul Harghita este 20 iunie.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă, în care a anunţat că municipalitatea a eliberat autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef în localitate.

"Astăzi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizaţii pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. Documentaţia a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi şi ca atare, într-o jumătate de oră - o oră, s-a eliberat adeverinţa pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef", declara Bunta Levente.

El mai spunea că la Odorheiu Secuiesc va fi înmormântată, "de fapt, cenuşa" lui Nyiro, ale cărui rămăşiţe pământeşti aduse de la Madrid "au fost incinerate pe data de 22 mai la Budapesta", şi nu sicriul cu osemintele acestuia, aşa cum a susţinut iniţial purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos.

Vineri seară, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat, la Reghin, unde a participat la lansarea candidatului USL la Primărie, Maria Precup, că a constatat că există "elemente" care dovedesc că autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef este lovită de nulitate.

"Este foarte clar că PCM, al cărui preşedinte de onoare este preşedintele Parlamentului Ungariei, domnul Kover, este în campanie electorală. Eu, care sunt din judeţul Harghita şi am participat la toate campaniile electorale, ştiu că întotdeauna au venit cu câte o «bombă» din aceasta, care să lămurească electoratul maghiar şi mai ales cetăţenii un pic mai înfierbântaţi în ale autonomiei sau reînvierii Tratatului de la Trianon, să îi mobilizeze pentru a veni la vot. (...) Am fost la Odorheiu Secuiesc să văd condiţiile în care primarul a eliberat acea autorizaţie de reînhumare. Am constatat că sunt nişte elemente care dovedesc faptul că acea autorizaţie este lovită de nulitate şi Instituţia Prefectului din judeţul Harghita va solicita constatarea nulităţii acelei autorizaţii", a declarat Duşa.

Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta.

Reînmormântarea poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc este programată să aibă loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, preciza Ambasada Ungariei la Bucureşti.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Rămăşiţele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici